Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

mouka pšeničná polohrubá 1 kg
máslo 280 g
změklé, lze nahradit Herou
moučkový cukr 180 g
žloutek 3 ks
vejce 1 ks
mléko 1 l
teplé
droždí 40 g
sůl 2
vanilkový cukr
citronová kůra
vejce 1 ks
na potření
rozinky
mandle
na ozdobu
ořechy
na ozdobu

Postup

1

Do mouky zamícháme sůl, z droždí a trochy mléka a cukru si připravíme kvásek.

2

Máslo, cukr a vejce s žloutky trochu našleháme a přidáme spolu s kváskem k mouce, přidáme vanilkový cukr a citronovou kůru, po částech přidáváme mléko a zaděláme hladké polotuhé těsto, které necháme vykynout.

3

Pak ho přesuneme na vál a vytvoříme na 2 velké vánočky 18 bochánků, necháme je ještě vykynout.

4

Z bochánků vyválíme prameny a upleteme jednotlivá patra ze 4-3-2, mezi patra dáme hrozinky a mandle (na plech položím upletené spodní patro ze 4, udělám v něm žlábek, ten posypu hrozinkami a mandlemi a do něj položím další patro a stejně tak horní).

5

Celou vánočku potřeme vajíčkem a bohatě posypeme sekanými mandlemi nebo oříšky. Pak do ní zapíchneme několik špejlí, aby horní patro nespadlo, také tomu zabrání rychlé zapečení.

6

Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C a po zapečení stáhneme teplotu na 120°C. Peču v horkovzdušné troubě obě vánočky najednou nad sebou.

Autor: mardzani

Obchod Apetit