Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Velikonoční ptáčci

Pusťte děti do kuchyně! Ptáčci jsou tradiční křesťanský motiv, který se objevoval vždy v době Vánoc a Velikonoc – symbolizuje zrození. Ptáčci z kynutého těsta krásně ozdobí velikonoční stůl.
Vydání: 2010/4
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: Na 25 ptáčků
Doba přípravy:
Kynutí: 45 minut
Pečení: 1 plech 20 minut
P
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 20 g čerstvého droždí
    • 500 g hladké mouky + na poprášení
    • 70 g krupicového cukru
    • 250 ml vlažného mléka
    • špetka soli
    • 100 g másla, rozpuštěného
    • 2 žloutky + 1 žloutek na potření
    • rozinky nebo koření či semínka na očička

Příprava jídla


1 Droždí, lžíci mouky, lžíci cukru a trochu mléka smíchejte v misce a nechte vzejít kvásek; trvá to asi patnáct minut. Ke zbytku mouky přilijte zchladlé máslo, sůl, dva žloutky a vzešlý kvásek. Prohněťte (práci usnadní robot) a vypracujte měkké, nelepivé těsto.

2 Těsto dejte do mísy, lehce ho poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi 45 minut kynout na dvojnásobný objem. Pak vyklopte na lehce pomoučněný vál a propracujte.

3 Vytvarujte ptáčky (viz obrázkový postup), klaďte je na plech vyložený papírem na pečení do čtyř řad po čtyřech kusech, potřete je rozšlehaným žloutkem a pečte asi 20 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.

JAK VYTVAROVAT PTÁČKY


  1. Z těsta oddělujte kousky větší, než je vlašský ořech, a dlaní z nich uválejte asi 1–2 cm silný a asi 15–20 cm dlouhý váleček.
  2. Na válečku uvažte uzlík. Jeden konec vytvarujte jako zobáček a nastříhněte ho nůžkami. Vmáčkněte rozinky jako očka.
  3. Druhý konec uzlíku podle potřeby zkraťte, prstem zploštěte a nožem několikrát nařízněte – vznikne ocásek.
  4. Ptáčky poskládejte na plech vyložený papírem na pečení a opatrně je potřete rozšlehaným žloutkem. Dejte je péct.


NĚCO NAVÍC


  • Nakupte suroviny nejlépe v biokvalitě.
  • Pokud se vám zdá výroba ptáčků příliš pracná, zapracujte do těsta rozinky (ale klidně je můžete vynechat) a tvarujte jen malé bochánky; další postup je stejný.
  • Pro kontrolu propečení obětujte jednoho ptáčka a rozlomte ho.
  • Ptáčky můžete ještě vylepšit! Rozkrojte je a potřete třeba máslem s medem či marmeládou, povidly nebo krémem z mascarpone či ricotty a vanilky.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládová vajíčka

REKLAMA

Přidat komentář