Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.5/5 Počet hodnocení: 81
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3368 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 434 g
Tuky 120 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Básnička o koblížkovi sice říká cosi o smažení na másle a chlazení na okně – vy ale jistě víte, že se už dávno smaží na oleji a že není nad to, zakousnout se do ještě teplé koblihy nebo vdolečku… Bavorské vdolečky vás okouzlí dokonalou chutí. Je to pohlazení jako z pohádky. 

Suroviny

mléko 150 ml
vlažné
+ trocha navíc
sůl špetka
nastrouhaná z půlky citronu
rum 1 PL
tuzemák
olej
nebo přepuštěné máslo na smažení
Na ozdobení
švestková povidla 100 g
nebo rybízová zavařenina
strouhaný

Postup

1

V misce rozetřete droždí s trochou cukru. Přidejte polovinu mléka, vrchovatou lžíci mouky, promíchejte a dejte na teplé místo; kvásek by měl vzejít zhruba za deset minut.

    2

    Máslo utřete se zbývajícím cukrem do světlé pěny, přidejte žloutky a dobře je zapracujte. Přilijte napěněný kvásek, rum, sůl a citronovou kůru. Postupně přidávejte mouku a zbytek mléka – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracovávejte, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky. Pak ho zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout.

      3

      Těsto přesuňte na lehce pomoučený vál a vyválejte na plát silný jeden až jeden a půl centimetru. Vykrajovátkem na koblihy nebo otočeným hrnečkem vykrájejte kolečka. Přikryjte je utěrkou a nechte ještě půl hodiny kynout.

        4

        V kastrolu rozehřejte tuk; musí ho být dost na to, aby v něm vdolečky při smažení plavaly. Uprostřed vykynutých vdolků promáčkněte palcem důlek, položte je do horkého tuku, přiklopte (to je důležité, aby správně vyběhly) a smažte dvě až tři minuty dozlatova. Pak je otočte a bez poklice smažte i z druhé strany. Vyjměte.

          5

          Důlky naplňte povidly nebo svou oblíbenou zavařeninou, posypte strouhaným tvarohem a ozdobte šlehačkou.

            Úspěch zaručen!

            • Poměry surovin se v jednotlivých receptech na vdolky nebo koblihy sice nepatrně liší, k úspěchu vás ale dovede především kvalitní mouka a správné propracování a vykynutí těsta.
            • Rum se nepřidává do těsta kvůli chuti, ale proto, aby vdolky při smažení tolik nenasákly tukem.
            • Vdolky smažte v dobře rozehřátém tuku – a musí v něm plavat. Tedy pokud vám jde i o půvabný světlý proužek po straně…

            Související články

            Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

            Autor: redakce Apetitu

            Apetit 2007/5

            Komentáře

            24.10.2007 08:00
            klasika, která potěší.
            18.10.2007 21:46
            To jsou z téměř půl kila mouky jen 4 porce ? To musí být koblihy, jaké svět neviděl....
            22.10.2007 13:00
            Tipla bych, že jedna porce nutně neznamená jedna kobliha...

            Apetit magazín

            Obchod Apetit

            Dostupný
            399 Kč
            279 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            279 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            279 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            279 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            319 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            279 Kč
            Dostupný
            399 Kč
            279 Kč