Tenhle báječný salát je tak zdravý, že jediná porce pokryje pětinu vaší doporučené denní potřeby vitaminů!
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Cibule oloupejte, ale neodkrajujte spodní část (u kořínků). Nakrájejte je na klínky (osminky; menší cibule stačí na čtvrtky), dole je však úplně nedokrojte – měly by pořád držet pohromadě.
2 Vsypte cibule do pekáče a promíchejte s olejem, octem a medem. Posypte chilli a přidejte svitek skořice. Všechno osolte, opepřete, přilijte 150 ml vody a znovu promíchejte.
3 Pekáč vložte do trouby na střední příčku (nechte si v troubě prostor na plech s krutony). Pečte zhruba 45–50 minut, po dvaceti minutách promíchejte. Cibule by měly krásně zkřehnout a šťáva zhoustnout. Jelikož vypečenou šťávu budete potřebovat do zálivky, občas přidejte trochu vody a odškrábněte výpečky.
4 Asi čtvrt hodiny před dopečením cibulí promíchejte kostky chleba s olejem a rozestřete je na plech. Vložte ho do trouby (nad nebo pod pekáč s cibulemi) a opečte chléb dozlatova. Cibule i krutony pak nechte vychladnout.
5 Před podáváním rozdělte na talíře propláchnuté zelené lístky a pečené cibule. Do šťávy v pekáči přidejte trochu horké vody, nechte rozpustit přípečky a vše dobře promíchejte. Přimíchejte med a ocet balsamico, osolte a opepřete podle chuti. Šťávou přelijte porce salátu a posypte ho krutony a kousky sýra.
Komentáře
Anonym
04.09.2007 20:42
Apetit 4/06