0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Svíčková z krůtího masa

Svíčková z krůtího masa

3.3 / 5. Počet hodnocení: 35
Více než hodinu Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3841 kcal
Bílkoviny 209 g
Sacharidy 292 g
Tuky 203 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krůtí maso dětem chutná většinou více než maso hovězí – a je křehčí a šťavnaté.

Suroviny

krůtí stehna 600 g
z horních stehen, bez kosti
slanina 60 g
uzená, na klínky
olej 2 PL
mrkev 2 ks
a 1/2 celer, na plátky
cibule 1 ks
velká na plátky
ocet 2 PL
a na dochucení
citron 1 ks
oloupaný, na plátky
hořčice 1 ČL
plnotučná
bobkový list 3 ks
a 6 kuliček celý pepř + 5 kuliček nové koření
tymián 1 ČL
sušený
máslo 2 PL
mouka pšeničná hladká 3 PL
voda 500 ml
či vývar
smetana ke šlehání 250 ml
brusinky 4 PL
knedlíky houskové
jako příloha
smetana ke šlehání
šlehačka k podávání

1 Maso odblaňte, omyjte, osušte, protkněte klínky slaniny, osolte a svažte jako roládu. Opečte ji ze všech stran v pekáči na části rozpáleného oleje a vyjměte. Přidejte zbylý olej a osmahněte na něm dorůžova mrkev s celerem. Přidejte cibuli a koření a dále opékejte dozlatova. Vraťte maso, zastříkněte octem, vložte plátky citronu a hořčici.

2 Do pekáčku nalijte trochu vody, osolte a pečte při 180 °C pod poklicí doměkka; trvá to asi hodinu až hodinu a půl. Během dušení maso občas přelijte šťávou a podlijte vodou.

3 Z másla a mouky udělejte světlou jíšku. Měkké maso vyjměte a přikryjte. Do základu omáčky vmíchejte jíšku, dolijte vodou nebo vývarem, rozmíchejte a vařte za občasného míchání asi 30 minut. Vyberte celé koření, omáčku rozmixujte, a pokud ji chcete mít úplně jemnou, ještě ji protlačte přes jemné síto. Přilijte smetanu a nechte přejít varem. Dochuťte solí, octem a cukrem.

4 Maso nakrájejte přes vlákno na plátky a podávejte s omáčkou, citronem, brusinkami, šlehačkou a knedlíkem.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/9

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit