Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Dort pro každou příležitost

Dort pro každou příležitost

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut na 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4820 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 341 g
Tuky 334 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je chutný, zdravý a vhodný pro úplně každého! Blogerka Věruška zná recept na naprosto univerzální a dokonalý dortový korpus a k němu má i několik podzimních obměn plných fantazie.

Suroviny

máslo
lze nahradit sádlem, na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
máslo 170 g
změklé
krupicový cukr 170 g
vejce 3 ks
velká
mouka pšeničná hladká 220 g
smíchejte špaldovou, pohankovou a bílou pšeničnou
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
vanilkový cukr
lze nahradit pár kapkami vanilkové esence
zakysaná smetana 150 ml
lze nahradit jogurtem
moučkový cukr
případně na ozdobení
Na krém
mascarpone 250 g
ricotta 250 g
káva instantní 1 ČL
granulky
80 g
přírodní třtinový cukr perfektně se hodí sušená třtinová šťáva Rapadura

1 Formu vymažte sádlem nebo máslem a vysypte hrubou moukou; troubu předehřejte na 180 °C.

2 Máslo utřete s cukrem do pěny, pak zašlehejte vejce a 4 vrchovaté lžíce zakysané smetany. Přisypte mouku prosátou s práškem do pečiva. Přidejte vanilkový cukr nebo esenci. Přesuňte těsto do formy, vložte ji do trouby a pečte cca 50 minut.

3 Lžičku kávy zalijte 2 lžícemi horké vody a promíchejte. V misce spojte všechny suroviny na krém včetně rozpuštěné kávy dohladka. Dortový korpus rozřízněte dlouhým nožem podélně napůl a krémem potřete spodní část korpusu. Přiklopte vrchní část a zbytek krému rozetřete po bocích (nebo ho ozdobně nastříkejte, jako jsme to udělali my). Vršek dortu můžete také potřít krémem nebo jen efektně poprášit moučkovým cukrem.

 

 

TIPY & TRIKY BLOGERKY VĚRUŠKY

 

 

 

  • Příprava dortu nezabere mnoho času – hotový je stejně rychle jako třeba vaše oblíbená bublanina. Pak je ještě potřeba umíchat krém, ale i to je otázka několika minut. Těžké máslové krémy nejsou nic pro mě, mám radši odlehčené verze z ricotty nebo mascarpone. Odlehčovací zkoušce pak pravidelně podrobuji i základní korpus. Třeba tak, že do něj nastrouhám mrkev (to s oblibou v zimě) nebo právě dozrálou dýni (na podzim). S úspěchem jsem do dortu vyzkoušela přidat nastrouhanou červenou řepu.
  • Jeden dýňový dortový exemplář jsem dělala k dceřiným druhým narozeninám. A protože jsem jej ozdobila jejími oblíbenými jahodami, měl veliký úspěch (recept a foto najdete na blogu). V zásadě lze říci, že všechny zmíněné dortové varianty se hodí pro děti od druhého roku života. K prvním narozeninám volte raději piškotový dortík s jablečným želé. Dort v tomto věku stejně potomkovi poslouží spíše jako dobrá rekvizita – trošku k jídlu, ale hlavně k důkladnému prozkoumání (a rozmetání po okolí), takže si s pečením nelamte příliš hlavu.
  • Vyhrát si můžete i s dortem pro kamarády. Na porcování nenáročnou variantou je důmyslný dort z muffinů. Vtip je v tom, že jich musíte upéct tolik, kolik let se slaví. Seskládat hotové muffiny na úhlednou hromadu, polít oblíbenou polevou a ozdobit třeba mochyní, jahodami a svíčkami je pak už hračka. Věřte, že na takový dort oslavenec jen tak hned nezapomene.
  • Ať už zvolíte jakoukoli zmíněnou dortovou variantu, pamatujte, že s množstvím surovin se dá dobře pracovat. Na jeden korpus, menší dort, větší dort, více dortů si suroviny znásobte/podělte. Vnitřek dortu potřete marmeládou, částí krému nebo ho vůbec nepotírejte. Na vršek vyrobte krém třeba podle našeho receptu, a hlavně improvizujte a bavte se!

 

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit