Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort pro každou příležitost

Dort pro každou příležitost

4.6/5 Počet hodnocení: 5
Do 20 minut na 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4820 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 341 g
Tuky 334 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je chutný, zdravý a vhodný pro úplně každého! Blogerka Věruška zná recept na naprosto univerzální a dokonalý dortový korpus a k němu má i několik podzimních obměn plných fantazie.

Suroviny

lze nahradit sádlem, na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
máslo 170 g
změklé
vejce 3 ks
velká
smíchejte špaldovou, pohankovou a bílou pšeničnou
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
lze nahradit pár kapkami vanilkové esence
lze nahradit jogurtem
případně na ozdobení
Na krém
ricotta 250 g
káva instantní 1 ČL
granulky
80 g
přírodní třtinový cukr perfektně se hodí sušená třtinová šťáva Rapadura

Postup

1

1 Formu vymažte sádlem nebo máslem a vysypte hrubou moukou; troubu předehřejte na 180 °C.

2 Máslo utřete s cukrem do pěny, pak zašlehejte vejce a 4 vrchovaté lžíce zakysané smetany. Přisypte mouku prosátou s práškem do pečiva. Přidejte vanilkový cukr nebo esenci. Přesuňte těsto do formy, vložte ji do trouby a pečte cca 50 minut.

3 Lžičku kávy zalijte 2 lžícemi horké vody a promíchejte. V misce spojte všechny suroviny na krém včetně rozpuštěné kávy dohladka. Dortový korpus rozřízněte dlouhým nožem podélně napůl a krémem potřete spodní část korpusu. Přiklopte vrchní část a zbytek krému rozetřete po bocích (nebo ho ozdobně nastříkejte, jako jsme to udělali my). Vršek dortu můžete také potřít krémem nebo jen efektně poprášit moučkovým cukrem.

TIPY & TRIKY BLOGERKY VĚRUŠKYPříprava dortu nezabere mnoho času - hotový je stejně rychle jako třeba vaše oblíbená bublanina. Pak je ještě potřeba umíchat krém, ale i to je otázka několika minut. Těžké máslové krémy nejsou nic pro mě, mám radši odlehčené verze z ricotty nebo mascarpone. Odlehčovací zkoušce pak pravidelně podrobuji i základní korpus. Třeba tak, že do něj nastrouhám mrkev (to s oblibou v zimě) nebo právě dozrálou dýni (na podzim). S úspěchem jsem do dortu vyzkoušela přidat nastrouhanou červenou řepu.Jeden dýňový dortový exemplář jsem dělala k dceřiným druhým narozeninám. A protože jsem jej ozdobila jejími oblíbenými jahodami, měl veliký úspěch (recept a foto najdete na blogu). V zásadě lze říci, že všechny zmíněné dortové varianty se hodí pro děti od druhého roku života. K prvním narozeninám volte raději piškotový dortík s jablečným želé. Dort v tomto věku stejně potomkovi poslouží spíše jako dobrá rekvizita - trošku k jídlu, ale hlavně k důkladnému prozkoumání (a rozmetání po okolí), takže si s pečením nelamte příliš hlavu.Vyhrát si můžete i s dortem pro kamarády. Na porcování nenáročnou variantou je důmyslný dort z muffinů. Vtip je v tom, že jich musíte upéct tolik, kolik let se slaví. Seskládat hotové muffiny na úhlednou hromadu, polít oblíbenou polevou a ozdobit třeba mochyní, jahodami a svíčkami je pak už hračka. Věřte, že na takový dort oslavenec jen tak hned nezapomene.Ať už zvolíte jakoukoli zmíněnou dortovou variantu, pamatujte, že s množstvím surovin se dá dobře pracovat. Na jeden korpus, menší dort, větší dort, více dortů si suroviny znásobte/podělte. Vnitřek dortu potřete marmeládou, částí krému nebo ho vůbec nepotírejte. Na vršek vyrobte krém třeba podle našeho receptu, a hlavně improvizujte a bavte se!

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/11

Apetit magazín