Fazolový guláš

Fazolový guláš

Hodnocení receptu
4.5 / 5. Počet hodnocení: 70
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1674 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 297 g
Tuky 58 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Syté jídlo, které vám zaručeně dodá energii i pořádnou dávku proteinů. Fazolový guláš je fantastickou alternativou k masovým gulášům a ocení ho nejen vegetariáni.

Suroviny

fazole 400 g
červené i bílé
cibule 100 g
brambory 250 g
celer
mrkev
feferonky
sůl
sádlo 50 g
paprika sladká
provensálské koření
bobkový list
římský kmín
pepř barevný
rajčata

Postup

1

Fazole důkladně propláchněte a nechte je namočené ve vodě do druhého dne.

2

Fazole vařte spolu s trochou provensálského koření, bobkovým listem a drceným kmínem. Již téměř vařené fazole stáhněte z tepla, vytáhněte bobkový list. Část fazolí rozmačkejte a vraťte, vše nechte nezcezené stát.

3

Na tuku opékejte nakrájenou cibuli, když změkne (zesklovatí) přidejte na nitky nastrouhaný celer, mrkev, feferonku a dál vše opékejte až zelenina začne zlátnout. V tu chvíli přidejte jemně posekaný česnek, kratičce ho také osmahněte a pak na základ nasypte sladkou papriku. Rychle ji promíchejte aby se spojila s tukem a vzápětí vše zalijte vodou z vařených fazolí. Přidejte sůl, provensálské koření, popř. rajčate, maličko pomletého pepře a drobně nakrájené brambory. Vše zvolna duste pod poklicí asi 15 minut. 

4

Pak přidejte téměř vařené fazole promíchejte a nechte na mírném ohni dusit do změknutí, případně lehce dolijte odvarem z fazolí. Rozdušený celer s cibulí a brambory by měly guláš přirozeně zahustit. Hotový guláš lehce pomelte směsí pepřů a podávejte s chlebem.

Variace a možnosti
Do tohoto guláše můžete přidat krátce opečené pšeničné maso, rozpečenou uzeninu, slaninu nebo jen osmahnuté uzené tofu. Ozdobí a polepší ho krájená cibule nebo cibulová nať. Dochutit můžeme majoránkou a česnekem.

Autor: jope

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit