0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilovaný losos na cedrovém prkénku

Grilovaný losos na cedrovém prkénku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Grilovaný losos na cedrovém prkénku

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3263 kcal
Bílkoviny 331 g
Sacharidy 8 g
Tuky 198 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušejte absolutní hit grilovací sezony – lososa uzeného na cedrovém prkénku! Z chuti ryby uzené v kouři budete nadšeni. Příprava je snadná, ale pro dokonalý výsledek musíte znát pár fíglů. Ty nám prozradil šéfkuchař Lukáš Vokrouhlík.

CO A JAK NA GRILU UDIT

„Losos je na tuto úpravu, oblíbenou a rozšířenou především v Kanadě, USA i ve Skandinávii, naprosto ideální. Grilujte ho jen krátce, aby maso zůstalo krásně šťavnaté,“ radí šéfkuchař Lukáš Vokrouhlík. Na prkénku můžete připravovat celý filet nebo i jednu porci. Rybu stačí předem osolit a opepřit anebo potřít marinádou podle vaší chuti. „Stejným způsobem se pak dají upravovat jakékoli druhy ryb i steaky z různých druhů mas či krevety,“ vysvětluje šéfkuchař a dodává, že grilování na prkénku je ještě jednodušší, snazší a chutnější než u nás o něco známější uzení na dřevěných štěpinách.

TIPY ŠÉFKUCHAŘE

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Rozhodně gril s poklopem, aby se uvnitř držel kouř, a prkénko na uzení. To nesmí být ničím natřené ani napuštěné, musí být z tvrdého dřeva a předem namočené ve vodě, aby nezačalo při grilování hořet (viz Nezbytná výbava); grilování totiž probíhá při přímém žáru – prkno s lososem leží na roštu přímo nad rozpálenými uhlíky.

„Aby se maso stejnoměrně propeklo, je důležité, aby rošt, prkna a všechny průduchy směřovaly k přední noze grilu,“ vysvětluje Lukáš Vokrouhlík. Pak zavřete poklop, prkno začne praskat a z grilu se bude kouřit. Pokud by prkno chytlo, pokropte ho vodou z lahve, případně přesuňte stranou, mimo žár. Prodlouží se pouze doba grilování.

Nezbytná výbava
Udicí prkénka z cedrového dřeva nabízí např. značka Weber. K dostání jsou ve dvou velikostech v balení po 2 kusech; stojí 300–500 Kč. Na internetu seženete prkénka také od jiného výrobce. Použít můžete i prkénka z jiného dřeva, třeba z javoru nebo ze dřeva ovocných stromů. Podstatné je, aby bylo dřevo tvrdé a nebylo ničím natřené ani napuštěné. Po krátkém grilování a po opětovném máčení lze použít znovu.

SALÁT JAKO PŘÍLOHA

Osprchujte asi 600 g salátových listů (šéfkuchař Lukáš použil římský salát, polníček a lolo biondo). Listy osušte v odstředivce nebo z nich vytřeste vodu a vložte je do mísy. Přidejte třešňová rajčátka cca ze 2 větviček, omytá a rozpůlená. Při podávání salát zakápněte panenským olivovým olejem a limetovou šťávou a lehce prohoďte. Jiné dochucení salát nepotřebuje, čím méně přísad, tím více vynikne jemná chuť uzeného lososa.

Suroviny

losos 1,5 kg
filet s kůží, začištěný a zbavený kostí
sůl mořská
hrubá
pepř
čerstvě mletý
Na glazuru
terijaki omáčka 1 PL
hořčice dijonská 1 PL
citronová šťáva 1 PL
máslo 1 PL
rozpuštěné, lze nahradit jemným olivovým olejem
sezamový olej ½ ČL

Postup

1

Než začnete grilovat…

Prkénko (více najdete pod receptem v Tipech šéfkuchaře) ponořte minimálně na hodinu, nejlépe přes noc, do studené vody. Zatižte ho třeba miskou s vodou, aby bylo potopené a mohlo se nasáknout (obr. 1).

příprava grilu

2

Podpalte na palivovém roštu podpalovač a na něj umístěte brikety nebo uhlí v milíři (či jen tak) a počkejte asi půl hodiny, než se rozžhaví (obr. 2).

3

Mezitím v misce prošlehejte všechny suroviny na glazuru kromě rozpuštěného másla. To zašlehejte do glazury těsně před potíráním (obr. 3).

4

Grilování – uzení v kouři

Filet lososa nakrojte na jednotlivé porce už před grilováním. Glazura se tak dostane do zářezů, a navíc se vám bude ryba mnohem snadněji podávat.

příprava a grilování losossa

Žhavé uhlí nasypte z milíře (nebo ho z roštu přendejte kleštěmi) do zásobníků a ty posuňte na střed grilu (obr. 1). Nad uhlí položte mřížku.
 

5

Lososa položte kůží na prkénko, vytáhněte pinzetou zbylé kosti a podélně ho rozpulte, ale neprořízněte kůži. Pak ho napříč nakrojte na porce (obr. 2).

6

Lososa na mokrém prkénku položte na mřížku grilu přímo nad rozpálené uhlí a potřete glazurou včetně zářezů. Osolte a opepřete (obr. 3).

7

Gril přiklopte a uďte asi 20 minut – losos by měl být shora zlatý a na povrchu se objeví bílá pěna (sražená bílkovina). Občas zkontrolujte, jestli nezačalo hořet prkýnko (obr. 4).

8

Opatrně a v rukavicích přeneste prkno s lososem na žáruvzdornou podložku. Podávejte přímo z prkénka nebo jednotlivé porce postupně podeberte (obr. 5) a podávejte se svěžím salátem (recept výše).

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč