Jedlé mumie najdete v amerických kuchařkách na hodně způsobů, my jsme vybrali ty nejjednodušší.
Suroviny
Postup
Ve 150 ml vody rozpusťte droždí a cukr nebo med a nechte vzejít kvásek; trvá to asi čtvrt hodiny.
Mouku a sůl nasypte na vál, uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj vzešlé droždí. Zpracujte prsty, až se voda vsákne. Přidejte 120–170 ml vody (podle savosti mouky) a vypracujte měkké těsto – nemělo by lepit ani být suché. Asi pět minut ho dobře propracovávejte. Vytvořte šišku, přesuňte ji na pomoučněný plech a poprašte moukou. Na teplém místě asi za 40 až 60 minut zdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto znovu pečlivě propracujte. Vyválejte je na tloušťku půl centimetru a vykrajujte kolečka o průměru 10–12 cm. Položte na vymaštěný plech a nechte ještě půl hodiny znovu kynout. Mezitím si připravte omáčku: rajčata slijte (šťávu si nechte), rozsekejte nadrobno a smíchejte s ostatními surovinami, podle potřeby doplňte šťávou z konzervy. Omáčkou pak potírejte kolečka.
Troubu předehřejte na 220 °C; horkovzdušnou na 200 °C. Místo očí dávejte do oliv hrášek, poklaďte proužky sýra a pečte asi 10 minut, nebo dokud nezezlátnou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Strašidelná party(10 receptů )
- Strašidelné menu (nejen) pro děti: 16 receptů na halloweenskou party(16 receptů )