Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Květáková polévka s pečeným česnekem

Květáková polévka s pečeným česnekem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 20 minut Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2441 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 124 g
Tuky 162 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Česnek pečením zesládne a v jemné polévce nepůsobí rušivě.

Suroviny

česnek 2
vršky odříznuté
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 50 ml
extra panenský + trochu na zakapání
cibule 1.5 ks
bílá najemno
květák 2 ks
středně velké (1,5 najemno, zbytek na růžičky)
4 ks
větvičky tymián čerstvý, svázaný + 1 lžíce nasekaného
víno bílé 125 ml
suché
vývar kuřecí 750 ml
nebo zeleninový
smetana ke šlehání 250 ml
parmazán 125 g
jemně strouhaný, plus 3 lžíce na ozdobu
petržel 1 PL
najemno nakrájené

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Česnekové palice položte na kousky alobalu. Osolte je, opepřete a zastříkněte olivovým olejem, pevně zabalte, položte na plech a dejte je na hodinu péct. Měkký česnek vyndejte z trouby a po vychladnutí vymáčkněte stroužky. Dejte zatím stranou a zesilte troubu na 200 °C.

2 Ve velkém hrnci rozehřejte polovinu oleje. Doměkka osmahněte cibuli, osolte, opepřete a vmíchejte nakrájený květák, svázaný tymián a víno. Zprudka povařte, aby se víno svařilo na polovinu. Přilijte vývar, přiveďte k varu a zakryté vařte 15 minut. Odkryté pak povařte ještě dalších 10 minut doměkka. Vyndejte z polévky tymián, vmíchejte smetanu a 125 g parmazánu.

3 Osolte a opepřete, vmíchejte česnek a rozmixujte dohladka. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá, zřeďte ji vývarem nebo smetanou. Zbývající olej rozpalte v hrnci, přidejte květákové růžičky a míchejte, dokud nezhnědnou. Osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut doměkka. Vmíchejte tymián, petržel a zbytek parmazánu, na talířích ozdobte pečeným květákem a zakápněte olivovým olejem.

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit