Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Valašské hrušťáky

Na Valašsku se pečou s různými náplněmi, ale hrušťáky neboli hruškové frgále patří k těm nejoblíbenějším. Tipy a triky na jejich přípravu jsme získali od organizátorů soutěže Král valašských frgálů.

Vydání: 2012/10
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: na 2 koláče
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Česká

Ingredience

    • 200 g hladké mouky + na poprášení a vál
    • 50 g hrubé mouky
    • 15 g čerstvého droždí
    • 30 g moučkového cukru
    • asi 150 ml vlažného mléka
    • 50 g másla, rozpuštěného + na plech
    • 2 žloutky
    • špetka nastrouhané kůry z biocitronu
    • špetka soli
    • 1 vejce na potření, rozšlehané
    • 30 g másla + 2 lžíce rumu na závěrečné pokapání koláče

    NA NÁPLŇ

    • 400 g sušených hrušek, opláchnutých
    • 4 lžíce švestkových povidel nebo rybízové zavařeniny
    • 2 sáčky vanilkového cukru
    • 4 lžíce strouhaného perníku
    • svitek skořice + 5 hřebíčků
    • 3–4 lžíce rumu tuzemáku

    NA DROBENKU

    • 60 g hrubé mouky + 40 g krupicového cukru + 1 vanilkový cukr + 40 g másla

Příprava jídla

1 Do mísy prosejte obě mouky se špetkou soli a do důlku v mouce nadrobte droždí. Přidejte cukr, trochu vlažného mléka a nechte vykynout. Až kvásek vzejde, přimíchejte žloutky, citronovou kůru, zchladlé máslo a zbylé mléko. Důkladně vypracujte hladké nelepivé těsto, poprašte ho hladkou moukou a nechte asi hodinu kynout.

2 Mezitím připravte náplň. Zalijte hrušky vodou, přidejte koření a duste pod poklicí doměkka. Měkké hrušky slijte (vodu uschovejte), vyhoďte koření a hrušky umelte na masovém mlýnku. Vmíchejte k nim povidla či zavařeninu, vanilkový cukr, perník, rum a, je-li třeba, dolijte odvarem z hrušek, aby byla náplň vláčná. Případně přislaďte.

3 Těsto rozdělte na půl a vyválejte dva velké kulaté koláče o síle cca 5 mm. Přeneste je na vymazané plechy, okraje potřete vejcem a střed náplní. Posypte drobenkou a nechte ještě chvíli kynout. Předehřejte troubu na 180 °C.

4 Pečte asi 20 minut. Horké koláče pokropte rozehřátým máslem s rumem.

NĚCO NAVÍC

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Litý kynutý koláč

Tlačené koláče

Slavnostní koláčky

Chodské koláče babičky Petra Kotačky

Kynuté koláče

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

Slaďoučké hrušky

REKLAMA

Přidat komentář