Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Květáková polévka s pečeným česnekem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5/5 Počet hodnocení: 27
Do 20 minut Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3555 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 318 g
Tuky 190 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Česnek pečením zesládne a v jemné polévce nepůsobí rušivě.

Suroviny

palice, vršky odříznuté
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej extra panenský 50 ml
+ trochu na zakapání
najemno
středně velké (1,5 najemno, zbytek na růžičky)
tymián 4
větvičky, čerstvý, svázaný + 1 lžíce nasekaného
suché
vývar kuřecí 750 ml
nebo zeleninový
jemně strouhaný, plus 3 lžíce na ozdobu
petržel 1 PL
najemno nakrájené

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 °C. Česnekové palice položte na kousky alobalu. Osolte je, opepřete a zastříkněte olivovým olejem, pevně zabalte, položte na plech a dejte je na hodinu péct. Měkký česnek vyndejte z trouby a po vychladnutí vymáčkněte stroužky. Dejte zatím stranou a zesilte troubu na 200 °C.

2

Ve velkém hrnci rozehřejte polovinu oleje. Doměkka osmahněte cibuli, osolte, opepřete a vmíchejte nakrájený květák, svázaný tymián a víno. Zprudka povařte, aby se víno svařilo na polovinu. Přilijte vývar, přiveďte k varu a zakryté vařte 15 minut. Odkryté pak povařte ještě dalších 10 minut doměkka. Vyndejte z polévky tymián, vmíchejte smetanu a 125 g parmazánu.

3

Osolte a opepřete, vmíchejte česnek a rozmixujte dohladka. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá, zřeďte ji vývarem nebo smetanou. Zbývající olej rozpalte v hrnci, přidejte květákové růžičky a míchejte, dokud nezhnědnou. Osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut doměkka. Vmíchejte tymián, petržel a zbytek parmazánu, na talířích ozdobte pečeným květákem a zakápněte olivovým olejem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...