Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Svíčková z krůtího masa
ZDROJ: Archiv
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 43
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3851 kcal
Bílkoviny 210 g
Sacharidy 293 g
Tuky 202 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krůtí maso dětem chutná většinou více než maso hovězí – a je křehčí a šťavnaté. A přesně toho jsme se drželi a vznikl tento recept. Svíčková z krůtího masa na vašem stole zazáří a nejen děti si opravdu pochutnají. Svíčkovou s knedlíkem doplňte kolečkem citronu, brusinkami a smetanou. Sváteční oběd jak vyšitý.

Související recepty

Suroviny

z horních stehen, bez kosti
sůl
uzená, na klínky
olej 2 PL
mrkev 2 ks
celer ½ ks
na plátky
velká, na plátky
ocet 2 PL
+ na dochucení
oloupaný, na plátky
hořčice plnotučná ½ ČL
pepř celý 6 kuliček
nové koření 5 kuliček
tymián ½ ČL
sušený
voda 500 ml
či vývar
na dochucení
brusinková zavařenina 4 PL
jako příloha
šlehačka k podávání

Postup

1

Maso odblaňte, omyjte, osušte, protkněte klínky slaniny, osolte a svažte jako roládu. Opečte ji ze všech stran v pekáči na části rozpáleného oleje a vyjměte.

2

Přidejte zbylý olej a osmahněte na něm dorůžova mrkev s celerem.

3

Přidejte cibuli a koření a dále opékejte dozlatova. Vraťte maso, zastříkněte octem, vložte plátky citronu a hořčici.

4

Do pekáčku nalijte trochu vody, osolte a pečte při 180 °C pod poklicí doměkka; trvá to asi hodinu až hodinu a půl. Během dušení maso občas přelijte šťávou a podlijte vodou.

5

Z másla a mouky udělejte světlou jíšku.

6

Měkké maso vyjměte a přikryjte.

7

Do základu omáčky vmíchejte jíšku, dolijte vodou nebo vývarem, rozmíchejte a vařte za občasného míchání asi 30 minut. Vyberte celé koření, omáčku rozmixujte, a pokud ji chcete mít úplně jemnou, ještě ji protlačte přes jemné síto.

8

Přilijte smetanu a nechte přejít varem. Dochuťte solí, octem a cukrem.

9

Krůtí maso nakrájejte přes vlákno na plátky a podávejte se svíčkovou omáčkou, citronem, brusinkami, šlehačkou a knedlíkem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/9

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...