Skořicová bábovka s brusinkami a ořechovou drobenkou do škatulky ‚klasická‘ rozhodně nepatří. Je plná ořechů, lehce nakyslých brusinek a krásně voní po skořici. Díky zakysané smetaně je vláčná, a přesto nadýchaná. Rychlý recept na dokonalý moučník nejen na neděli...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 170 °C a vymažte bábovkovou formu o průměru 24 cm.
Smíchejte 50 g mouky, 125 g tmavého třtinového cukru a 1/2 lžičky skořice. Přidejte ořechy a 50 g másla a špičkami prstů zpracujte na drobenku. Dejte stranou.
Prosejte zbylou mouku, špetku soli, 1 lžičku skořice, kypřicí prášek a jedlou sodu.
Zvlášť šlehejte zbylé máslo se zbylým třtinovým cukrem do pěny. Přisypte krupicový cukr a pokračujte ve šlehání. Zašlehejte vejce jedno po druhém, vmíchejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Potom rychle zapracujte sypké přísady. Brusinky promíchejte se 3 lžícemi mouky a pak je přidejte do těsta.
Dejte třetinu těsta do formy a posypte polovinou drobenky. Naneste druhou třetinu těsta a zbylou polovinu drobenky a zakončete zbylou třetinou těsta. Pečte 1 hodinu, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Nechte vychladnout.
Na polevu smíchejte moučkový cukr s javorovým sirupem a přelijte bábovku.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 20x dokonalá bábovka plus jak na to, abyste ji vždycky vyklopili(22 receptů )
- Brusinky. 24 receptů pro chladné dny.(24 receptů )
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů )
Komentáře
Bábovka je vynikající. Neměla jsem brusinky, tak jsem dala červený mražený rybíz. Do těsta jsem nedávala už krupicový cukr, bábovka byla až tak dost sladká. Ořechovou drobenku jsem nedávala až do kraje bábovky a lehce přimáčkla do těsta. Krásně se vyklopila z formy. Doporučuji.