0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svíčková se žemlovými knedlíky

Svíčková se žemlovými knedlíky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Svíčková se žemlovými knedlíky

4/5 Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9388 kcal
Bílkoviny 612 g
Sacharidy 684 g
Tuky 410 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vylepšená klasika podle šéfkuchaře Václava Friče

Suroviny

loupaná plec 1,5 kg
špek 100 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
sádlo 1 PL
máslo 60 g
jíška 80 g
+ na dokončení
kořenová zelenina
(2 mrkve, 1/4 celeru, 1 petržel), nahrubo
cibule 1 ks
nadrobno
oloupané, na kostky
krupicový cukr 100 g
ocet 150 ml
hořčice plnotučná 2 PL
divoké koření
2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře
vývar hovězí 750 ml
mouka pšeničná hladká 50 g
smetana 250 ml
dle chuti
nakládané, k podávání
Na žemlové knedlíčky
housky 8 ks
včerejší housky, cca 400 g
mouka pšeničná hrubá 4 PL
vejce 2 ks
máslo 30 g
rozpuštěné
mléko 400 ml
petrželka hrst
hladkolistá, nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Maso prošpikujte slaninou (pokud vám nějaká zbude, nakrájejte ji na kostičky). Osolte ho a opepřete.

2

V hrnci rozpusťte sádlo s 60 g másla. Vložte nastrouhanou zeleninu a případně i kostičky zbylé slaniny a opékejte vše dozlatova. Teprve potom přidejte cibuli a ještě chvíli míchejte.

3

Do základu přimíchejte jablko, cukr, hořčici a divoké koření svázané do plátýnka. Přilijte ocet a počkejte, až se odvaří. Pak do hrnce vložte maso, podlijte ho vínem a zalijte vývarem tak, aby bylo téměř ponořené. Duste pod pokličkou asi 2 hodiny doměkka.

4

Měkké maso vyjměte z omáčky, plátýnko s kořením vyhoďte. V kastrůlku rozpusťte 80 g másla a zpěňte na něm mouku. Vzniklou jíškou pak omáčku zahustěte. Rozmixujte ji a ještě 10 minut povařte. Na závěr ji zjemněte smetanou, dochuťte citronovou šťávou a lžící másla, znovu rozmixujte a ještě propasírujte.

5

Na knedlíčky nakrájejte žemle na kostičky, v míse je osolte, opepřete a pokropte rozpuštěným máslem. V mléce rozkvedlejte vejce a směs nalijte do mísy. Nechte asi 30 minut stát, aby se tekutina vsákla do žemlí. Pak přidejte petrželku a podle potřeby hrubou mouku. Lehce promíchejte.

6

Z hmoty pak tvarujte knedlíky o průměru tenisáku. Dobře je přitom zmáčkněte, aby se nerozvařily. Vařte je po částech na páře 10–15 minut. Rozkrojte je a ihned spolu s nakládanými brusinkami podávejte ke svíčkové.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Komentáře

Kateřina Doušová

Recept naprosto vynikající, povedl se na jedničku a všem moc chutnalo :-)

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč