Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Grilovaný losos na cedrovém prkénku
Grilovaný losos na cedrovém prkénku
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Grilovaný losos na cedrovém prkénku

4.4/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3263 kcal
Bílkoviny 331 g
Sacharidy 8 g
Tuky 198 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušejte absolutní hit grilovací sezony – lososa uzeného na cedrovém prkénku! Z chuti ryby uzené v kouři budete nadšeni. Příprava je snadná, ale pro dokonalý výsledek musíte znát pár fíglů. Ty nám prozradil šéfkuchař Lukáš Vokrouhlík.

Související recepty

CO A JAK NA GRILU UDIT

„Losos je na tuto úpravu, oblíbenou a rozšířenou především v Kanadě, USA i ve Skandinávii, naprosto ideální. Grilujte ho jen krátce, aby maso zůstalo krásně šťavnaté,“ radí šéfkuchař Lukáš Vokrouhlík. Na prkénku můžete připravovat celý filet nebo i jednu porci. Rybu stačí předem osolit a opepřit anebo potřít marinádou podle vaší chuti. „Stejným způsobem se pak dají upravovat jakékoli druhy ryb i steaky z různých druhů mas či krevety,“ vysvětluje šéfkuchař a dodává, že grilování na prkénku je ještě jednodušší, snazší a chutnější než u nás o něco známější uzení na dřevěných štěpinách.

TIPY ŠÉFKUCHAŘE

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Rozhodně gril s poklopem, aby se uvnitř držel kouř, a prkénko na uzení. To nesmí být ničím natřené ani napuštěné, musí být z tvrdého dřeva a předem namočené ve vodě, aby nezačalo při grilování hořet (viz Nezbytná výbava); grilování totiž probíhá při přímém žáru – prkno s lososem leží na roštu přímo nad rozpálenými uhlíky.

„Aby se maso stejnoměrně propeklo, je důležité, aby rošt, prkna a všechny průduchy směřovaly k přední noze grilu,“ vysvětluje Lukáš Vokrouhlík. Pak zavřete poklop, prkno začne praskat a z grilu se bude kouřit. Pokud by prkno chytlo, pokropte ho vodou z lahve, případně přesuňte stranou, mimo žár. Prodlouží se pouze doba grilování.

Nezbytná výbava
Udicí prkénka z cedrového dřeva nabízí např. značka Weber. K dostání jsou ve dvou velikostech v balení po 2 kusech; stojí 300–500 Kč. Na internetu seženete prkénka také od jiného výrobce. Použít můžete i prkénka z jiného dřeva, třeba z javoru nebo ze dřeva ovocných stromů. Podstatné je, aby bylo dřevo tvrdé a nebylo ničím natřené ani napuštěné. Po krátkém grilování a po opětovném máčení lze použít znovu.

SALÁT JAKO PŘÍLOHA

Osprchujte asi 600 g salátových listů (šéfkuchař Lukáš použil římský salát, polníček a lolo biondo). Listy osušte v odstředivce nebo z nich vytřeste vodu a vložte je do mísy. Přidejte třešňová rajčátka cca ze 2 větviček, omytá a rozpůlená. Při podávání salát zakápněte panenským olivovým olejem a limetovou šťávou a lehce prohoďte. Jiné dochucení salát nepotřebuje, čím méně přísad, tím více vynikne jemná chuť uzeného lososa.

Suroviny

losos 1,5 kg
filet s kůží, začištěný a zbavený kostí
sůl mořská
hrubá
pepř
čerstvě mletý
Na glazuru
terijaki omáčka 1 PL
hořčice dijonská 1 PL
rozpuštěné, lze nahradit jemným olivovým olejem
sezamový olej ½ ČL

Postup

1

Než začnete grilovat…

Prkénko (více najdete pod receptem v Tipech šéfkuchaře) ponořte minimálně na hodinu, nejlépe přes noc, do studené vody. Zatižte ho třeba miskou s vodou, aby bylo potopené a mohlo se nasáknout (obr. 1).

příprava grilu

2

Podpalte na palivovém roštu podpalovač a na něj umístěte brikety nebo uhlí v milíři (či jen tak) a počkejte asi půl hodiny, než se rozžhaví (obr. 2).

3

Mezitím v misce prošlehejte všechny suroviny na glazuru kromě rozpuštěného másla. To zašlehejte do glazury těsně před potíráním (obr. 3).

4

Grilování – uzení v kouři

Filet lososa nakrojte na jednotlivé porce už před grilováním. Glazura se tak dostane do zářezů, a navíc se vám bude ryba mnohem snadněji podávat.

příprava a grilování losossa

Žhavé uhlí nasypte z milíře (nebo ho z roštu přendejte kleštěmi) do zásobníků a ty posuňte na střed grilu (obr. 1). Nad uhlí položte mřížku.
 

5

Lososa položte kůží na prkénko, vytáhněte pinzetou zbylé kosti a podélně ho rozpulte, ale neprořízněte kůži. Pak ho napříč nakrojte na porce (obr. 2).

6

Lososa na mokrém prkénku položte na mřížku grilu přímo nad rozpálené uhlí a potřete glazurou včetně zářezů. Osolte a opepřete (obr. 3).

7

Gril přiklopte a uďte asi 20 minut – losos by měl být shora zlatý a na povrchu se objeví bílá pěna (sražená bílkovina). Občas zkontrolujte, jestli nezačalo hořet prkýnko (obr. 4).

8

Opatrně a v rukavicích přeneste prkno s lososem na žáruvzdornou podložku. Podávejte přímo z prkénka nebo jednotlivé porce postupně podeberte (obr. 5) a podávejte se svěžím salátem (recept výše).

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Apetit magazín