Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Žloutková roláda se šlehačkou a čokoládou

Rychlá roláda bez mouky je tak vláčná, že se nemusí stáčet zatepla. Podmínkou je, že těsto nepřepečete a nevysušíte.

Vydání: 2010/5
Autor:
Hodnocení:
117 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 roládu
Doba přípravy: Do 20 minut
PT5M
Pečení 0:05
Česká

Ingredience

    • 4 velká vejce, bílky a žloutky zvlášť
    • 100 g moučkového cukru
    • 2 lžíce kakaa holandského typu
    • špetka soli
    • trocha másla na potření pečicího papíru

    Na náplň

    • 1–2 kelímky smetany ke šlehání, 33 %
    • 1–2 lžíce moučkového cukru, dle chuti
    • 50 g kvalitní tmavé čokolády, jemně nasekané
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Rozpalte troubu na 200 stupňů. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny a potom vsypte přes jemné sítko kakao a promíchejte. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a zlehka zapracujte do hmoty. Ihned rovnoměrně rozetřete stěrkou skoro na celý plech vyložený papírem na pečení, který je potřený máslem. Pečte zprudka 5 minut. Těsto se nesmí vysušit, musí zůstat vláčné. Jakmile začnou okraje jevit známku upečení, vyjměte z trouby, stáhněte i s papírem z plechu a nechte vychladnout.

2 Mezitím ušlehejte smetanu s cukrem a nakonec do ní vmíchejte čokoládu. Plát upečeného těsta potřete šlehačkou, okraje nechte volné a pomocí papíru po delší straně srolujte. Nechte chvíli ztuhnout v chladničce a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Místo čokolády můžete do šlehačky přidat drobné ovoce, oříšky, mandle nebo ji ochutit oblíbeným likérem. Aby náplň nevytekla, použijte smetanu s nejméně 33 % tuku (ale klidně i tučnější), pro jistotu do ní můžete přidat ztužovač. Množství náplně záleží na vaší chuti, na jednu roládu stačí i jeden kelímek šlehačky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Snadné dezerty do 20 minut

Elegantní rolády

Čokoládové (a božské) dezerty

Komentáře

Obrazek uzivatele
Opravdu by stačil jen jeden kelímek smetany. Roláda je velice tenoučká. Naleželý moučník se rozplývá na jazyku.
Obrazek uzivatele
Těsto tenké, náplň lehká, je to luxus pro chuťové buňky. Ještě jsem pomazala rybízovou marmeládou a neskutečné :)

Přidat komentář