0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí biryani
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11916 kcal
Bílkoviny 368 g
Sacharidy 1765 g
Tuky 366 g
Vláknina 182 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kuřecí biryani z nedaleké restaurace už nám v redakci během hektické uzávěrky nejednou zachránilo život. Pak jsme si ho začali dávat i mimo uzávěrky, protože je zkrátka skvělé. Zamilovali jsme si ho natolik, že když nastala doba práce z domova, nedalo se nic dělat a museli jsme se ho naučit připravit sami. Stačí nakoupit koření a můžete se do něj pustit s námi.

Suroviny

rajčatový protlak 60 g
malé balení
řepkový olej 3 PL
paprika mletá sladká 1 ČL
mletá
kajenský pepř 1 ČL
garam masala 1 ČL
sůl 2 PL
+ špetka na marinádu
česnek 2 stroužky
oloupané
zázvor (čerstvý) 5 cm
oloupaný
cibule smažená
koupíte v asijských potravinách
kuřecí stehenní řízky 700 g
nakrájené na větší sousta
bobkový list 1 ks
hřebíček 5 ks
kardamom 3 tobolky
rýže basmati 2 hrnky
mléko 2 PL
horké
šafrán 15 ks
nitky
ghí 2 PL
rozpuštěné
koriandr čerstvý
nasekaný
máta
nasekaná

Postup

1

Do mísy dejte jogurt, protlak, olej, koření a špetku soli. Přidejte prolisovaný česnek, jemně nastrouhaný zázvor, 2 lžíce smažené cibulky a promíchejte. Vložte maso a marinujte ho aspoň 2 hodiny, ideálně přes noc.

2

Do hrnce dejte vařit 1,5 litru vody se 2 lžícemi soli, bobkovým listem, hřebíčkem a kardamomem. Do vroucí vody vsypte rýži a odkryté prudce vařte 5 minut, aby rýže byla ne zcela dovařená – když stisknete zrnko mezi prsty, mělo by být měkké, ale uvnitř syrové. Rýži slijte i s kořením do cedníku. Do horkého mléka vložte šafrán, zamíchejte a nechte jej pouštět barvu.

3

Na oheň postavte hluboký a dostatečně velký hrnec se silným dnem a nasucho jej rozehřejte. Vložte maso i s marinádou a nechte bublat 5–7 minut, promíchávejte. Na vrstvu masa nasypte vrstvu smažené cibulky a na ni rozložte předvařenou rýži i s kořením. Uhlaďte do rovnoměrné vrstvy. Rýži pokapejte mlékem se šafránem a rozpuštěným ghí.

4

Přiklopte dobře padnoucí poklicí a na mírném ohni duste 20 minut. Pak vypněte oheň, ale nechte jídlo ještě 5 minut přiklopené odpočívat. Sundejte poklici, posypte znovu smaženou cibulkou a lístky koriandru a máty. Promíchejte a servírujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Komentáře

Vladislava Hořovská

Moc chutné jídlo a velmi snadná příprava! Jen nevypadá nijak lákavě na pohled

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč