Skořicová bábovka s brusinkami a ořechovou drobenkou

Skořicová bábovka s brusinkami a ořechovou drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5867 kcal
Bílkoviny 97 g
Cukr 690 g
Tuky 292 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Dokonalý moučník nejen na neděli

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
třtinový cukr 250 g
tmavý
sůl 1 špetka
skořice 1.5 ČL
vlašské ořechy 0.75 hrnek
opražené, nasekané
máslo 160 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
jedlá soda 0.75 ČL
krupicový cukr 100 g
vejce 2 ks
velká
zakysaná smetana 240 g
vanilkový extrakt 1 ČL
brusinky 250 g
Na polevu
moučkový cukr 50 g
javorový sirup 3 PL

1 Troubu předehřejte na 170 °C a vymažte bábovkovou formu o průměru 24 cm. 

2 Smíchejte 50 g mouky, 125 g tmavého třtinového cukru a 1/2 lžičky skořice. Přidejte ořechy a 50 g másla a špičkami prstů zpracujte na drobenku. Dejte stranou. 

3 Prosejte zbylou mouku, špetku soli, 1 lžičku skořice, kypřicí prášek a jedlou sodu.

4 Zvlášť šlehejte zbylé máslo se zbylým třtinovým cukrem do pěny. Přisypte krupicový cukr a pokračujte ve šlehání.  Zašlehejte vejce jedno po druhém, vmíchejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Potom rychle zapracujte sypké přísady. Brusinky promíchejte se 3 lžícemi mouky a pak je přidejte do těsta.

5 Dejte třetinu těsta do formy a posypte polovinou drobenky. Naneste druhou třetinu těsta a zbylou polovinu drobenky a zakončete zbylou třetinou těsta. Pečte 1 hodinu, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Nechte vychladnout.

6 Na polevu smíchejte moučkový cukr s javorovým sirupem a přelijte bábovku.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit