Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Máslová vánočka

Popis receptu: 
Skvělá vánočka podle našeho rodinného receptu.
Autor: Markéta Kohoutová
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    1kg polohrubé mouky, 280g změklého másla (nebo Hery) 180g cukru moučka, 3 žloutky a 1 vejce, 1/2 l teplého mléka, 40g droždí, 2 špetky soli, vanilkový cukr, citronová kůra, vejce na potření, hrozinky, mandle a ořechy na ozdobu

Příprava jídla

Do mouky zamícháme sůl, z droždí a trochy mléka a cukru si připravíme kvásek. Máslo, cukr a vejce s žloutky trochu našleháme a přidáme spolu s kváskem k mouce, přidáme vanilkový cukr a citronovou kůru, po částech přidáváme mléko a zaděláme hladké polotuhé těsto, které necháme vykynout. Pak ho přesuneme na vál a vytvoříme na 2 velké vánočky 18 bochánků, necháme je ještě vykynout. Z bochánků vyválíme prameny a upleteme jednotlivá patra ze 4-3-2, mezi patra dáme hrozinky a mandle (na plech položím upletené spodní patro ze 4, udělám v něm žlábek, ten posypu hrozinkami a mandlemi a do něj položím další patro a stejně tak horní). Celou vánočku potřeme vajíčkem a bohatě posypeme sekanými mandlemi nebo oříšky. Pak do ní zapíchneme několik špejlí, aby horní patro nespadlo, také tomu zabrání rychlé zapečení. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C a po zapečení stáhneme teplotu na 120°C. Peču v horkovzdušné troubě obě vánočky najednou nad sebou.
REKLAMA

Přidat komentář