Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mazurek krolewski
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5828 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 487 g
Tuky 345 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polský velikonoční koláč s výrazným vzorem skvěle chutná a snadno ho připravíte. Má mnoho variant a my jsme pro vás našli tu nejlepší.

Související recepty

Suroviny

máslo 170 g
mleté
nastrouhaná
+ další na vál
vařené + potřené sítem
syrový + 1 vejce na potření
vejce 1 ks
na potření
sůl 1 špetka
skořice 1 špetka
meruňkový džem 170 g
malinový džem 170 g
či višňový
na posypání

Postup

1

V kuchyňském robotu utřete sekacím nástavcem máslo s cukrem. Přimíchejte mandle, citronovou kůru, mouku a vařené žloutky. Přidejte syrové žloutky, sůl a skořici a znovu krátce rozmixujte. Z těsta vytvarujte hroudu, dejte ji do plastového sáčku a uložte na 30 minut do chladničky.

2

Troubu předehřejte na 190 °C. Z těsta odkrojte 2/3 a zbytek vraťte do chladničky. Odkrojené těsto rozválejte a plátem vyložte koláčovou formu včetně okrajů (o průměru aspoň 30 cm, nebo obdélníkovou formu 20 x 28 cm). Vidličkou hustě propíchejte dno a potřete rozšlehaným vejcem.

3

Rozválejte zbylou třetinu těsta a nařezejte ho na pruhy široké necelý jeden centimetr. Utvořte z nich na podkladu ozdobnou mřížku a opatrně je potřete vejcem. Pečte v troubě 20–30 minut dozlatova.

4

Nechte vychladnout. Místa v mřížce střídavě naplňte světlou a tmavou marmeládou a pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
V robotu pracujte pouze krátkými pulzy, nevadí, když výsledkem bude drobenka. Čím víc se křehké těsto propracovává, tím je po upečení tvrdší.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...