Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salát z pečených cibulek s krutony
Salát z pečených cibulek s krutony
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Salát z pečených cibulek s krutony

4.1/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1690 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 161 g
Tuky 98 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle báječný salát je tak zdravý, že jediná porce pokryje pětinu vaší doporučené denní potřeby vitaminů!

Související recepty

Suroviny

cibule 900 g
nejlépe červené
olivový olej extra panenský 4 PL
vinný ocet červený 4 PL
lze nahradit octem balsamico
med 1 PL
tekutý
sušená, nalámaná
skořice 1 svitek
sůl
pepř
polníček 80 g
nebo jiné zelené lístky (řeřicha, vhodný je i čerstvý jarní špenát)
sýr 50 g
ostřejší, např. ovčího nebo sýra s modrou plísní
Na zálivku
med 1 ČL
tekutý
balzamikový ocet 2 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
Na krutony
chleba 100 g
typu ciabatta, nakrájeného na kostičky
olivový olej extra panenský 2 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Cibule oloupejte, ale neodkrajujte spodní část (u kořínků). Nakrájejte je na klínky (osminky; menší cibule stačí na čtvrtky), dole je však úplně nedokrojte – měly by pořád držet pohromadě.

2

Vsypte cibule do pekáče a promíchejte s olejem, octem a medem. Posypte chilli a přidejte svitek skořice. Všechno osolte, opepřete, přilijte 150 ml vody a znovu promíchejte.

3

Pekáč vložte do trouby na střední příčku (nechte si v troubě prostor na plech s krutony). Pečte zhruba 45–50 minut, po dvaceti minutách promíchejte. Cibule by měly krásně zkřehnout a šťáva zhoustnout. Jelikož vypečenou šťávu budete potřebovat do zálivky, občas přidejte trochu vody a odškrábněte výpečky.

4

Asi čtvrt hodiny před dopečením cibulí promíchejte kostky chleba s olejem a rozestřete je na plech. Vložte ho do trouby (nad nebo pod pekáč s cibulemi) a opečte chléb dozlatova. Cibule i krutony pak nechte vychladnout.

5

Před podáváním rozdělte na talíře propláchnuté zelené lístky a pečené cibule. Do šťávy v pekáči přidejte trochu horké vody, nechte rozpustit přípečky a vše dobře promíchejte. Přimíchejte med a ocet balsamico, osolte a opepřete podle chuti. Šťávou přelijte porce salátu a posypte ho krutony a kousky sýra.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/4

Komentáře

04.09.2007 20:42
Recept se nachází v č.4/06, str.32