Svíčková se žemlovými knedlíky

Svíčková se žemlovými knedlíky

4 / 5. Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9742 kcal
Bílkoviny 592 g
Sacharidy 686 g
Tuky 458 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vylepšená klasika podle šéfkuchaře Václava Friče

Suroviny

loupaná plec 1.5 kg
uzená slanina 100 g
bílý špek
sůl
pepř
čerstvě mletý
sádlo 1 PL
máslo 60 g
jíška 80 g
plus lžíce na dokončení
kořenová zelenina
(2 mrkve, 1/4 celeru, 1 petržel), nastrouhaná nahrubo
cibule 1 ks
nadrobno
jablko 1 ks
oloupané, na kostky
krupicový cukr 100 g
ocet 150 ml
hořčice plnotučná 2 PL
divoké koření
2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře
víno bílé 125 ml
vývar hovězí 750 ml
mouka pšeničná hladká 50 g
smetana 250 ml
dle chuti
citron 2 ks
brusinky
nakládané, k podávání
Na žemlové knedlíčky
housky 8 ks
včerejší housky, cca 400 g
mouka pšeničná hrubá 4 PL
vejce 2 ks
máslo 30 g
rozpuštěné
mléko 400 ml
petrželka hrst
hladkolistá, nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Maso prošpikujte slaninou (pokud vám nějaká zbude, nakrájejte ji na kostičky). Osolte ho a opepřete.

2 V hrnci rozpusťte sádlo s 60 g másla. Vložte nastrouhanou zeleninu a případně i kostičky zbylé slaniny a opékejte vše dozlatova. Teprve potom přidejte cibuli a ještě chvíli míchejte. Do základu přimíchejte jablko, cukr, hořčici a divoké koření svázané do plátýnka. Přilijte ocet a počkejte, až se odvaří. Pak do hrnce vložte maso, podlijte ho vínem a zalijte vývarem tak, aby bylo téměř ponořené. Duste pod pokličkou asi 2 hodiny doměkka.

3 Měkké maso vyjměte z omáčky, plátýnko s kořením vyhoďte. V kastrůlku rozpusťte 80 g másla a zpěňte na něm mouku. Vzniklou jíškou pak omáčku zahustěte. Rozmixujte ji a ještě 10 minut povařte. Na závěr ji zjemněte smetanou, dochuťte citronovou šťávou a lžící másla, znovu rozmixujte a ještě propasírujte.

4 Na knedlíčky nakrájejte žemle na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte rozpuštěným máslem. V mléce rozkvedlejte vejce a směs nalijte do mísy. Nechte asi 30 minut stát, aby se tekutina vsákla do žemlí. Pak přidejte petrželku a podle potřeby hrubou mouku. Lehce promíchejte. Z hmoty pak tvarujte knedlíky o průměru tenisáku. Dobře je přitom zmáčkněte, aby se nerozvařily. Vařte je po částech na páře 10–15 minut. Rozkrojte je a ihned spolu s nakládanými brusinkami podávejte ke svíčkové.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Komentáře

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit