
Uživatelský
recept
recept
Dýňové rizoto s praženými dýňovými semínky a bylinkovým creme fraiche
Popis receptu:
Recept od Jana Kosa, šéfkuchře rodinné restaurace Renommé, uveřejněný v E15 dne 10.10.2012.
Autor: Marek Novák
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Ingredience
- 1 menší dýně (0,5 až 1 kg)
- olivový olej
- 40g dýňových semínek
- 400g rýže arborio
- 4 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 100g másla
- 500ml vývaru
- 100ml bílého vína
- 100g parmezánu
- 50g creme fraiche
- bazalka
- tymián
- hladkolistá petrželka
- sůl
- pepř
Příprava jídla
Šalotku a česnek zpěníme na oleji, nasypeme rýži, zarestujeme, zalijeme bílým vínem
a vývarem a přidáme snítku tymiánu.
Takto vaříme zhruba 7 minut.
Posléze rýži vyklopíme na plech, kde ji necháme vychladnout.
Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka, oloupeme, nakrájíme na menší kostky, spaříme ve vroucí osolené vodě, kterou nevylijeme (ještě ji použijeme), a následně dýni zchladíme ve studené vodě.
Na rozpálenou pánev dáme olivový olej, přidáme kostičky dýně, orestujeme, zastříkneme bílým vínem, podlijeme vodou, která nám zbyla z vaření dýně, přidáme předvařenou rýži a vaříme doměkka.
Přidáme plátky parmezánu, kostky vychlazeného másla, dle chuti osolíme a opepříme.
Rizoto rozprostřeme na talíř, posypeme opraženými dýňovými semínky a ozdobíme nokem creme fraiche s nasekanými bylinkami a hoblinami parmezánu.
Takto vaříme zhruba 7 minut.
Posléze rýži vyklopíme na plech, kde ji necháme vychladnout.
Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka, oloupeme, nakrájíme na menší kostky, spaříme ve vroucí osolené vodě, kterou nevylijeme (ještě ji použijeme), a následně dýni zchladíme ve studené vodě.
Na rozpálenou pánev dáme olivový olej, přidáme kostičky dýně, orestujeme, zastříkneme bílým vínem, podlijeme vodou, která nám zbyla z vaření dýně, přidáme předvařenou rýži a vaříme doměkka.
Přidáme plátky parmezánu, kostky vychlazeného másla, dle chuti osolíme a opepříme.
Rizoto rozprostřeme na talíř, posypeme opraženými dýňovými semínky a ozdobíme nokem creme fraiche s nasekanými bylinkami a hoblinami parmezánu.
Přidat komentář