Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept

Béleše

Popis receptu: 

Béleše jsou tradičním a častým bezmasým pátečním hlavním jídlem. Dělají se na plotýnce a teplé se mažou máslem (babička maže sádlem), dobré jsou i suché. Vaříme k nim podle tradice fazolovou polévku, mnohdy se suché béleše přikusovaly k polévce stejně jako dnes chleba.

Autor: Romana Dobešová
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    • 250g hladké mouky

    • 370g polohrubé mouky

    • půl kg mléka

    • 45g cukru

    • půlka kvasnic

    • 1 vejce

    • olej

    • sůl

    Na ozdobu:

    • rozpuštěné máslo

    • moučkový cukr

    • skořice

Příprava jídla

Mouku dáme do mísy a uděláme si v ní důlek. Nalijeme část teplého mléka, do kterého rozdrobíme kvasnice a dáme trochu cukru. Necháme si vzejít kvásek. Až je kvásek hotový přidáme zbylé mléko, cukr a ostatní ingredience. Uhněteme řidší těsto a necháme kynout. Po nakynutí, velkou lžící (asi půlku lžíce) dáváme těsto na moukou vysypaný vál, kde tvarujeme malé bochníčky. Ty necháme na vále ještě chvilku kynout. Rozpálíme si plotýnku. Bochníčky vytahujeme do tvaru bélešů a pokládmáme na plotýnku. Na jednu plotýnku se vlezou tři béleše. Opečeme z každé strany a ještě teplé béleše potíráme rozpuštěným máslem a sypeme cukrem smíchaným se skořicí. Z této dávky uděláte 50ks bélešů.

REKLAMA

Přidat komentář