
České vdolečky
Oproti bavorským vykrajovaným vdolečkům s důlkem se zploštělé bochánky nejprve suší v troubě a pak smaží. A jsou ještě kypřejší a nenasáklé tukem.
Vydání: 2010/10
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 5
Doba přípravy: Více než hodinu
+ asi 2 hodiny kynutí Smažení: 8-10 minut
+ asi 2 hodiny kynutí Smažení: 8-10 minut
P
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- kůra z 1 biocitronu, nastrouhaná
- 20 g čerstvého droždí (půlka kostky)
- 50 g krupicového cukru
- 375 ml mléka
- 1 žloutek
- 40 g másla, rozpuštěného + na plech
- 120 g oleje na smažení (i sádla nebo přepuštěného másla)
- 150 g povidel nebo zavařeniny
- 30 g strouhaného tvrdého tvarohu
- 125 ml zakysané smetany
Příprava jídla
1 V misce utřete rozdrobené droždí se lžičkou cukru, mouky a trochou mléka na řidší kašičku a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Prosátou mouku promíchejte se solí, zbylým cukrem a citronovou kůrou. Přilijte vzešlý kvásek, vlahé mléko s rozkvedlaným žloutkem a vlažné máslo. Vypracujte vařečkou nebo v robotu vláčné nelepivé těsto, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 1,5–2 hodiny na dvojnásobný objem.
2 Z těsta vykrajujte lžící stejné kousky a vytvarujte bochánky. Rozložte je kus od sebe na máslem potřený plech a nechte znovu kynout, trvá to dalších 15–20 minut a bochánky se zvětší asi o třetinu.
3 Zploštěte je dlaní a přesuňte i s plechem do rozpálené trouby na 250 °C. Sušte dvě minuty do světle zlaté barvy a pak smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova, trvá to zhruba další dvě minuty. Nechte odsát tuk na papírových ubrouscích. Podávejte potřené povidly, se smetanou a strouhaným tvarohem.
2 Z těsta vykrajujte lžící stejné kousky a vytvarujte bochánky. Rozložte je kus od sebe na máslem potřený plech a nechte znovu kynout, trvá to dalších 15–20 minut a bochánky se zvětší asi o třetinu.
3 Zploštěte je dlaní a přesuňte i s plechem do rozpálené trouby na 250 °C. Sušte dvě minuty do světle zlaté barvy a pak smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova, trvá to zhruba další dvě minuty. Nechte odsát tuk na papírových ubrouscích. Podávejte potřené povidly, se smetanou a strouhaným tvarohem.
Recept je převzatý z publikace Kniha kuchařských rozpočtů a předpisů. Autorka: Marie Janků-Sandtnerová
Přidat komentář