Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Panýr: Jednoduchý sýr původem z Indie, který sluší kari omáčkám. Připravte si výživnou surovinu na vaření

Masala s panýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Je to nejjednodušší sýr na světě – nezraje, nijak se nekultivuje a jeho výroba je až trapně snadná. Přesto, nebo možná právě proto, je panýr tolik skvělý a pro indickou kuchyni tak zásadní. Pojďte, naučíme ho i vás. 

Panýr je vlastně jen mléko a něco kyselého, díky čemuž se mléko srazí. Může to být šťáva z citronu či limety, ocet, jogurt, podmáslí nebo kyselina citronová. Zdánlivě chuťově nezajímavý sýr se používá hlavně v teplé kuchyni, skvěle totiž přejímá chutě, ať už z koření, marinád nebo omáček.

Kde se vzal, tu se vzal

Panýr je rozšířený nejen v Indii, ale najdete jej i v kuchyních Pákistánu, Afghánistánu, Bangladéše, Nepálu, na Šrí Lance i na Maledivách. Někteří tvrdí, že jej přivezli Peršané v dávných dobách. Indická gastro spisovatelka a historička Chitrita Banerji zase míní, že se do Indie dostal před pár stoletími z Portugalska.

  • Panýr má mnoho variant, podle toho, kdo, kde a jak jej vyrábí.
  • Univerzální slisovaný bloček sýřeniny se někde udí, jinde nechává zrát v syrovátce.
  • Za zmínku stojí také chhena – vločky čerstvého panýru před slisováním. Tato varianta je základem mnoha bengálských dezertů, kde supluje ořechy nebo mléko. Používá se ale i do jídel, jako je kebab nebo kofty.

Surovina do každého jídla

Panýr se díky své konzistenci dobře smaží a peče, při tepelné úpravě totiž netaje a zachovává si relativně pevnou strukturu.

  • Panýr můžete využít na špízy, smažit v těstíčku, přidat namísto masa do omáček.
  • Panýr také uplatníte do nejrůznějších placiček i náplní a užijete ho i v dezertech.
  • Panýr se dá opražit jako míchaná vejce, můžete z něj udělat náplň do samos či jiných taštiček a kapsiček, vyrobíte z něj i kebab.
  • Panýr se dá přidat do rýžových jídel, jako je třeba biryani.
  • Skvěle se griluje (prospěje mu marináda) a tak by v létě u ohně určitě neměl chybět.

Můžete si ho jen tak nakrájet na plátky a dát si ho s chlebovými plackami jako snack, nebo se můžete pustit do něčeho ostřejšího a připravit Paneer 65, kdy se marinuje a poté smaží v těstíčku a s kari listy. Nejčastěji jej ale najdete v nejrůznějších druzích kari.

  • Známé jsou špenátové palak či saag panýr, rajčatové matar panýr a spousta dalších.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Darina Sieglová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč