Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9/5 Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Snadné 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2028 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 372 g
Tuky 10 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedlé mumie najdete v amerických kuchařkách na hodně způsobů, my jsme vybrali ty nejjednodušší.

Suroviny

droždí čerstvé 15 g
nebo 10 g sušeného
med 15 g
nebo krupicového cukru
sůl 15 g
+ na podsypání
Na omáčku
česnek 1 stroužek
český, utřený
koření 1 PL
sušené oregano, tymián...
sůl ½ ČL
pepř
Na ozdobu
mražený hrášek

Postup

1

Ve 150 ml vody rozpusťte droždí a cukr nebo med a nechte vzejít kvásek; trvá to asi čtvrt hodiny.

2

Mouku a sůl nasypte na vál, uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj vzešlé droždí. Zpracujte prsty, až se voda vsákne. Přidejte 120–170 ml vody (podle savosti mouky) a vypracujte měkké těsto – nemělo by lepit ani být suché. Asi pět minut ho dobře propracovávejte. Vytvořte šišku, přesuňte ji na pomoučněný plech a poprašte moukou. Na teplém místě asi za 40 až 60 minut zdvojnásobí objem.

3

Vykynuté těsto znovu pečlivě propracujte. Vyválejte je na tloušťku půl centimetru a vykrajujte kolečka o průměru 10–12 cm. Položte na vymaštěný plech a nechte ještě půl hodiny znovu kynout. Mezitím si připravte omáčku: rajčata slijte (šťávu si nechte), rozsekejte nadrobno a smíchejte s ostatními surovinami, podle potřeby doplňte šťávou z konzervy. Omáčkou pak potírejte kolečka.

4

Troubu předehřejte na 220 °C; horkovzdušnou na 200 °C. Místo očí dávejte do oliv hrášek, poklaďte proužky sýra a pečte asi 10 minut, nebo dokud nezezlátnou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/11

Apetit magazín