Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

České vdolečky

Oproti bavorským vykrajovaným vdolečkům s důlkem se zploštělé bochánky nejprve suší v troubě a pak smaží. A jsou ještě kypřejší a nenasáklé tukem.
Vydání: 2010/10
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 5
Doba přípravy: Více než hodinu
+ asi 2 hodiny kynutí Smažení: 8-10 minut
P
Česká

Ingredience

    • 500 g polohrubé mouky
    • špetka soli
    • kůra z 1 biocitronu, nastrouhaná
    • 20 g čerstvého droždí (půlka kostky)
    • 50 g krupicového cukru
    • 375 ml mléka
    • 1 žloutek
    • 40 g másla, rozpuštěného + na plech
    • 120 g oleje na smažení (i sádla nebo přepuštěného másla)
    • 150 g povidel nebo zavařeniny
    • 30 g strouhaného tvrdého tvarohu
    • 125 ml zakysané smetany

Příprava jídla

1 V misce utřete rozdrobené droždí se lžičkou cukru, mouky a trochou mléka na řidší kašičku a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Prosátou mouku promíchejte se solí, zbylým cukrem a citronovou kůrou. Přilijte vzešlý kvásek, vlahé mléko s rozkvedlaným žloutkem a vlažné máslo. Vypracujte vařečkou nebo v robotu vláčné nelepivé těsto, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 1,5–2 hodiny na dvojnásobný objem.

2 Z těsta vykrajujte lžící stejné kousky a vytvarujte bochánky. Rozložte je kus od sebe na máslem potřený plech a nechte znovu kynout, trvá to dalších 15–20 minut a bochánky se zvětší asi o třetinu.

3 Zploštěte je dlaní a přesuňte i s plechem do rozpálené trouby na 250 °C. Sušte dvě minuty do světle zlaté barvy a pak smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova, trvá to zhruba další dvě minuty. Nechte odsát tuk na papírových ubrouscích. Podávejte potřené povidly, se smetanou a strouhaným tvarohem.

Recept je převzatý z publikace Kniha kuchařských rozpočtů a předpisů. Autorka: Marie Janků-Sandtnerová
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

V Olomouci byla otevřena prodejna Český grunt

V Olomouci byla otevřena prodejna Český grunt

REKLAMA

Přidat komentář