1. Vykrojte z listového těsta osm koleček. U čtyř odstraňte střed, u ostatních ne. Na každé nevykrojené položte vykrojené, abyste získali soudek. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Kolečka předpékejte zhruba čtvrt hodiny, dokud těsto nevyběhne a není zlatavé.
2. Z mouky, cukru, ořechů, skořice a másla utvořte drobenku. Soudky naplňte brusinkami, posypte ořechovou žmolenkou a ještě pět minut zapečte, aby byla krásně křupavá.
Kde se berou lístky? Listové či lístkové těsto dostalo jméno podle vrstev, které v něm tvoří střídání moučné vrstvy s tukovou. Působením tepla při pečení od sebe vrstvičky ‚odskočí‘ a těsto je pak lehké, nadýchané a křupavé. Domácí výroba je poměrně složitá a zdlouhavá – kvalita hotových těst z obchodů se ale stále zlepšuje.
Komentáře
Anonym
22.05.2006 17:19
soudky plné chuti
Anonym
03.09.2007 18:25
Apetit 11/05