Dort pro každou příležitost

Dort pro každou příležitost

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4820 kcal
Bílkoviny 108 g
Cukr 341 g
Tuky 334 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Je chutný, zdravý a vhodný pro úplně každého! Blogerka Věruška zná recept na naprosto univerzální a dokonalý dortový korpus a k němu má i několik podzimních obměn plných fantazie.

Suroviny

máslo
lze nahradit sádlem, na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
máslo 170 g
změklé
krupicový cukr 170 g
vejce 3 ks
velká
mouka pšeničná hladká 220 g
smíchejte špaldovou, pohankovou a bílou pšeničnou
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
vanilkový cukr
lze nahradit pár kapkami vanilkové esence
zakysaná smetana 150 ml
lze nahradit jogurtem
moučkový cukr
případně na ozdobení
Na krém
mascarpone 250 g
ricotta 250 g
káva rozpustná 1 ČL
granulky
80 g
přírodní třtinový cukr perfektně se hodí sušená třtinová šťáva Rapadura

1 Formu vymažte sádlem nebo máslem a vysypte hrubou moukou; troubu předehřejte na 180 °C.

2 Máslo utřete s cukrem do pěny, pak zašlehejte vejce a 4 vrchovaté lžíce zakysané smetany. Přisypte mouku prosátou s práškem do pečiva. Přidejte vanilkový cukr nebo esenci. Přesuňte těsto do formy, vložte ji do trouby a pečte cca 50 minut.

3 Lžičku kávy zalijte 2 lžícemi horké vody a promíchejte. V misce spojte všechny suroviny na krém včetně rozpuštěné kávy dohladka. Dortový korpus rozřízněte dlouhým nožem podélně napůl a krémem potřete spodní část korpusu. Přiklopte vrchní část a zbytek krému rozetřete po bocích (nebo ho ozdobně nastříkejte, jako jsme to udělali my). Vršek dortu můžete také potřít krémem nebo jen efektně poprášit moučkovým cukrem.

 

 

TIPY & TRIKY BLOGERKY VĚRUŠKY

 

 

 

  • Příprava dortu nezabere mnoho času – hotový je stejně rychle jako třeba vaše oblíbená bublanina. Pak je ještě potřeba umíchat krém, ale i to je otázka několika minut. Těžké máslové krémy nejsou nic pro mě, mám radši odlehčené verze z ricotty nebo mascarpone. Odlehčovací zkoušce pak pravidelně podrobuji i základní korpus. Třeba tak, že do něj nastrouhám mrkev (to s oblibou v zimě) nebo právě dozrálou dýni (na podzim). S úspěchem jsem do dortu vyzkoušela přidat nastrouhanou červenou řepu.
  • Jeden dýňový dortový exemplář jsem dělala k dceřiným druhým narozeninám. A protože jsem jej ozdobila jejími oblíbenými jahodami, měl veliký úspěch (recept a foto najdete na blogu). V zásadě lze říci, že všechny zmíněné dortové varianty se hodí pro děti od druhého roku života. K prvním narozeninám volte raději piškotový dortík s jablečným želé. Dort v tomto věku stejně potomkovi poslouží spíše jako dobrá rekvizita – trošku k jídlu, ale hlavně k důkladnému prozkoumání (a rozmetání po okolí), takže si s pečením nelamte příliš hlavu.
  • Vyhrát si můžete i s dortem pro kamarády. Na porcování nenáročnou variantou je důmyslný dort z muffinů. Vtip je v tom, že jich musíte upéct tolik, kolik let se slaví. Seskládat hotové muffiny na úhlednou hromadu, polít oblíbenou polevou a ozdobit třeba mochyní, jahodami a svíčkami je pak už hračka. Věřte, že na takový dort oslavenec jen tak hned nezapomene.
  • Ať už zvolíte jakoukoli zmíněnou dortovou variantu, pamatujte, že s množstvím surovin se dá dobře pracovat. Na jeden korpus, menší dort, větší dort, více dortů si suroviny znásobte/podělte. Vnitřek dortu potřete marmeládou, částí krému nebo ho vůbec nepotírejte. Na vršek vyrobte krém třeba podle našeho receptu, a hlavně improvizujte a bavte se!

 

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...
  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...

Obchod Apetit