Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5681 kcal
Bílkoviny 142 g
Cukr 485 g
Tuky 334 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polský velikonoční koláč s výrazným vzorem skvěle chutná a snadno ho připravíte. Má mnoho variant a my jsme pro vás našli tu nejlepší.

Suroviny

máslo 170 g
moučkový cukr 4 PL
mandle 60 g
loupané
citronová kůra 1 ČL
strouhaná z biocitronu
mouka pšeničná hladká 320 g
+ další na vál
žloutek 3 ks
vařený, potřené sítem
žloutek 2 ks
syrový + 1 vejce na potření
sůl 1 špetka
skořice 1 špetka
meruňkový džem 170 g
malinový džem 170 g
či višňový
moučkový cukr
na posyp.

1 V kuchyňském robotu utřete sekacím nástavcem máslo s cukrem. Přimíchejte mandle, citronovou kůru, mouku a vařené žloutky. Přidejte syrové žloutky, sůl a skořici a znovu krátce rozmixujte. Z těsta vytvarujte hroudu, dejte ji do plastového sáčku a uložte na 30 minut do chladničky.

2 Troubu předehřejte na 190 °C. Z těsta odkrojte 2/3 a zbytek vraťte do chladničky. Odkrojené těsto rozválejte a plátem vyložte koláčovou formu včetně okrajů (o průměru aspoň 30 cm, nebo obdélníkovou formu 20 x 28 cm). Vidličkou hustě propíchejte dno a potřete rozšlehaným vejcem.

3 Rozválejte zbylou třetinu těsta a nařezejte ho na pruhy široké necelý jeden centimetr. Utvořte z nich na podkladu ozdobnou mřížku a opatrně je potřete vejcem. Pečte v troubě 20–30 minut dozlatova.

4 Nechte vychladnout. Místa v mřížce střídavě naplňte světlou a tmavou marmeládou a pocukrujte.

NĚCO NAVÍC V robotu pracujte pouze krátkými pulzy, nevadí, když výsledkem bude drobenka. Čím víc se křehké těsto propracovává, tím je po upečení tvrdší.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...
  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Obchod Apetit