Salát z pečených cibulek s krutony

Salát z pečených cibulek s krutony

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Více než hodinu 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1742 kcal
Bílkoviny 25 g
Sacharidy 158 g
Tuky 98 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle báječný salát je tak zdravý, že jediná porce pokryje pětinu vaší doporučené denní potřeby vitaminů!

Suroviny

cibule 900 g
nejlépe červené
olivový olej 4 PL
extra panenský
vinný ocet červený 4 PL
lze nahradit octem balsamico
med 1 PL
tekutý
chilli paprička 1 ks
sušená, nalámaná
skořice 1 svitek
sůl
pepř
Na kousky
80 g
zelené lístky polníčku nebo řeřichy, vhodný i čerstvý jarní špenát
sýr 50 g
ostřejší, např. ovčího nebo sýra s modrou plísní
Na zálivku
med 1 ČL
tekutý
2 ČL
ocet balsamico
sůl
pepř
Na krutony
chleba 100 g
typu ciabatta, nakrájeného na kostičky
olivový olej 2 PL
extra panenský
1.  Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 stupňů. Cibule oloupejte, ale neodkrajujte spodní část (u kořínků). Nakrájejte je na klínky (osminky; menší cibule stačí na čtvrtky), dole je však úplně nedokrojte – měly by pořád držet pohromadě.

2.  Vsypte cibule do pekáče a promíchejte s olejem, octem a medem. Posypte chilli a přidejte svitek skořice. Všechno osolte, opepřete, přilijte 150 ml vody a znovu promíchejte.

3.  Pekáč vložte do trouby na střední příčku (nechte si v troubě prostor na plech s krutony). Pečte zhruba 45–50 minut, po dvaceti minutách promíchejte. Cibule by měly krásně zkřehnout a šťáva zhoustnout. Jelikož vypečenou šťávu budete potřebovat do zálivky, občas přidejte trochu vody a odškrábněte výpečky.

4.  Asi čtvrt hodiny před dopečením cibulí promíchejte kostky chleba s olejem a rozestřete je na plech. Vložte ho do trouby (nad nebo pod pekáč s cibulemi) a opečte chléb dozlatova. Cibule i krutony pak nechte vychladnout.

5.  Před podáváním rozdělte na talíře propláchnuté zelené lístky a pečené cibule. Do šťávy v pekáči přidejte trochu horké vody, nechte rozpustit přípečky a vše dobře promíchejte. Přimíchejte med a ocet balsamico, osolte a opepřete podle chuti. Šťávou přelijte porce salátu a posypte ho krutony a kousky sýra.

Komentáře

Obchod Apetit