
Jáhlová kaše se švestkami
Jáhly jsou loupané proso a spolu s pohankou se v Beskydech jedly odedávna. Jsou nejen dobré, ale i velmi zdravé. Zkuste je klasicky se švestkami.
Vydání: 2009/7
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: Pro 4 osoby
Ingredience
- 300 g jáhel
- asi 800 ml mléka
- špetka soli
- 1–2 lžíce moučkového cukru
- skořicový cukr
- 1 švestkový kompot
- 200 ml smetany ke šlehání
Příprava jídla
1 Jáhly dobře promněte ve studené vodě a odstraňte případné nečistoty. Slijte a spařte vroucí vodou, odstraníte tím nahořklou chuť. Když ale koupíte čerstvé kvalitní jáhly, které nejsou žluklé, spařování není třeba.
2 Scezené jáhly zalijte mlékem, přidejte špetku soli, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 30 minut doměkka. Jáhly by měly být měkké, jen mírně kašovité a tekutina zcela vyvařená. Oslaďte podle chuti.
3 Dejte do misek, posypejte skořicovým cukrem, obložte dokola půlkami kompotovaných švestek a uprostřed ozdobte ušlehanou smetanou.
Přidat komentář