0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Skořicová bábovka s brusinkami a ořechovou drobenkou

Skořicová bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Skořicová bábovka s brusinkami a ořechovou drobenkou

3.9 / 5. Počet hodnocení: 57
Do hodiny Velmi snadné Na 1 bábovku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5867 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 690 g
Tuky 292 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalý moučník nejen na neděli

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
třtinový cukr 250 g
tmavý
sůl 1 špetka
skořice 1.5 ČL
vlašské ořechy 0.75 hrnek
opražené, nasekané
máslo 160 g
kypřicí prášek do pečiva 0.5 ČL
jedlá soda 0.75 ČL
krupicový cukr 100 g
vejce 2 ks
velká
zakysaná smetana 240 g
vanilkový extrakt 1 ČL
brusinky 250 g
Na polevu
moučkový cukr 50 g
javorový sirup 3 PL

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 °C a vymažte bábovkovou formu o průměru 24 cm. 

2

Smíchejte 50 g mouky, 125 g tmavého třtinového cukru a 1/2 lžičky skořice. Přidejte ořechy a 50 g másla a špičkami prstů zpracujte na drobenku. Dejte stranou. 

3

Prosejte zbylou mouku, špetku soli, 1 lžičku skořice, kypřicí prášek a jedlou sodu.

4

Zvlášť šlehejte zbylé máslo se zbylým třtinovým cukrem do pěny. Přisypte krupicový cukr a pokračujte ve šlehání.  Zašlehejte vejce jedno po druhém, vmíchejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Potom rychle zapracujte sypké přísady. Brusinky promíchejte se 3 lžícemi mouky a pak je přidejte do těsta.

5

Dejte třetinu těsta do formy a posypte polovinou drobenky. Naneste druhou třetinu těsta a zbylou polovinu drobenky a zakončete zbylou třetinou těsta. Pečte 1 hodinu, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Nechte vychladnout.

6

Na polevu smíchejte moučkový cukr s javorovým sirupem a přelijte bábovku.

Související články

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách
  • Tipy a triky

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách

Keramická, silikonová, litinová, kameninová, hlíníková, skleněná, teflonová nebo smaltovaná? Co hospodyňka, to jiná forma na pečení bábovky. Pokud ještě nemáte ‚tu svou‘, pak výběr bábovkové formy rozhodně nepodceňte.  ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Komentáře

Alena Kozloková

Bábovka je vynikající. Neměla jsem brusinky, tak jsem dala červený mražený rybíz. Do těsta jsem nedávala už krupicový cukr, bábovka byla až tak dost sladká. Ořechovou drobenku jsem nedávala až do kraje bábovky a lehce přimáčkla do těsta. Krásně se vyklopila z formy. Doporučuji.

Apetit magazín

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak na to: domácí kvašená zelenina
  • Tipy a triky

Jak na to: domácí kvašená zelenina

Japonci jsou národem, kde žijí nejdéle se dožívající lidé. Nikdo neví, čím to přesně je, i když pár teorií už vzniklo. Jedním z aspektů by mohla být kvašená zelenina kimči, kterou Japonci milují. Ať už si připravíte kimči nebo pickles,...

Obchod Apetit