Skořicová bábovka s brusinkami a ořechovou drobenkou

Skořicová bábovka s brusinkami a ořechovou drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4 (44)
Do hodiny Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5867 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 690 g
Tuky 292 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalý moučník nejen na neděli

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
třtinový cukr 250 g
tmavý
sůl 1 špetka
skořice 1.5 ČL
vlašské ořechy 0.75 hrnek
opražené, nasekané
máslo 160 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
jedlá soda 0.75 ČL
krupicový cukr 100 g
vejce 2 ks
velká
zakysaná smetana 240 g
vanilkový extrakt 1 ČL
brusinky 250 g
Na polevu
moučkový cukr 50 g
javorový sirup 3 PL

1 Troubu předehřejte na 170 °C a vymažte bábovkovou formu o průměru 24 cm. 

2 Smíchejte 50 g mouky, 125 g tmavého třtinového cukru a 1/2 lžičky skořice. Přidejte ořechy a 50 g másla a špičkami prstů zpracujte na drobenku. Dejte stranou. 

3 Prosejte zbylou mouku, špetku soli, 1 lžičku skořice, kypřicí prášek a jedlou sodu.

4 Zvlášť šlehejte zbylé máslo se zbylým třtinovým cukrem do pěny. Přisypte krupicový cukr a pokračujte ve šlehání.  Zašlehejte vejce jedno po druhém, vmíchejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Potom rychle zapracujte sypké přísady. Brusinky promíchejte se 3 lžícemi mouky a pak je přidejte do těsta.

5 Dejte třetinu těsta do formy a posypte polovinou drobenky. Naneste druhou třetinu těsta a zbylou polovinu drobenky a zakončete zbylou třetinou těsta. Pečte 1 hodinu, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Nechte vychladnout.

6 Na polevu smíchejte moučkový cukr s javorovým sirupem a přelijte bábovku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Komentáře

Alena Kozloková

Bábovka je vynikající. Neměla jsem brusinky, tak jsem dala červený mražený rybíz. Do těsta jsem nedávala už krupicový cukr, bábovka byla až tak dost sladká. Ořechovou drobenku jsem nedávala až do kraje bábovky a lehce přimáčkla do těsta. Krásně se vyklopila z formy. Doporučuji.

Apetit magazín

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu
  • Suroviny

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu

Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých...
Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit