Pokud nevíte, co udělat z celeru a máte chuť jen na něco lehkého, pak tato luxusní celerová polévka je tou pravou volbou. Recept je snadný a troufáme si tvrdit, že ho zvládnou i kuchaři začátečníci. Dokonce nepotřebujete ani žádné speciální suroviny, pokud vám některá z výčtu chybí, snadno je dokoupíte i v nejbližší večerce. Francouzská celerová polévka je krémová, a pokud přeci jen potřebujete dodat chybějící ‚křup‘, opečte k ní chlebové krutony.
Postup
Umytý celer oloupejte, nakrájejte na kostky, poduste na másle, přidejte nakrájenou bramboru, zalijte trochou studené vody a vařte doměkka. Potom celer a brambory vyndejte z vody a prolisujte.
Z 20 g másla, najemno nakrájené cibule a hladké mouky vytvořte světlou jíšku, zalijte jí vývarem z celeru a pořádně promíchejte, aby vám nevznikly hrudky.
Přidejte prolisovanou zeleninu, dochuťte pepřem a solí, vhoďte najemno nakrájenou petrželku a ještě chvilku povařte. Nakonec do polévky vlijte žloutek rozšlehaný ve smetaně.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com