Rychlá roláda bez mouky je tak vláčná, že se nemusí stáčet zatepla. Podmínkou je, že těsto nepřepečete a nevysušíte.
Suroviny
Postup
Rozpalte troubu na 200 stupňů.
V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a potom vsypte přes jemné sítko kakao a promíchejte.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a zlehka zapracujte do hmoty. Ihned rovnoměrně rozetřete stěrkou skoro na celý plech vyložený papírem na pečení, který je potřený máslem.
Pečte zprudka 5 minut. Těsto se nesmí vysušit, musí zůstat vláčné. Jakmile začnou okraje jevit známku upečení, vyjměte z trouby, stáhněte i s papírem z plechu a nechte vychladnout.
Mezitím ušlehejte smetanu s cukrem a nakonec do ní vmíchejte čokoládu.
Plát upečeného těsta potřete šlehačkou, okraje nechte volné a pomocí papíru po delší straně srolujte.
Nechte chvíli ztuhnout v chladničce a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Místo čokolády můžete do šlehačky přidat drobné ovoce, oříšky, mandle nebo ji ochutit oblíbeným likérem. Aby náplň nevytekla, použijte smetanu s nejméně 33 % tuku (ale klidně i tučnější), pro jistotu do ní můžete přidat ztužovač. Množství náplně záleží na vaší chuti, na jednu roládu stačí i jeden kelímek šlehačky.
Komentáře
Těsto tenké, náplň lehká, je to luxus pro chuťové buňky. Ještě jsem pomazala rybízovou marmeládou a neskutečné :)
Opravdu by stačil jen jeden kelímek smetany. Roláda je velice tenoučká. Naleželý moučník se rozplývá na jazyku.