Česnek pečením zesládne a v jemné polévce nepůsobí rušivě.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C. Česnekové palice položte na kousky alobalu. Osolte je, opepřete a zastříkněte olivovým olejem, pevně zabalte, položte na plech a dejte je na hodinu péct. Měkký česnek vyndejte z trouby a po vychladnutí vymáčkněte stroužky. Dejte zatím stranou a zesilte troubu na 200 °C.
Ve velkém hrnci rozehřejte polovinu oleje. Doměkka osmahněte cibuli, osolte, opepřete a vmíchejte nakrájený květák, svázaný tymián a víno. Zprudka povařte, aby se víno svařilo na polovinu. Přilijte vývar, přiveďte k varu a zakryté vařte 15 minut. Odkryté pak povařte ještě dalších 10 minut doměkka. Vyndejte z polévky tymián, vmíchejte smetanu a 125 g parmazánu.
Osolte a opepřete, vmíchejte česnek a rozmixujte dohladka. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá, zřeďte ji vývarem nebo smetanou. Zbývající olej rozpalte v hrnci, přidejte květákové růžičky a míchejte, dokud nezhnědnou. Osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut doměkka. Vmíchejte tymián, petržel a zbytek parmazánu, na talířích ozdobte pečeným květákem a zakápněte olivovým olejem.