Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Indický špenát - Palak

Popis receptu: 
Kouzlo indického koření v jednoduchém vegetariánském jídle.
Autor: Beáta Vörösová
Hodnocení:
17 (hlasů)
Počet porcí: 1
Doba přípravy: Do 30 minut

Ingredience

    Pro 2-3 osoby mražený listový špenát 400 g 1 dl vody 2 polévkové lžíce oleje 2 středně velké cibule rozmixované 4 stroužky česneku kousek strouhaného zázvoru (asi 2 cm) 2 velké rajčata bez slupky nakrájené na drobno (rozmixované) koření garam masala: 2 kávové lžíce mletý kmín: 1 čajová lžíce mletý koriandr: 2 čajové lžíce mletá kurkuma: 1/4 čajové lžíce sůl a chilli dle chuti 2 polévkové lžíce smetany s 30 % tuku nebo kokosového krému

Příprava jídla

Vše připravíme, ať se nám pak pracuje pohodlně. Koření doporučuji koupit v indickém/arabském obchůdku. Jednak je chuť koření úplně jiná, a na druhé straně v supermarketu nekoupíte všechno, pokud ano, nemusí to být ani kvalitní a malé specializované obchody jsou mimochodem i mnohem levnější. Obzvlášť bych upozornila na kmín, nepoužijte klasický kmín, ten nemá s indickým kmínem nic společného. V Brně doporučuji navštívit prodejnu na adrese Cejl 52, tam mají úžasný výběr koření. Rozmrazíme špenát, v mikrovlnce nebo přes noc v ledničce. V hrnci s trochou vody vaříme pod poklicí špenát asi 5 minut. Vodu neodlíváme, pomocí tyčového mixéru rozmixujeme špenát s vodou. V pánvičce s vysokým okrajem ohřejeme olej a přidáme rozmixovanou cibuli, pod poklicí dusíme 2 minuty na mírném ohni, občas zamícháme. Přidáme strouhaný zázvor a strouhaný česnek* Dusíme spolu cca 4 minuty, občas zamícháme. Přidáme rajčata, zakryjeme a dusíme dalších deset minut, dáváme pozor, ať se cibulovo-rajčatová pasta nepřipálí. Přidáme rozmixovaný špenát, důkladně zamícháme. Následuje koření: kurkuma, mletý koriandr, mletý kmín, garam masala, chilli a sůl. Za stálého míchání dusíme spolu 3 minuty, na konci přidáme smetanu nebo kokosový krém. Opatrně s chilli, koření garam masala může být taky pálivé. *Česnekovo-zázvorovou pastu lze připravit ve větším množství a skladovat v mrazáku v boxu na led. Je to pohodlnější.
REKLAMA

Přidat komentář