0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.7/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2028 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 372 g
Tuky 10 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jedlé mumie najdete v amerických kuchařkách na hodně způsobů, my jsme vybrali ty nejjednodušší.

Suroviny

droždí čerstvé 15 g
nebo 10 g sušeného
med 15 g
nebo krupicového cukru
sůl 15 g
mouka pšeničná hladká 500 g
+ na podsypání
Na omáčku
konzervovaná rajčata krájená 400 g
rajčatový protlak 100 ml
česnek 1 stroužek
český, utřený
koření 1 PL
sušené oregano, tymián...
sůl ½ ČL
pepř
Na ozdobu
olivy černé
mražený hrášek

1 Ve 150 ml vody rozpusťte droždí a cukr nebo med a nechte vzejít kvásek; trvá to asi čtvrt hodiny.

2 Mouku a sůl nasypte na vál, uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj vzešlé droždí. Zpracujte prsty, až se voda vsákne. Přidejte 120–170 ml vody (podle savosti mouky) a vypracujte měkké těsto – nemělo by lepit ani být suché. Asi pět minut ho dobře propracovávejte. Vytvořte šišku, přesuňte ji na pomoučněný plech a poprašte moukou. Na teplém místě asi za 40 až 60 minut zdvojnásobí objem.

3 Vykynuté těsto znovu pečlivě propracujte. Vyválejte je na tloušťku půl centimetru a vykrajujte kolečka o průměru 10–12 cm. Položte na vymaštěný plech a nechte ještě půl hodiny znovu kynout. Mezitím si připravte omáčku: rajčata slijte (šťávu si nechte), rozsekejte nadrobno a smíchejte s ostatními surovinami, podle potřeby doplňte šťávou z konzervy. Omáčkou pak potírejte kolečka.

4 Troubu předehřejte na 220 °C; horkovzdušnou na 200 °C. Místo očí dávejte do oliv hrášek, poklaďte proužky sýra a pečte asi 10 minut, nebo dokud nezezlátnou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/11

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč