0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Švédský salát
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné Na 8 sklenic o objemu 500 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7448 kcal
Bílkoviny 24 g
Sacharidy 1713 g
Tuky 21 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Švédský salát z okurek, cibule a červené a žluté papriky je neuvěřitelně lahodný. Nejlepší je použít čerstvé malé okurky, takže je nejlepší ho připravit v létě. Je to jedna z těch zavařenin, které by neměly chybět v naší domácí spíži. Hodí se k různým masovým i zeleninovým pokrmům. 

Suroviny

okurka 5 kg
nejlepší jsou malé, na zavařování
paprika červená 3 ks
paprika žlutá 3 ks
cibule 1 ks
sůl 150 g
nové koření 50 g
hořčičné semínko 40 g
koriandrová semínka 30 g
voda 2 l
ocet 600 ml
cukr 1.5 kg

Postup

1

Okurky a papriky důkladně omyjte. Oloupejte cibuli. Papriky nakrájejte na tenké proužky, okurky na plátky (neloupejte je) a cibuli na půlkolečka a ta rozeberte na proužky. Zeleninu zalijte vodou a osolte. Promíchejte, aby se vše propojilo. Nechte stát alespoň 2 hodiny. Osušte v cedníku.

2

Sklenice na salát důkladně vyvařte. Do každé z nich dejte po 2 lžičkách koriandru a hořčičných semínek a lžičku nového koření. Naplňte zeleninou na švédský salát (nepěchujte a netlačte ji dolů).

3

Do hrnce nalijte vodu a přidejte cukr. Přiveďte k varu. Odstavte z ohně, přidejte ocet a promíchejte.

4

Sklenice se švédským salátem zalijte lákem a zašroubujte. Zavařujte ve vroucí vodě 20 minut.

NĚCO NAVÍC

  • Pro přípravu švédského salátu použijte čerstvé mleté okurky. Nejlepší je vybírat malé, ty přerostlé mají velká semena a často jsou uvnitř duté.
     
  • Před přípravou švédského salátu namočte nakrájené okurky alespoň na hodinu do vody se solí.
     
  • Náš recept na švédský salát s paprikou lze mírně upravit a přidat do něj také nakrájenou mrkev.
     
  • Při nalévání marinády do sklenic se švédským salátem je třeba pamatovat na to, že marináda by měla být mírně vychlazená.
     
  • Po pasterizaci by se měl švédský salát skladovat v chladné a tmavé místnosti (např. ve sklepě) po dobu maximálně 6-12 měsíců.
     
  • Švédský salát k večeři lze jíst již týden po přípravě.
     
  • Pro přípravu švédského salátu je nejlepší používat nejodizovanou sůl.
     
  • Do klasického švédského salátu se přidává také čerstvý kořen křenu, který dodává celému pokrmu ostrou chuť.

Zdroj: Moje Gotowanie

Související články

Aby okurky křupaly
  • ARCHIV / nepridavat nove

Aby okurky křupaly

Existuje mnoho dobrých rad na přípravu okurkového salátu. Pokud jste jeho milovníky, pak si nenechte ujít tu následující. ...

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit