
Uživatelský
recept
recept
Vánoční perníčky
Popis receptu:
výborné perníčky, které se rychle upečou, ale musí se nechat uležet. ideální péct tak 3 - 4 týdny před vánocemi
Autor: Zuzana Šeborová
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
Ingredience
-
PERNÍČKY
*14 dkg hladké mouky
* 14 dkg polohrubé mouky
* 21 dkg cukru krystal
* 7 dkg medu
* 2 celá vejce
* ½ dkg sody (3 špičky kulatého nože)
* 1 lžíce koření: koriandr, anýz, skořice. vanilka, hřebíček (utlouct) - perníkové koření
ZDOBENÍ
*100 až 150 g moučkového cukru
*1 bílek
* šťáva z 1/2 citrónu
Příprava jídla
PERNÍČKY
- Vypracujeme těsto tuhé asi jako na vánočku. Necháme uležet nejméně do druhého dne. Můžeme ho ale nechat odpočívat i déle (v chladu, ale ne v lednici), nejlépe v keramické nádobě.
- Těsto vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme perníčky.
- Plech potřeme včelím voskem nebo vyložíme pečicím papírem a klademe na něj perníčky. Pečeme ve středně teplé troubě.
- Ke konci pečení potřeme rozšlehaným vejcem.
- TIP: Do těsta můžete přidat trochu kakaa nebo nutely, perníčky budou tmavší.
- Pečeme na cca 150 až 175 °C
ZDOBENÍ
- Po vychladnutí zdobíme polevou z bílků, moučkového cukru a citrónové šťávy
Přidat komentář