Grilovaný losos na cedrovém prkénku

Grilovaný losos na cedrovém prkénku

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2216 kcal
Bílkoviny 221 g
Sacharidy 2 g
Tuky 138 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušejte absolutní hit grilovací sezony – lososa uzeného na cedrovém prkénku! Z chuti ryby uzené v kouři budete nadšeni. Příprava je snadná, ale pro dokonalý výsledek musíte znát pár fíglů. Ty nám prozradil šéfkuchař Lukáš Vokrouhlík.

Suroviny

losos 1 kg
filety s kůží, začištěný a zbavený kostí
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
Na glazuru
1 PL
omáčka terijaki
hořčice dijonská 1 PL
citronová štáva 1 PL
máslo 1 PL
rozpuštěné, lze nahradit jemným olivovým olejem
sezamový olej 0.5 ČL

Než začnete grilovat…




1
Prkénko (více najdete pod receptem v Tipech šéfkuchaře) ponořte minimálně na hodinu, nejlépe přes noc, do studené vody. Zatižte ho třeba miskou s vodou, aby bylo potopené a mohlo se nasáknout.

2 Podpalte na palivovém roštu podpalovač a na něj umístěte brikety nebo uhlí v milíři (či jen tak) a počkejte asi půl hodiny, než se rozžhaví.

3 Mezitím v misce prošlehejte všechny suroviny na glazuru kromě rozpuštěného másla. To zašlehejte do glazury těsně před potíráním.

 

 

Grilování – uzení v kouři


Filet lososa nakrojte na jednotlivé porce už před grilováním. Glazura se tak dostane do zářezů, a navíc se vám bude ryba mnohem snadněji podávat.



1 Žhavé uhlí nasypte z milíře (nebo ho z roštu přendejte kleštěmi) do zásobníků a ty posuňte na střed grilu. Nad uhlí položte mřížku.

2 Lososa položte kůží na prkénko, vytáhněte pinzetou zbylé kosti a podélně ho rozpulte, ale neprořízněte kůži. Pak ho napříč nakrojte na porce.

3 Lososa na mokrém prkénku položte na mřížku grilu přímo nad rozpálené uhlí a potřete glazurou včetně zářezů. Osolte a opepřete.

4 Gril přiklopte a uďte asi 20 minut – losos by měl být shora zlatý a na povrchu se objeví bílá pěna (sražená bílkovina). Občas zkontrolujte, jestli nezačalo hořet prkýnko.

5 Opatrně a v rukavicích přeneste prkno s lososem na žáruvzdornou podložku. Podávejte přímo z prkénka nebo jednotlivé porce postupně podeberte a podávejte se svěžím salátem (recept dole).

SALÁT JAKO PŘÍLOHA

Osprchujte asi 600 g salátových listů (šéfkuchař Lukáš použil římský salát, polníček a lolo biondo). Listy osušte v odstředivce nebo z nich vytřeste vodu a vložte je do mísy. Přidejte třešňová rajčátka cca ze 2 větviček, omytá a rozpůlená. Při podávání salát zakápněte panenským olivovým olejem a limetovou šťávou a lehce prohoďte. Jiné dochucení salát nepotřebuje, čím méně přísad, tím více vynikne jemná chuť uzeného lososa.

 

 

 

 

CO A JAK NA GRILU UDIT


„Losos je na tuto úpravu, oblíbenou a rozšířenou především v Kanadě, USA i ve Skandinávii, naprosto ideální. Grilujte ho jen krátce, aby maso zůstalo krásně šťavnaté,“ radí šéfkuchař Lukáš Vokrouhlík. Na prkénku můžete připravovat celý filet nebo i jednu porci. Rybu stačí předem osolit a opepřit anebo potřít marinádou podle vaší chuti. „Stejným způsobem se pak dají upravovat jakékoli druhy ryb i steaky z různých druhů mas či krevety,“ vysvětluje šéfkuchař a dodává, že grilování na prkénku je ještě jednodušší, snazší a chutnější než u nás o něco známější uzení na dřevěných štěpinách.

 

 

 

 

TIPY ŠÉFKUCHAŘE


CO BUDETE POTŘEBOVAT

Rozhodně gril s poklopem, aby se uvnitř držel kouř, a prkénko na uzení. To nesmí být ničím natřené ani napuštěné, musí být z tvrdého dřeva a předem namočené ve vodě, aby nezačalo při grilování hořet (viz Nezbytná výbava); grilování totiž probíhá při přímém žáru – prkno s lososem leží na roštu přímo nad rozpálenými uhlíky.

„Aby se maso stejnoměrně propeklo, je důležité, aby rošt, prkna a všechny průduchy směřovaly k přední noze grilu,“ vysvětluje Lukáš Vokrouhlík. Pak zavřete poklop, prkno začne praskat a z grilu se bude kouřit. Pokud by prkno chytlo, pokropte ho vodou z lahve, případně přesuňte stranou, mimo žár. Prodlouží se pouze doba grilování.

Nezbytná výbava
Udicí prkénka z cedrového dřeva nabízí např. značka Weber. K dostání jsou ve dvou velikostech v balení po 2 kusech; stojí 300–500 Kč. Na internetu seženete prkénka také od jiného výrobce. Použít můžete i prkénka z jiného dřeva, třeba z javoru nebo ze dřeva ovocných stromů. Podstatné je, aby bylo dřevo tvrdé a nebylo ničím natřené ani napuštěné. Po krátkém grilování a po opětovném máčení lze použít znovu.

 

 

 

 

 

 

 

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit