Svíčková se žemlovými knedlíky

Svíčková se žemlovými knedlíky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (24)
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9742 kcal
Bílkoviny 592 g
Sacharidy 686 g
Tuky 458 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vylepšená klasika podle šéfkuchaře Václava Friče

Suroviny

loupaná plec 1.5 kg
uzená slanina 100 g
bílý špek
sůl
pepř
čerstvě mletý
sádlo 1 PL
máslo 60 g
jíška 80 g
plus lžíce na dokončení
kořenová zelenina
(2 mrkve, 1/4 celeru, 1 petržel), nastrouhaná nahrubo
cibule 1 ks
nadrobno
jablka 1 ks
oloupané, na kostky
krupicový cukr 100 g
ocet 150 ml
hořčice plnotučná 2 PL
divoké koření
2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře
víno bílé 125 ml
vývar hovězí 750 ml
mouka pšeničná hladká 50 g
smetana 250 ml
dle chuti
citron 2 ks
brusinky
nakládané, k podávání
Na žemlové knedlíčky
housky 8 ks
včerejší housky, cca 400 g
mouka pšeničná hrubá 4 PL
vejce 2 ks
máslo 30 g
rozpuštěné
mléko 400 ml
petrželka hrst
hladkolistá, nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Maso prošpikujte slaninou (pokud vám nějaká zbude, nakrájejte ji na kostičky). Osolte ho a opepřete.

2 V hrnci rozpusťte sádlo s 60 g másla. Vložte nastrouhanou zeleninu a případně i kostičky zbylé slaniny a opékejte vše dozlatova. Teprve potom přidejte cibuli a ještě chvíli míchejte. Do základu přimíchejte jablko, cukr, hořčici a divoké koření svázané do plátýnka. Přilijte ocet a počkejte, až se odvaří. Pak do hrnce vložte maso, podlijte ho vínem a zalijte vývarem tak, aby bylo téměř ponořené. Duste pod pokličkou asi 2 hodiny doměkka.

3 Měkké maso vyjměte z omáčky, plátýnko s kořením vyhoďte. V kastrůlku rozpusťte 80 g másla a zpěňte na něm mouku. Vzniklou jíškou pak omáčku zahustěte. Rozmixujte ji a ještě 10 minut povařte. Na závěr ji zjemněte smetanou, dochuťte citronovou šťávou a lžící másla, znovu rozmixujte a ještě propasírujte.

4 Na knedlíčky nakrájejte žemle na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte rozpuštěným máslem. V mléce rozkvedlejte vejce a směs nalijte do mísy. Nechte asi 30 minut stát, aby se tekutina vsákla do žemlí. Pak přidejte petrželku a podle potřeby hrubou mouku. Lehce promíchejte. Z hmoty pak tvarujte knedlíky o průměru tenisáku. Dobře je přitom zmáčkněte, aby se nerozvařily. Vařte je po částech na páře 10–15 minut. Rozkrojte je a ihned spolu s nakládanými brusinkami podávejte ke svíčkové.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Komentáře

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit