0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hrníčkové buchty: Jednoduché a chutné dezerty bez vážení 12x jinak

Hrníčkové buchty: Jednoduché a chutné dezerty bez vážení 12x jinak
ZDROJ: Henry Be/Unsplash

Čekáte návštěvu a chcete vyšvihnout rychlý a chutný dezert ke kávě? Vyzkoušejte naše hrníčkové buchty bez vážení! Ingredience snadno odměříte a buchta na plech, koláč nebo bábovka bude v mžiku v troubě. A pokud nespěcháte, máme pro vás další tipy na rychlé dezerty chlazené v lednici.

Profesionální cukráři by vás jistě přesvědčovali, že bez poctivého vážení dokonalý dort neupečete. U složitějších dezertů jistě souhlasíme, ale buchtu z plechu, nedělní bábovku i skvostnou šlehačkovou roládu můžete mít během chvilky připravenou i bez vážení a odměřování. Stačí k tomu hrnek a úspěch je zaručen. Další suroviny, které budete potřebovat, hmotnost uvádějí na obalu, takže se bez váhy obejdete jako nic!

7 užitečných tipů pro pečení bez váhy

  1. Během celé přípravy používejte stejný hrnek. Není také od věci ověřit si, zda váš hrnek opravdu odpovídá čtvrtlitrovému nebo má jiný objem. Některé jsou dokonce 300 ml, jiné zvládnou jen 150 ml tekutiny. V zásadě ale jde o dodržení poměrů surovin než o přesnou velikost jednoho hrnku.
  2. Nejprve odměřte suché přísady, potom vlhké. Nebudete tak muset řešit, že se cukr nalepil na mléko, nebo že mouka bojuje s olejem. 
  3. Když plníte hrnek suchými ingrediencemi, nikdy je do něj nepěchujte. Přísady vkládejte lehce, bez tlaku. Například u mouky by pěchování do hrníčku (podobné uplácávání písku do báboviček) mohlo přidat pěkných pár desítek gramů a na výsledku by to bylo znát, bohužel ne pozitivně. Platí tedy: hrnek jen lehce naplníme a hned vsypeme do zadělávací mísy. Obsah stlačujte jen tehdy, pokud si to recept vysloveně žádá.
  4. To stejné platí u lžic a lžiček. Pokud to recept přímo neuvádí, 1 lžíce znamená jedna plnější, ne však vrchovatá polévková lžíce. Totéž platí pro lžičky.
  5. U vlhkých ingrediencí je důležité sledovat jiné pravidlo. Hrnek by měl stát na rovné podložce, abyste mohli zkontrolovat rovnou hladinu v odměrce. 
  6. Hrst rozinek či brusinek odpovídá přibližně půlce 100 g balení. Na druhou stranu, my tvrdíme, že rozinek není v buchtě nikdy dost, tak se neostýchejte.
  7. Odměřování másla vám usnadní jeho balení. Mnohé firmy přidávají na obaly i ukazatele, které rozdělují máslo po 50 g. Orientačně se můžete také řídit tím, že máslo má 250 g, půlka tedy 125 g. Nebo odhadem rozdělte máslo na pětinky.

Hrnkové buchty a koláče pro každou příležitost

Hrnkový dezert by měl být rychlý a snadný na přípravu. Přesně takové recepty jsme pro vás připravili v tomto článku. Vybírat můžete dle své chuti a surovin, které máte zrovna po ruce. 

Buchta s borůvkami

Tuto borůvkovou buchtu na plech si můžete vychutnat nejen v létě, kdy se to čerstvými borůvkami v lesích jen hemží. Využijete na ni také mražené ovoce ze zásob v mrazáku. Těsto je díky přidané smetaně ke šlehání příjemně vláčné. Nezapomeňte na pořádnou porci drobenky.

Meruňkový koláč

Přípravu supersnadného koláče s meruňkami dokáže opravdu každý. Příjemně kyselá chuť meruněk skvěle doplní sladký základ koláče, který připravíte raz dva.

Hrníčkový perník 

Takhle superrychlovka je zásadním evergreenem mnoha domácností. Těsto na hrnkový perník na plech vytvoříte jednoduše smícháním všech surovin dohromady, směs vylijete do vymazaného plechu a za pár minut je upečeno. Hned se tak zrodí dokonalé pohoštění pro nečekanou návštevu, dětskou oslavu nebo sladká snídaně.

Rychlá hrníčková bábovka 

Rychlé hrnkové bábovky se hodí v týdnu na snídani, dětem na svačinu do školy a skvěle poslouží také jako slavnostní nedělní dezert ke kávě. Většinu surovin navíc najdete ve spíži a hravě tak připravíte dokonalý domácí dezert.

Bábovka s kakaem

Supervláčná bábovka, po které se doma jen zapráší. Onu vláčnost jí dodává jablečné pyré, které zakoupíte v obchodech nebo si jej můžete připravit dle našeho receptu

Mramorovaný makovec

Další z řady oblíbených hrnkových receptů, kterému tentokrát vévodí český mák. Díky podmáslí (můžete použít také kefír) je bábovka vláčná a mramorování modrým a bílým mákem lahodí nejen oku, ale i chuti.

Rychlé dezerty a svačinky do skleničky

Máte rádi dezerty ve skleničce? Připravte si naše oblíbené dezerty do skleničky bez vážení. Váha smetany či tvarohu uvedená v receptu odpovídá váze uvedené na obalu koupeného produktu. Vyzkoušejte zdravou svačinku nebo lehký dezert v podobě skleničky ananasu a medu, vanilkového pribináčku s jahodami nebo granoly s jablečným pyré

Mlsejte bez vážení

Následující dezerty hravě připravíte i na chalupě s minimem nádobí a všechny jsou tak dobré, že se jen stěží přesvědčíte, jak dlouho vydrží lahodné a vláčné. Zmizí dřív, než vychladne trouba!

Hrnkový hruškový koláč
Více než hodinu
Rating
4.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Snadné
Drobenkový koláč s ovocem
Do hodiny
Rating
4.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Velmi snadné
Litá bublanina s blumami
Do hodiny
Rating
4.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Snadné
Sypaný koláč s tvarohem
Více než hodinu
Rating
4.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Velmi snadné
Šlehačková bublanina s ovocem
Do hodiny
Rating
4.1 / 5. Počet hodnocení: 7
Velmi snadné

Obchod Apetit