0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Květáková polévka s pečeným česnekem

Květáková polévka s pečeným česnekem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Květáková polévka s pečeným česnekem

3.5 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 20 minut Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3555 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 318 g
Tuky 190 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Česnek pečením zesládne a v jemné polévce nepůsobí rušivě.

Suroviny

česnek 2
palice, vršky odříznuté
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej extra panenský 50 ml
+ trochu na zakapání
cibule bílá 1,5 ks
najemno
květák 2 ks
středně velké (1,5 najemno, zbytek na růžičky)
tymián 4
větvičky, čerstvý, svázaný + 1 lžíce nasekaného
víno bílé 125 ml
suché
vývar kuřecí 750 ml
nebo zeleninový
smetana ke šlehání 250 ml
parmazán 125 g
jemně strouhaný, plus 3 lžíce na ozdobu
petržel 1 PL
najemno nakrájené

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Česnekové palice položte na kousky alobalu. Osolte je, opepřete a zastříkněte olivovým olejem, pevně zabalte, položte na plech a dejte je na hodinu péct. Měkký česnek vyndejte z trouby a po vychladnutí vymáčkněte stroužky. Dejte zatím stranou a zesilte troubu na 200 °C.

2 Ve velkém hrnci rozehřejte polovinu oleje. Doměkka osmahněte cibuli, osolte, opepřete a vmíchejte nakrájený květák, svázaný tymián a víno. Zprudka povařte, aby se víno svařilo na polovinu. Přilijte vývar, přiveďte k varu a zakryté vařte 15 minut. Odkryté pak povařte ještě dalších 10 minut doměkka. Vyndejte z polévky tymián, vmíchejte smetanu a 125 g parmazánu.

3 Osolte a opepřete, vmíchejte česnek a rozmixujte dohladka. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá, zřeďte ji vývarem nebo smetanou. Zbývající olej rozpalte v hrnci, přidejte květákové růžičky a míchejte, dokud nezhnědnou. Osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut doměkka. Vmíchejte tymián, petržel a zbytek parmazánu, na talířích ozdobte pečeným květákem a zakápněte olivovým olejem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/11

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč