0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuřecí biryani

Kuřecí biryani
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuřecí biryani

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11916 kcal
Bílkoviny 368 g
Sacharidy 1765 g
Tuky 366 g
Vláknina 182 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuřecí biryani z nedaleké restaurace už nám v redakci během hektické uzávěrky nejednou zachránilo život. Pak jsme si ho začali dávat i mimo uzávěrky, protože je zkrátka skvělé. Zamilovali jsme si ho natolik, že když nastala doba práce z domova, nedalo se nic dělat a museli jsme se ho naučit připravit sami. Stačí nakoupit koření a můžete se do něj pustit s námi.

Suroviny

jogurt bílý 180 g
rajčatový protlak 60 g
malé balení
řepkový olej 3 PL
paprika sladká 1 ČL
mletá
kajenský pepř 1 ČL
kurkuma (mletá) 1 ČL
garam masala 1 ČL
sůl 2 PL
+ špetka na marinádu
česnek 2 stroužky
oloupané
zázvor (čerstvý) 5 cm
oloupaný
cibule smažená
koupíte v asijských potravinách
kuřecí stehenní řízky 700 g
nakrájené na větší sousta
bobkový list 1 ks
hřebíček 5 ks
kardamom 3 tobolky
rýže basmati 2 hrnky
mléko 2 PL
horké
šafrán 15 ks
nitky
ghí 2 PL
rozpuštěné
koriandr
nasekaný
máta
nasekaná

Postup

1

Do mísy dejte jogurt, protlak, olej, koření a špetku soli. Přidejte prolisovaný česnek, jemně nastrouhaný zázvor, 2 lžíce smažené cibulky a promíchejte. Vložte maso a marinujte ho aspoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

2

Do hrnce dejte vařit 1,5 litru vody se 2 lžícemi soli, bobkovým listem, hřebíčkem a kardamomem. Do vroucí vody vsypte rýži a odkryté prudce vařte 5 minut, aby rýže byla ne zcela dovařená – když stisknete zrnko mezi prsty, mělo by být měkké, ale uvnitř syrové. Rýži slijte i s kořením do cedníku. Do horkého mléka vložte šafrán, zamíchejte a nechte jej pouštět barvu.

3

Na oheň postavte hluboký a dostatečně velký hrnec se silným dnem a nasucho jej rozehřejte. Vložte maso i s marinádou a nechte bublat 5–7 minut, promíchávejte. Na vrstvu masa nasypte vrstvu smažené cibulky a na ni rozložte předvařenou rýži i s kořením. Uhlaďte do rovnoměrné vrstvy. Rýži pokapejte mlékem se šafránem a rozpuštěným ghí.

4

Přiklopte dobře padnoucí poklicí a na mírném ohni duste 20 minut. Pak vypněte oheň, ale nechte jídlo ještě 5 minut přiklopené odpočívat. Sundejte poklici, posypte znovu smaženou cibulkou a lístky koriandru a máty. Promíchejte a servírujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Komentáře

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit