
Drobenkový koláč s ovocem
Jednoduchý a rychlý způsob, jak upéct drobenkový koláč přesně tak, aby chutnal jako od babičky.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1/8 másla (125 g), studeného
- 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 1/2–3/4 hrnku mléka (podle toho, jestli použijete čerstvé, nebo mražené ovoce)
- 1 lžička citronové kůry
- 4 hrnky rybízu nebo lesních plodů, mražených nebo čerstvých
Příprava jídla
1 Rozpalte troubu na 180 °C. Vymažte plech či pekáček o rozměrech 20 x 30 cm máslem a vysypte trochou polohrubé mouky či vyložte papírem na pečení. Mouku, cukr a máslo zpracujte prsty nebo v robotu na drobenku. Odeberte jeden hrnek drobenky a odložte ho stranou.
2 Do zbylé drobenky přidejte kypřicí prášek a vanilkový cukr, promíchejte a rozmíchejte s vejci, mlékem (pokud použijete mražené ovoce, bude ho stačit méně) a citronovou kůrou dohladka. Těsto vlijte na plech, rovnoměrně posypte ovocem a na závěr odloženou drobenkou z hrnku.
3 Pečte 20–30 minut, až je střed těsta propečený a drobenka začne zlátnout. Nechte vychladnout i s plechem na mřížce a pak krájejte na řezy.
TIPY & TRIKY
- Plech stačí potřít papírem, ze kterého máslo vybalíte.
- Množství cukru můžete upravit klidně až o půl hrnku podle chuti.
- Krupicový cukr lze zaměnit za světlejší třtinový cukr, nejlépe bio.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Hana Melkova
23. Červenec 2014 20:47
Martina Motalova
1. Březen 2020 10:42