0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fazolový guláš

Fazolový guláš

Hodnocení receptu
4.5 / 5. Počet hodnocení: 76
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1674 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 297 g
Tuky 58 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Syté jídlo, které vám zaručeně dodá energii i pořádnou dávku proteinů. Fazolový guláš je fantastickou alternativou k masovým gulášům a ocení ho nejen vegetariáni.

Suroviny

fazole 400 g
červené i bílé
cibule 100 g
brambory 250 g
celer
mrkev
feferonky
sůl
sádlo 50 g
paprika mletá sladká
provensálské koření
bobkový list
římský kmín
pepř barevný
rajče

Postup

1

Fazole důkladně propláchněte a nechte je namočené ve vodě do druhého dne.

2

Fazole vařte spolu s trochou provensálského koření, bobkovým listem a drceným kmínem. Již téměř vařené fazole stáhněte z tepla, vytáhněte bobkový list. Část fazolí rozmačkejte a vraťte, vše nechte nezcezené stát.

3

Na tuku opékejte nakrájenou cibuli, když změkne (zesklovatí) přidejte na nitky nastrouhaný celer, mrkev, feferonku a dál vše opékejte až zelenina začne zlátnout. V tu chvíli přidejte jemně posekaný česnek, kratičce ho také osmahněte a pak na základ nasypte sladkou papriku. Rychle ji promíchejte aby se spojila s tukem a vzápětí vše zalijte vodou z vařených fazolí. Přidejte sůl, provensálské koření, popř. rajčate, maličko pomletého pepře a drobně nakrájené brambory. Vše zvolna duste pod poklicí asi 15 minut. 

4

Pak přidejte téměř vařené fazole promíchejte a nechte na mírném ohni dusit do změknutí, případně lehce dolijte odvarem z fazolí. Rozdušený celer s cibulí a brambory by měly guláš přirozeně zahustit. Hotový guláš lehce pomelte směsí pepřů a podávejte s chlebem.

Variace a možnosti
Do tohoto guláše můžete přidat krátce opečené pšeničné maso, rozpečenou uzeninu, slaninu nebo jen osmahnuté uzené tofu. Ozdobí a polepší ho krájená cibule nebo cibulová nať. Dochutit můžeme majoránkou a česnekem.

Autor: jope

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč