Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Agliata se smaženým květákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2763 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 216 g
Tuky 162 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Agliata je italská česnekovo-chlebová omáčka, jejíž kořeny sahají až do dob starověkého Říma. Má pórkovou příbuznou, které se říká porrata. Jí se k vařenému či grilovanému masu, rybám i zelenině. Ale můžete si ji dát i ke špagetám či italským nokům, doplněnou spoustou petrželky na aspoň mírné osvěžení dechu. 

Související recepty

Suroviny

Na omáčku
bílé italské pečivo zbavené kůrek (čistá váha)
vinný ocet bílý 100 ml
nebo podle potřeby
česnek 4 stroužky
oloupané a krájené
bazalka 8 lístků
petrželka 1 snítka
hladkolistá
nasucho opražené (např. v troubě) a zbavené v utěrce co největší části slupiček
olivový olej panenský 80 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na květák
nakrájený na růžičky o velikosti sousta
nebo víc, podle potřeby
vejce 2 ks
strouhanka 100 g
nastrouhaný najemno
petrželka 1 PL
hodně nadrobno nakrájená
řepkový olej
na smažení
Na ozdobení
hobliny
mandle sekané 50 g
pražené, nejlépe s bylinkami

Postup

1

Pečivo rozdrobte do misky a polijte octem, nechte stát 15 minut. Pak pečivo vyždímejte a dejte do hmoždíře, přidejte k němu česnek, bazalku, petrželku a ořechy zbavené slupiček. Zpracujte suroviny na krémovitou hmotu a pak důkladně promíchávejte a po troškách přidávejte olivový olej. Podle chuti osolte a opepřete. Odložte do chladu. Omáčku můžete připravit také s pomocí tyčového mixéru.

2

Květák obalte nejprve v hladké mouce, pak ve vejci a nakonec ve směsi strouhanky, parmazánu a petrželky. Ve velké hlubší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a osmažte v něm obalený květák dozlatova (podle potřeby po dávkách). Nechte okapat na papírových utěrkách.

3

Květák podávejte zalitý česnekovou omáčkou agliata, ozdobený hoblinami parmazánu a mandlemi.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín