Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vanilkový dort s malinovým krémem

Malinový krém v nadýchaném těstě je naprostá dokonalost, kterou budete chystat pro každou slavnostní příležitost.

Vydání: 2011/10
Autor:
Hodnocení:
19 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
PT20M
Pečení 0:20
Dort Česká

Ingredience

    • 200 g bílků (6–7 bílků)
    • 75 g žloutků (4–5 žloutků)
    • 120 g krupicového cukru
    • 1/2 vanilkového lusku
    • 100 g polohrubé mouky
    • máslo a hrubá mouka na formu

    NA KRÉM

    • 2 vejce
    • 100 g krupicového cukru
    • 250 g másla + na vymazání
    • 1/2 vanilkového lusku
    • 100 g čerstvých malin + další na ozdobení
    • 3 lžíce malinové pálenky

    NA POLEVU

    • 220 g tmavé kvalitní čokolády
    • 100 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180 ºC (horkovzdušný ohřev nezapínejte). Bílky vyšlehejte s 80 g cukru na tuhý sníh. V míse prošlehejte žloutky se 40 g cukru a s vyškrábnutou vanilkovou dření. Do žloutkové směsi zlehka zapravte bílkový sníh a ručně opatrně vmíchejte polohrubou mouku. Těsto přesuňte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 23 cm a pečte asi 20 minut tak, aby zapíchnutá dřevěná špejle vyšla suchá. Upečený korpus nechte na mřížce vychladnout.

2 Na krém vyklepněte celá vejce do dostatečně velké mísy. Ručním šlehačem šlehejte zhruba 2 minuty. Za stálého šlehání postupně přidávejte cukr a špetku soli. Mísu pak postavte na hrnec s vroucí vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny. Šlehejte dalších 4–5 minut na hustý krém. Sejměte ho z vodní lázně a šlehejte až do vychladnutí. Máslo pokojové teploty prošlehejte na pěnu o konzistenci šlehačky; trvá to nejméně 10 minut – v žádném případě ne méně!

3 Vanilkový lusk podélně rozpulte. Dřeň vyškrábněte a zatřete do másla. Přimíchejte vaječný krém a maliny prolisované hustým sítem. Pak do krému po kapkách přidávejte pálenku; vždy ji důkladně zašlehejte.

4 Korpus podélně rozřízněte na tři díly, promažte krémem a sestavte.

5 Na polevu dejte do kastrůlku se silným dnem čokoládu se smetanou a za stálého míchání ji na mírném plameni rozpusťte. Když je směs hladká a mírně zhoustne, sejměte, nechte chvilku prochladnout. Potřete dort a nechte ztuhnout. Ozdobte čerstvými malinami.

NĚCO NAVÍC
Malinovou pálenku neboli malinovici prodává spolu s dalšími méně běžnými ovocnými destiláty firma Rudolf Jelínek ve svém e-shopu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Luxusní české menu s dotekem Francie

4 veselé dorty pro děti

Upečte si jednoduchý víkendový dort

Upečte si jednoduchý víkendový dort

Banánovo-karamelový dort

Božský svatební dort

Zasněžený dort

‚Dort‘ z karamelových větrníků

Hovězí consommé Sarah Bernhardt s nočky

Konfitované kachní stehno s jablečným zelím a s perníkovými knedlíky

REKLAMA

Přidat komentář