0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí biryani
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11916 kcal
Bílkoviny 368 g
Sacharidy 1765 g
Tuky 366 g
Vláknina 182 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuřecí biryani z nedaleké restaurace už nám v redakci během hektické uzávěrky nejednou zachránilo život. Pak jsme si ho začali dávat i mimo uzávěrky, protože je zkrátka skvělé. Zamilovali jsme si ho natolik, že když nastala doba práce z domova, nedalo se nic dělat a museli jsme se ho naučit připravit sami. Stačí nakoupit koření a můžete se do něj pustit s námi.

Suroviny

jogurt bílý 180 g
rajčatový protlak 60 g
malé balení
řepkový olej 3 PL
paprika mletá sladká 1 ČL
mletá
kajenský pepř 1 ČL
kurkuma (mletá) 1 ČL
garam masala 1 ČL
sůl 2 PL
+ špetka na marinádu
česnek 2 stroužky
oloupané
zázvor (čerstvý) 5 cm
oloupaný
cibule smažená
koupíte v asijských potravinách
kuřecí stehenní řízky 700 g
nakrájené na větší sousta
bobkový list 1 ks
hřebíček 5 ks
kardamom 3 tobolky
rýže basmati 2 hrnky
mléko 2 PL
horké
šafrán 15 ks
nitky
ghí 2 PL
rozpuštěné
koriandr čerstvý
nasekaný
máta
nasekaná

Postup

1

Do mísy dejte jogurt, protlak, olej, koření a špetku soli. Přidejte prolisovaný česnek, jemně nastrouhaný zázvor, 2 lžíce smažené cibulky a promíchejte. Vložte maso a marinujte ho aspoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

2

Do hrnce dejte vařit 1,5 litru vody se 2 lžícemi soli, bobkovým listem, hřebíčkem a kardamomem. Do vroucí vody vsypte rýži a odkryté prudce vařte 5 minut, aby rýže byla ne zcela dovařená – když stisknete zrnko mezi prsty, mělo by být měkké, ale uvnitř syrové. Rýži slijte i s kořením do cedníku. Do horkého mléka vložte šafrán, zamíchejte a nechte jej pouštět barvu.

3

Na oheň postavte hluboký a dostatečně velký hrnec se silným dnem a nasucho jej rozehřejte. Vložte maso i s marinádou a nechte bublat 5–7 minut, promíchávejte. Na vrstvu masa nasypte vrstvu smažené cibulky a na ni rozložte předvařenou rýži i s kořením. Uhlaďte do rovnoměrné vrstvy. Rýži pokapejte mlékem se šafránem a rozpuštěným ghí.

4

Přiklopte dobře padnoucí poklicí a na mírném ohni duste 20 minut. Pak vypněte oheň, ale nechte jídlo ještě 5 minut přiklopené odpočívat. Sundejte poklici, posypte znovu smaženou cibulkou a lístky koriandru a máty. Promíchejte a servírujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Komentáře

Apetit magazín

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den
  • Tipy redakce

Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den

Růst cen potravin nenahrává drahým surovinám, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto...
Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč