Švédský salát z okurek, cibule a červené a žluté papriky je neuvěřitelně lahodný. Nejlepší je použít čerstvé malé okurky, takže je nejlepší ho připravit v létě. Je to jedna z těch zavařenin, které by neměly chybět v naší domácí spíži. Hodí se k různým masovým i zeleninovým pokrmům.
Suroviny
Postup
Okurky a papriky důkladně omyjte. Oloupejte cibuli. Papriky nakrájejte na tenké proužky, okurky na plátky (neloupejte je) a cibuli na půlkolečka a ta rozeberte na proužky. Zeleninu zalijte vodou a osolte. Promíchejte, aby se vše propojilo. Nechte stát alespoň 2 hodiny. Osušte v cedníku.
Sklenice na salát důkladně vyvařte. Do každé z nich dejte po 2 lžičkách koriandru a hořčičných semínek a lžičku nového koření. Naplňte zeleninou na švédský salát (nepěchujte a netlačte ji dolů).
Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Přiveďte k varu. Odstavte z ohně, přidejte ocet a promíchejte.
Sklenice se švédským salátem zalijte lákem a zašroubujte. Zavařujte ve vroucí vodě 20 minut.
NĚCO NAVÍC
- Pro přípravu švédského salátu použijte čerstvé mleté okurky. Nejlepší je vybírat malé, ty přerostlé mají velká semena a často jsou uvnitř duté.
- Před přípravou švédského salátu namočte nakrájené okurky alespoň na hodinu do vody se solí.
- Náš recept na švédský salát s paprikou lze mírně upravit a přidat do něj také nakrájenou mrkev.
- Při nalévání marinády do sklenic se švédským salátem je třeba pamatovat na to, že marináda by měla být mírně vychlazená.
- Po pasterizaci by se měl švédský salát skladovat v chladné a tmavé místnosti (např. ve sklepě) po dobu maximálně 6-12 měsíců.
- Švédský salát k večeři lze jíst již týden po přípravě.
- Pro přípravu švédského salátu je nejlepší používat nejodizovanou sůl.
- Do klasického švédského salátu se přidává také čerstvý kořen křenu, který dodává celému pokrmu ostrou chuť.
Zdroj: Moje Gotowanie