Mazurek krolewski
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5828 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 487 g
Tuky 345 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polský velikonoční koláč s výrazným vzorem skvěle chutná a snadno ho připravíte. Má mnoho variant a my jsme pro vás našli tu nejlepší.

Suroviny

máslo 170 g
moučkový cukr 4 PL
mandle loupané 60 g
mleté
citronová kůra 0.5 ČL
nastrouhaná
mouka pšeničná hladká 320 g
+ další na vál
žloutek 3 ks
vařené + potřené sítem
žloutek 2 ks
syrový + 1 vejce na potření
vejce 1 ks
na potření
sůl 1 špetka
skořice 1 špetka
meruňkový džem 170 g
malinový džem 170 g
či višňový
moučkový cukr
na posypání

1 V kuchyňském robotu utřete sekacím nástavcem máslo s cukrem. Přimíchejte mandle, citronovou kůru, mouku a vařené žloutky. Přidejte syrové žloutky, sůl a skořici a znovu krátce rozmixujte. Z těsta vytvarujte hroudu, dejte ji do plastového sáčku a uložte na 30 minut do chladničky.

2 Troubu předehřejte na 190 °C. Z těsta odkrojte 2/3 a zbytek vraťte do chladničky. Odkrojené těsto rozválejte a plátem vyložte koláčovou formu včetně okrajů (o průměru aspoň 30 cm, nebo obdélníkovou formu 20 x 28 cm). Vidličkou hustě propíchejte dno a potřete rozšlehaným vejcem.

3 Rozválejte zbylou třetinu těsta a nařezejte ho na pruhy široké necelý jeden centimetr. Utvořte z nich na podkladu ozdobnou mřížku a opatrně je potřete vejcem. Pečte v troubě 20–30 minut dozlatova.

4 Nechte vychladnout. Místa v mřížce střídavě naplňte světlou a tmavou marmeládou a pocukrujte.

NĚCO NAVÍC
V robotu pracujte pouze krátkými pulzy, nevadí, když výsledkem bude drobenka. Čím víc se křehké těsto propracovává, tím je po upečení tvrdší.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...
Nejlepší pořady o vaření podle redakce
  • Zajímavosti

Nejlepší pořady o vaření podle redakce

Utečte na chvilku do světa chutí a vůní. A teď nemyslíme, abyste se odebrali do kuchyně. Víme, nabádat vás, abyste se uchýlili na gauč a trávili čas sledováním televize, není úplně v souladu s naší běžnou filozofií. Věřte ale, že těchto pět...

Obchod Apetit