Agliata je italská česnekovo-chlebová omáčka, jejíž kořeny sahají až do dob starověkého Říma. Má pórkovou příbuznou, které se říká porrata. Jí se k vařenému či grilovanému masu, rybám i zelenině. Ale můžete si ji dát i ke špagetám či italským nokům, doplněnou spoustou petrželky na aspoň mírné osvěžení dechu.
Suroviny
Postup
Pečivo rozdrobte do misky a polijte octem, nechte stát 15 minut. Pak pečivo vyždímejte a dejte do hmoždíře, přidejte k němu česnek, bazalku, petrželku a ořechy zbavené slupiček. Zpracujte suroviny na krémovitou hmotu a pak důkladně promíchávejte a po troškách přidávejte olivový olej. Podle chuti osolte a opepřete. Odložte do chladu. Omáčku můžete připravit také s pomocí tyčového mixéru.
Květák obalte nejprve v hladké mouce, pak ve vejci a nakonec ve směsi strouhanky, parmazánu a petrželky. Ve velké hlubší pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje a osmažte v něm obalený květák dozlatova (podle potřeby po dávkách). Nechte okapat na papírových utěrkách.
Květák podávejte zalitý česnekovou omáčkou agliata, ozdobený hoblinami parmazánu a mandlemi.