Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fazolový guláš

Fazolový guláš

Hodnocení receptu
4.3/5 Počet hodnocení: 108
Více než hodinu Snadné Na 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1674 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 297 g
Tuky 58 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Syté jídlo, které vám zaručeně dodá energii i pořádnou dávku proteinů. Fazolový guláš je fantastickou alternativou k masovým gulášům a ocení ho nejen vegetariáni.

Suroviny

fazole 400 g
červené i bílé
provensálské koření
drcený
rostlinný olej 50 ml
nebo 50 g sádla, pokud nevaříte pro vegetariány
cibule 100 g
sůl
pepř barevný
k podávání

Postup

1

Fazole důkladně propláchněte a nechte je namočené ve vodě do druhého dne.

2

Fazole slijte a nechte okapat. Znovu zalijte vodou a vařte spolu s trochou provensálského koření, bobkovým listem a drceným kmínem téměř doměkka. Již téměř hotové fazole stáhněte z ohně, slijte, ale vodu zachyťte a uchovejte. Vyjměte a vyhoďte bobkový list. Část fazolí rozmačkejte šťouchadlem a část nechte vcelku. 

3

V hrnci na oleji opékejte nakrájenou cibuli, do sklovita. Přidejte najemno nastrouhaný celer a mrkev, nakrájenou feferonku a dál vše opékejte až zelenina začne zlátnout. V tu chvíli přidejte drcený česnek, kratičce ho také osmahněte a pak na základ nasypte sladkou papriku. Míchejte, aby se paprika spojila s tukem, ale nespálila se. 

4

Vzápětí vše zalijte vodou z vařených fazolí. Osolte, přidejte provensálské koření, rajčata, čerstvě mletý pepř a brambory nakrájené na menší kousky. Vše zvolna duste pod poklicí asi 15 minut. 

5

Pak přidejte téměř vařené fazole, promíchejte a nechte na mírném ohni dusit do úplného změknutí, případně lehce dolijte odvarem z fazolí. Rozdušený celer s cibulí a brambory by měly guláš přirozeně zahustit. Hotový guláš lehce dochuťte čerstvě mletým bareveným pepřem a podávejte s chlebem.

DALŠÍ MOŽNOSTI
Do tohoto guláše můžeme přidat krátce opečený seitan, osmahnuté uzené tofu a komu nevadí maso, tak i opečenou uzeninu či slaninu. Zdobit můžeme krájenou cibulí nebo nebo jarní cibulkou. Dochutit můžeme i majoránkou a česnekem.

Ilustrační foto: Pixabay.com

Autor: jope

Apetit magazín