Krůtí maso dětem chutná většinou více než maso hovězí – a je křehčí a šťavnaté.
Suroviny
1 Maso odblaňte, omyjte, osušte, protkněte klínky slaniny, osolte a svažte jako roládu. Opečte ji ze všech stran v pekáči na části rozpáleného oleje a vyjměte. Přidejte zbylý olej a osmahněte na něm dorůžova mrkev s celerem. Přidejte cibuli a koření a dále opékejte dozlatova. Vraťte maso, zastříkněte octem, vložte plátky citronu a hořčici.
2 Do pekáčku nalijte trochu vody, osolte a pečte při 180 °C pod poklicí doměkka; trvá to asi hodinu až hodinu a půl. Během dušení maso občas přelijte šťávou a podlijte vodou.
3 Z másla a mouky udělejte světlou jíšku. Měkké maso vyjměte a přikryjte. Do základu omáčky vmíchejte jíšku, dolijte vodou nebo vývarem, rozmíchejte a vařte za občasného míchání asi 30 minut. Vyberte celé koření, omáčku rozmixujte, a pokud ji chcete mít úplně jemnou, ještě ji protlačte přes jemné síto. Přilijte smetanu a nechte přejít varem. Dochuťte solí, octem a cukrem.
4 Maso nakrájejte přes vlákno na plátky a podávejte s omáčkou, citronem, brusinkami, šlehačkou a knedlíkem.