Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí biryani
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11916 kcal
Bílkoviny 368 g
Sacharidy 1765 g
Tuky 366 g
Vláknina 182 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuřecí biryani z nedaleké restaurace už nám v redakci během hektické uzávěrky nejednou zachránilo život. Pak jsme si ho začali dávat i mimo uzávěrky, protože je zkrátka skvělé. Zamilovali jsme si ho natolik, že když nastala doba práce z domova, nedalo se nic dělat a museli jsme se ho naučit připravit sami. Stačí nakoupit koření a můžete se do něj pustit s námi.

Suroviny

malé balení
řepkový olej 3 PL
kajenský pepř 1 ČL
garam masala 1 ČL
sůl 2 PL
+ špetka na marinádu
česnek 2 stroužky
oloupané
zázvor (čerstvý) 5 cm
oloupaný
koupíte v asijských potravinách
kuřecí stehenní řízky 700 g
nakrájené na větší sousta
kardamom 3 tobolky
rýže basmati 2 hrnky
horké
šafrán 15 ks
nitky
ghí 2 PL
rozpuštěné
koriandr čerstvý
nasekaný
máta
nasekaná

Postup

1

Do mísy dejte jogurt, protlak, olej, koření a špetku soli. Přidejte prolisovaný česnek, jemně nastrouhaný zázvor, 2 lžíce smažené cibulky a promíchejte. Vložte maso a marinujte ho aspoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

2

Do hrnce dejte vařit 1,5 litru vody se 2 lžícemi soli, bobkovým listem, hřebíčkem a kardamomem. Do vroucí vody vsypte rýži a odkryté prudce vařte 5 minut, aby rýže byla ne zcela dovařená – když stisknete zrnko mezi prsty, mělo by být měkké, ale uvnitř syrové. Rýži slijte i s kořením do cedníku. Do horkého mléka vložte šafrán, zamíchejte a nechte jej pouštět barvu.

3

Na oheň postavte hluboký a dostatečně velký hrnec se silným dnem a nasucho jej rozehřejte. Vložte maso i s marinádou a nechte bublat 5–7 minut, promíchávejte. Na vrstvu masa nasypte vrstvu smažené cibulky a na ni rozložte předvařenou rýži i s kořením. Uhlaďte do rovnoměrné vrstvy. Rýži pokapejte mlékem se šafránem a rozpuštěným ghí.

4

Přiklopte dobře padnoucí poklicí a na mírném ohni duste 20 minut. Pak vypněte oheň, ale nechte jídlo ještě 5 minut přiklopené odpočívat. Sundejte poklici, posypte znovu smaženou cibulkou a lístky koriandru a máty. Promíchejte a servírujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Komentáře

09.04.2022 10:41
Moc chutné jídlo a velmi snadná příprava! Jen nevypadá nijak lákavě na pohled

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...