0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svíčková z krůtího masa

Svíčková z krůtího masa
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Svíčková z krůtího masa

4.1/5 Počet hodnocení: 38
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3841 kcal
Bílkoviny 209 g
Sacharidy 292 g
Tuky 203 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krůtí maso dětem chutná většinou více než maso hovězí – a je křehčí a šťavnaté.

Suroviny

z horních stehen, bez kosti
uzená, na klínky
olej 2 PL
mrkev 2 ks
a 1/2 celer, na plátky
cibule 1 ks
velká na plátky
ocet 2 PL
a na dochucení
oloupaný, na plátky
hořčice 1 ČL
plnotučná
bobkový list 3 ks
a 6 kuliček celý pepř + 5 kuliček nové koření
tymián 1 ČL
sušený
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 3 PL
voda 500 ml
či vývar
knedlíky houskové
jako příloha
šlehačka k podávání

Postup

1

Maso odblaňte, omyjte, osušte, protkněte klínky slaniny, osolte a svažte jako roládu. Opečte ji ze všech stran v pekáči na části rozpáleného oleje a vyjměte.

2

Přidejte zbylý olej a osmahněte na něm dorůžova mrkev s celerem.

3

Přidejte cibuli a koření a dále opékejte dozlatova. Vraťte maso, zastříkněte octem, vložte plátky citronu a hořčici.

4

Do pekáčku nalijte trochu vody, osolte a pečte při 180 °C pod poklicí doměkka; trvá to asi hodinu až hodinu a půl. Během dušení maso občas přelijte šťávou a podlijte vodou.

5

Z másla a mouky udělejte světlou jíšku.

6

Měkké maso vyjměte a přikryjte.

7

Do základu omáčky vmíchejte jíšku, dolijte vodou nebo vývarem, rozmíchejte a vařte za občasného míchání asi 30 minut. Vyberte celé koření, omáčku rozmixujte, a pokud ji chcete mít úplně jemnou, ještě ji protlačte přes jemné síto.

8

Přilijte smetanu a nechte přejít varem. Dochuťte solí, octem a cukrem.

9

Maso nakrájejte přes vlákno na plátky a podávejte s omáčkou, citronem, brusinkami, šlehačkou a knedlíkem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/9

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč