
Jemná chřestová polévka
Krémová chřestová polévka je absolutně klasickou partií, kterou je ovšem možné rozehrát několika směry.
Vydání: 2004/6
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 8–12 stonků chřestu (záleží na velikosti a tloušťce)
- 1 jarní cibulku, nejlépe s natí, najemno nakrájenou
- 3 lžíce másla a 1 lžíci na zahuštění
- 1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího
- sůl a pepř na dochucení
- 100 ml smetany na zjemnění
- vícebarevný pepř na ozdobu
Příprava jídla
1. Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.
2. Máslo rozpusťte v hrnci a osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu.
3. Zalijte studeným vývarem. Přiveďte k varu, vsypte chřest a povařte asi dvacet minut (dokud nezměkne).
4. Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou a ozdobte hrubě drceným vícebarevným pepřem. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!
5. Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nahrubo nasekejte a spolu s pepřem jím posypte polévku. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem.
Další recept na chřestovou polévku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
2. Máslo rozpusťte v hrnci a osmahněte na něm cibulku, ale jen tak, aby ještě nechytila barvu.
3. Zalijte studeným vývarem. Přiveďte k varu, vsypte chřest a povařte asi dvacet minut (dokud nezměkne).
4. Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí a pepřem, zjemněte smetanou a ozdobte hrubě drceným vícebarevným pepřem. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!
5. Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nahrubo nasekejte a spolu s pepřem jím posypte polévku. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem.
Další recept na chřestovou polévku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Vše, co musíte vědět o chřestu:
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Ivko (neověřeno)
3. Červen 2006 10:46
Rea (neověřeno)
24. Duben 2007 11:46
mirka (neověřeno)
9. Červen 2007 18:38