Květáková polévka

Květáková polévka

3.8 / 5. Počet hodnocení: 12
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3052 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 367 g
Tuky 74 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Květákovka nás nadchla, takovou jsme naposled ochutnali v dětství!

Suroviny

květák 1 ks
vývar zeleninový
nebo hovězí, lze nahradit kvalitním bujonem
sůl
kmín 1 ČL
celý
Na knedlíčky
rohlíky 8 ks
starší
mléko 150 ml
na pokropení rohíků
vejce 4 ks
muškátový květ 1 špetka
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nadrobno + k podávání
strouhanka
na případné zahuštění

1 Květák rozeberte na růžičky, dejte do hrnce (včetně košťálu i listů – dodají vývaru chuť), zalijte vývarem (nebo vodou a přidejte bujon) tak, aby byl květák těsně ponořený, osolte, přidejte kmín a dejte vařit.

2 Na knedlíčky nakrájejte rohlíky na malé kostičky, pokropte mlékem a nechte nasáknout. Přidejte vejce, muškátový květ, petrželku a promíchejte. Směs by měla připomínat řidší velikonoční nádivku, pokud je příliš řídká, zahustěte ji strouhankou.

Když je květák skoro uvařený, vyjměte košťál a listy. Ze směsi na knedlíčky tvořte mokrýma rukama menší knedlíčky (pozor, v polévce trochu nabudou) a vhazujte je do polévky. Vařte, dokud nevyplavou. Potom část květáku na dně hrnce rozmačkejte šťouchadlem na brambory, tím se polévka zahustí. Podávejte sypané petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Pokud máte rádi hustší polévku, zahustěte ji jíškou nebo odeberte hrnek polévky, rozmíchejte v něm trošku polohrubé mouky, vlijte zpět k polévce a krátce provařte, polévka se ale většinou zahustí zavařením knedlíčků. Knedlíčky budou nadýchanější, když do směsi přidáte 3–4 lžíce polohrubé mouky a 1/4–1/2 sáčku kypřicího prášku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit