Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Květáková polévka s pečeným česnekem

Česnek pečením zesládne a v jemné polévce nepůsobí rušivě.

Vydání: 2008/11
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6-8
Doba přípravy: Do 20 minut
Pečení: 1 hodina 10 minut
PT25M
Vaření 0:25
Polévka Americká

Ingredience

    • 2 palice česneku, vršky odříznuté
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 50 ml olivového extra panenského oleje + trochu na zakapání
    • 1½ bílé cibule, nakrájené najemno
    • 2 středně velké květáky (1½ nakrájeného najemno, zbytek rozdělený na růžičky)
    • 4 větvičky čerstvého tymiánu, svázané + 1 lžíce nasekaného
    • 125 ml suchého bílého vína
    • 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 125 g jemně strouhaného parmazánu + 3 lžíce na ozdobu
    • 1 lžíce petržele, najemno nakrájené

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Česnekové palice položte na kousky alobalu. Osolte je, opepřete a zastříkněte olivovým olejem, pevně zabalte, položte na plech a dejte je na hodinu péct. Měkký česnek vyndejte z trouby a po vychladnutí vymáčkněte stroužky. Dejte zatím stranou a zesilte troubu na 200 °C.

2 Ve velkém hrnci rozehřejte polovinu oleje. Doměkka osmahněte cibuli, osolte, opepřete a vmíchejte nakrájený květák, svázaný tymián a víno. Zprudka povařte, aby se víno svařilo na polovinu. Přilijte vývar, přiveďte k varu a zakryté vařte 15 minut. Odkryté pak povařte ještě dalších 10 minut doměkka. Vyndejte z polévky tymián, vmíchejte smetanu a 125 g parmazánu.

3 Osolte a opepřete, vmíchejte česnek a rozmixujte dohladka. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá, zřeďte ji vývarem nebo smetanou. Zbývající olej rozpalte v hrnci, přidejte květákové růžičky a míchejte, dokud nezhnědnou. Osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut doměkka. Vmíchejte tymián, petržel a zbytek parmazánu, na talířích ozdobte pečeným květákem a zakápněte olivovým olejem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nádivka z vinné klobásy a šalvěje

Krůta s bylinkami, pečenými bramborami a brusinkovou omáčkou

Krémový špenát

Dort kolibřík

16x lahodný květák

REKLAMA

Přidat komentář