Skvělý základ je podstatou úspěchu, u domu i u dortu. Upečte si skvělý dort, pak už můžete popustit uzdu fantazii a vyhrát si s krémem či polevou.
Suroviny
máslo
180
g
změklé
vejce
4
ks
krupicový cukr
220
g
vanilkový extrakt
1
ČL
zakysaná smetana
200
g
mouka pšeničná hladká
280
g
kypřicí prášek do pečiva
1
ČL
dle chuti
Postup
1
Troubu předehřejte na 160 ºC, dortovou formu o průměru 22 centimetrů vyložte pečicím papírem.
2
V míse šlehejte deset minut ručním šlehačem máslo, cukr a vanilkový extrakt. Do pěny pak postupně přidávejte vejce a zakysanou smetanu; dobře zašlehejte a zapracujte mouku prosátou s kypřicím práškem.
3
Lžící naklaďte těsto do formy a pečte 70 minut; pak píchněte do těsta špejlí – když ji vytáhnete čistou, vyjměte z trouby.
4
Dort nechte 10 minut ve formě, pak ho přesuňte k dochladnutí na mřížku. Vychladlý dort polévejte polevou.