0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6 / 5. Počet hodnocení: 65
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3368 kcal
Bílkoviny 126 g
Sacharidy 434 g
Tuky 120 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Básnička o koblížkovi sice říká cosi o smažení na másle a chlazení na okně – vy ale jistě víte, že se už dávno smaží na oleji a že není nad to, zakousnout se do ještě teplé koblihy nebo vdolečku… Bavorské vdolečky vás okouzlí dokonalou chutí. Je to pohlazení jako z pohádky. 

Suroviny

droždí 25 g
krupicový cukr 60 g
mléko 150 ml
vlažné
mouka pšeničná polohrubá 400 g
+ trocha navíc
sůl špetka
citronová kůra
nastrouhaná z půlky citronu
žloutek 2 ks
máslo 60 g
rum 1 PL
tuzemák
olej
nebo přepuštěné máslo na smažení
Na ozdobení
švestková povidla 100 g
nebo rybízová zavařenina
tvaroh tvrdý 200 g
strouhaný
smetana ke šlehání
ušlehaná

Postup

1

V misce rozetřete droždí s trochou cukru. Přidejte polovinu mléka, vrchovatou lžíci mouky, promíchejte a dejte na teplé místo; kvásek by měl vzejít zhruba za deset minut.

    2

    Máslo utřete se zbývajícím cukrem do světlé pěny, přidejte žloutky a dobře je zapracujte. Přilijte napěněný kvásek, rum, sůl a citronovou kůru. Postupně přidávejte mouku a zbytek mléka – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracovávejte, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky. Pak ho zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout.

      3

      Těsto přesuňte na lehce pomoučený vál a vyválejte na plát silný jeden až jeden a půl centimetru. Vykrajovátkem na koblihy nebo otočeným hrnečkem vykrájejte kolečka. Přikryjte je utěrkou a nechte ještě půl hodiny kynout.

        4

        V kastrolu rozehřejte tuk; musí ho být dost na to, aby v něm vdolečky při smažení plavaly. Uprostřed vykynutých vdolků promáčkněte palcem důlek, položte je do horkého tuku, přiklopte (to je důležité, aby správně vyběhly) a smažte dvě až tři minuty dozlatova. Pak je otočte a bez poklice smažte i z druhé strany. Vyjměte.

          5

          Důlky naplňte povidly nebo svou oblíbenou zavařeninou, posypte strouhaným tvarohem a ozdobte šlehačkou.

            Úspěch zaručen!

            • Poměry surovin se v jednotlivých receptech na vdolky nebo koblihy sice nepatrně liší, k úspěchu vás ale dovede především kvalitní mouka a správné propracování a vykynutí těsta.
            • Rum se nepřidává do těsta kvůli chuti, ale proto, aby vdolky při smažení tolik nenasákly tukem.
            • Vdolky smažte v dobře rozehřátém tuku – a musí v něm plavat. Tedy pokud vám jde i o půvabný světlý proužek po straně…

            Související články

            Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/5 spolu s mnoha dalšími recepty

            Autor: redakce Apetitu

            Apetit 2007/5

            Komentáře

            Anonym

            To jsou z téměř půl kila mouky jen 4 porce ? To musí být koblihy, jaké svět neviděl....

            Anonym

            Tipla bych, že jedna porce nutně neznamená jedna kobliha...

            Apetit magazín

            7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
            • Tipy a triky

            7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

            V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
            Pohlazení jménem čokoládový fondán
            • Poradna

            Pohlazení jménem čokoládový fondán

            Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
            Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
            • Zdraví a výživa

            Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

            Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
            AD
            Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
            • Tipy a triky

            Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

            Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

            Obchod Apetit