
Uživatelský
recept
recept
Fazolový guláš
Popis receptu:
Vydatný, bezmasý guláš, který případně snadno doplníte rozpečenou uzeninou. Pokud použijete sterilované fazole bude i velmi brzo vařený.
Autor: Josef Pešek
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Ingredience
-
fazole červené i bílé 400 g
cibule 100 g
brambory 250 g
česnek 30 g
celer, mrkev, feferona 100 g
sůl 10 g
sádlo nebo olej 50 g
paprika mletá sladká
provensálské bylinky
bobkový list
kmín (římský)
směs pepřů
var.: rajčata
Příprava jídla
1 Fazole důkladně propláchněte a nechte je namočené ve vodě do druhého dne.
2 Fazole vařte spolu s trochou provensálského koření, bobkovým listem a drceným kmínem. Již téměř vařené fazole stáhněte z tepla, vytáhněte bobkový list. Část fazolí rozmačkejte a vraťte, vše nechte nezcezené stát.
3 Na tuku opékejte nakrájenou cibuli, když změkne (zesklovatí) přidejte na nitky nastrouhaný celer, mrkev, feferonku a dál vše opékejte až zelenina začne zlátnout. V tu chvíli přidejte jemně posekaný česnek, kratičce ho také osmahněte a pak na základ nasypte sladkou papriku. Rychle ji promíchejte aby se spojila s tukem a vzápětí vše zalijte vodou z vařených fazolí. Přidejte sůl, provensálské koření, popř. rajčate, maličko pomletého pepře a drobně nakrájené brambory. Vše zvolna duste pod poklicí asi 15 minut.
4 Pak přidejte téměř vařené fazole promíchejte a nechte na mírném ohni dusit do změknutí, případně lehce dolijte odvarem z fazolí. Rozdušený celer s cibulí a brambory by měly guláš přirozeně zahustit. Hotový guláš lehce pomelte směsí pepřů a podávejte s chlebem.
Variace a možnosti
Do tohoto guláše můžete přidat krátce opečené pšeničné maso, rozpečenou uzeninu, slaninu nebo jen osmahnuté uzené tofu. Ozdobí a polepší ho krájená cibule nebo cibulová nať. Dochutit můžeme majoránkou a česnekem.
Přidat komentář