Postup
Do mouky zamícháme sůl, z droždí a trochy mléka a cukru si připravíme kvásek.
Máslo, cukr a vejce s žloutky trochu našleháme a přidáme spolu s kváskem k mouce, přidáme vanilkový cukr a citronovou kůru, po částech přidáváme mléko a zaděláme hladké polotuhé těsto, které necháme vykynout.
Pak ho přesuneme na vál a vytvoříme na 2 velké vánočky 18 bochánků, necháme je ještě vykynout.
Z bochánků vyválíme prameny a upleteme jednotlivá patra ze 4-3-2, mezi patra dáme hrozinky a mandle (na plech položím upletené spodní patro ze 4, udělám v něm žlábek, ten posypu hrozinkami a mandlemi a do něj položím další patro a stejně tak horní).
Celou vánočku potřeme vajíčkem a bohatě posypeme sekanými mandlemi nebo oříšky. Pak do ní zapíchneme několik špejlí, aby horní patro nespadlo, také tomu zabrání rychlé zapečení.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C a po zapečení stáhneme teplotu na 120°C. Peču v horkovzdušné troubě obě vánočky najednou nad sebou.