Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Houskový knedlík podle Milana Peška

Těsto zadělávejte dlouho – mělo by být hladké, nelepivé a zároveň hodně měkké. Hustota se upraví ještě při kynutí, kdy vlhkost vstřebá suchá houska. Pokud použijete čerstvé pečivo, snižte množství tekutiny.

Vydání: 2012/5
Autor:
Hodnocení:
48 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 10
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kynutí
PT17M
Vaření 0:17
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 850 g hrubé mouky
    • 150 ml vlažného mléka + 500 ml vlažné vody nebo mléka
    • 20 g čerstvého droždí
    • špetka krupicového cukru
    • 1 žloutek + špetka kurkumy, je-li žloutek bledý (nemusí být)
    • 180 g tvrdší housky, z předešlého dne nebo oschlé
    • sůl

Příprava jídla

1 Udělejte kvásek V misce rozmíchejte nadrobené droždí se špetkou cukru a trochou vlažného mléka. Teplota mléka nesmí být vyšší než 37 °C, jinak kvasinky zahynou a kvásek nevyběhne. Přisypte hrstku mouky, přilijte zbytek mléka, rozmíchejte a nechte v teple vzejít – na hladině se objeví bubliny.

2 Nakrájejte housku Housky nakrájejte na stejnoměrné, zhruba 1 cm silné plátky. Položte je na sebe a rozkrájejte na proužky. Ty pak napříč nakrájejte na kostičky. Pokud máte čerstvé housky, kostky rozložte na plech a nechte v teplé troubě nebo do druhého dne oschnout.

3 Zadělejte těsto Mouku prosejte do mísy se špetkou soli a nahřejte ji na kamnech nebo ve vlažné troubě. „Má pak lepší konzistenci a lépe kyne,“ říká Milan Pešek. Rozmíchejte žloutek ve vodě nebo mléce, přilijte k mouce i s vykynutým kváskem a vypracujte vláčné hebké těsto, které nelepí. Trvá to dost dlouho a v robotu to jde lépe než ručně.

4 Zapracujte housku Kostičky housky předem prosejte sítem, aby se do těsta nedostaly drobky. Pak pečivo přisypte k těstu a na vále ručně zapracujte do těsta. Mozaika v knedlíku tak bude krásně pravidelná a housky se do těsta nerozdrolí.



5 Nechte kynout Těsto vraťte do mísy, poprašte lehce moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout v teplé místnosti (ale ne v průvanu). Doba kynutí záleží na teplotě; počítejte zhruba s hodinou. Během kynutí těsto několikrát otočte. Knedlíky z dobře vykynutého těsta si zachovají lepší tvar.

6 Rozdělte těsto Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní plochu, lehce propracujte a rozkrájejte na čtyři stejně velké díly. Z těch postupně vytvořte hnětením čtyři hladké bochánky. Jeden po druhém je nataženými dlaněmi rozválejte na stejně velké šišky o průměru asi 5 cm.

7 Vytvarujte šišky Špičky knedlíků na koncích zploštěte nebo lehce zatlačte dovnitř, aby měl knedlík i na koncích stejný průměr jako uprostřed; knedlíky se tak stejnoměrně uvaří. Vyválené knedlíky přesuňte na pomoučněný plech a přikryjte utěrkou, aby ne oschly. Nechte je ještě 10–20 minut kynout, případně je pootočte, aby nebyly z jedné strany ploché. Přiveďte ve velkém kastrolu k varu dostatečné množství vody a osolte ji.

8 Uvařte knedlíky Knedlíky můžete vařit najednou anebo nadvakrát, záleží na velikosti kastrolu – důležité je, aby mohly šišky ve vodě volně plavat. Nechte je sklouznout do vroucí vody, a jakmile voda začne vřít, ztlumte plamen a knedlíky zlehka vařečkou nadzdvihněte ode dna. Během vaření je opatrně několikrát otočte. Při vytahování je ihned propíchejte špejlí, aby z nich vyšla pára a nepřevařily se. Pak je nakrájejte, nejlépe nití.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Přidat komentář