Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mazurek krolewski

Polský velikonoční koláč s výrazným vzorem skvěle chutná a snadno ho připravíte. Má mnoho variant a my jsme pro vás našli tu nejlepší.

Vydání: 2010/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení 30 minut
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Středoevropská

Ingredience

    • 170 g másla
    • 4 lžíce moučkového cukru
    • 60 g mletých loupaných mandlí
    • 1/2 lžičky strouhané kůry z biocitronu
    • 320 g hladké mouky + další na vál
    • 3 vařené žloutky, protřené sítem
    • 2 syrové žloutky + 1 vejce na potření
    • špetka soli
    • špetka skořice
    • 170 g meruňkového džemu
    • 170 g malinového nebo višňového džemu
    • moučkový cukr na posypání

Příprava jídla

1 V kuchyňském robotu utřete sekacím nástavcem máslo s cukrem. Přimíchejte mandle, citronovou kůru, mouku a vařené žloutky. Přidejte syrové žloutky, sůl a skořici a znovu krátce rozmixujte. Z těsta vytvarujte hroudu, dejte ji do plastového sáčku a uložte na 30 minut do chladničky.

2 Troubu předehřejte na 190 °C. Z těsta odkrojte 2/3 a zbytek vraťte do chladničky. Odkrojené těsto rozválejte a plátem vyložte koláčovou formu včetně okrajů (o průměru aspoň 30 cm, nebo obdélníkovou formu 20 x 28 cm). Vidličkou hustě propíchejte dno a potřete rozšlehaným vejcem.

3 Rozválejte zbylou třetinu těsta a nařezejte ho na pruhy široké necelý jeden centimetr. Utvořte z nich na podkladu ozdobnou mřížku a opatrně je potřete vejcem. Pečte v troubě 20–30 minut dozlatova.

4 Nechte vychladnout. Místa v mřížce střídavě naplňte světlou a tmavou marmeládou a pocukrujte.

NĚCO NAVÍC V robotu pracujte pouze krátkými pulzy, nevadí, když výsledkem bude drobenka. Čím víc se křehké těsto propracovává, tím je po upečení tvrdší.

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Přidat komentář