Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort pro každou příležitost

Je chutný, zdravý a vhodný pro úplně každého! Blogerka Věruška zná recept na naprosto univerzální a dokonalý dortový korpus a k němu má i několik podzimních obměn plných fantazie.

Vydání: 2012/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: na 10 řezů
Doba přípravy: Do 20 minut
PT50M
Pečení 0:50
Dort Česká

Ingredience

    • máslo nebo sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
    • 170 g změklého másla
    • 170 g krupicového cukru
    • 3 velká vejce
    • 220 g hladké mouky (smíchejte špaldovou, pohankovou a bílou pšeničnou)
    • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
    • sáček vanilkového cukru nebo pár kapek vanilkové esence
    • 150 ml zakysané smetany či jogurtu
    • případně moučkový cukr na ozdobu


    NA KRÉM

    • 250 g mascarpone
    • 250 g ricotty
    • 1 lžička granulek instantní kávy
    • 80 g přírodního třtinového cukru (perfektně se hodí sušená třtinová šťáva Rapadura)

Příprava jídla

1 Formu vymažte sádlem nebo máslem a vysypte hrubou moukou; troubu předehřejte na 180 °C.

2 Máslo utřete s cukrem do pěny, pak zašlehejte vejce a 4 vrchovaté lžíce zakysané smetany. Přisypte mouku prosátou s práškem do pečiva. Přidejte vanilkový cukr nebo esenci. Přesuňte těsto do formy, vložte ji do trouby a pečte cca 50 minut.

3 Lžičku kávy zalijte 2 lžícemi horké vody a promíchejte. V misce spojte všechny suroviny na krém včetně rozpuštěné kávy dohladka. Dortový korpus rozřízněte dlouhým nožem podélně napůl a krémem potřete spodní část korpusu. Přiklopte vrchní část a zbytek krému rozetřete po bocích (nebo ho ozdobně nastříkejte, jako jsme to udělali my). Vršek dortu můžete také potřít krémem nebo jen efektně poprášit moučkovým cukrem.

 

 

TIPY & TRIKY BLOGERKY VĚRUŠKY

 

 

 

  • Příprava dortu nezabere mnoho času – hotový je stejně rychle jako třeba vaše oblíbená bublanina. Pak je ještě potřeba umíchat krém, ale i to je otázka několika minut. Těžké máslové krémy nejsou nic pro mě, mám radši odlehčené verze z ricotty nebo mascarpone. Odlehčovací zkoušce pak pravidelně podrobuji i základní korpus. Třeba tak, že do něj nastrouhám mrkev (to s oblibou v zimě) nebo právě dozrálou dýni (na podzim). S úspěchem jsem do dortu vyzkoušela přidat nastrouhanou červenou řepu.
  • Jeden dýňový dortový exemplář jsem dělala k dceřiným druhým narozeninám. A protože jsem jej ozdobila jejími oblíbenými jahodami, měl veliký úspěch (recept a foto najdete na blogu). V zásadě lze říci, že všechny zmíněné dortové varianty se hodí pro děti od druhého roku života. K prvním narozeninám volte raději piškotový dortík s jablečným želé. Dort v tomto věku stejně potomkovi poslouží spíše jako dobrá rekvizita – trošku k jídlu, ale hlavně k důkladnému prozkoumání (a rozmetání po okolí), takže si s pečením nelamte příliš hlavu.
  • Vyhrát si můžete i s dortem pro kamarády. Na porcování nenáročnou variantou je důmyslný dort z muffinů. Vtip je v tom, že jich musíte upéct tolik, kolik let se slaví. Seskládat hotové muffiny na úhlednou hromadu, polít oblíbenou polevou a ozdobit třeba mochyní, jahodami a svíčkami je pak už hračka. Věřte, že na takový dort oslavenec jen tak hned nezapomene.
  • Ať už zvolíte jakoukoli zmíněnou dortovou variantu, pamatujte, že s množstvím surovin se dá dobře pracovat. Na jeden korpus, menší dort, větší dort, více dortů si suroviny znásobte/podělte. Vnitřek dortu potřete marmeládou, částí krému nebo ho vůbec nepotírejte. Na vršek vyrobte krém třeba podle našeho receptu, a hlavně improvizujte a bavte se!

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Božský svatební dort

Dort Harlekýn

Dort kolibřík

Dort Madame Pompadour

Dort s glazovanými pomeranči

Mandlový dort s jablkem a meruňkovým džemem

Přidání jogurtu = božsky vláčné těsto!

REKLAMA

Přidat komentář