Když už se pustíme do zapékání brambor, většinou si je dopřáváme v osvědčené podobě těch francouzských. Nedržte se ovšem při zdi a pusťte se občas do neprozkoumaných vod. I zapečeným bramborám se dá vtisknout třeba indický šmrnc, zapojíme-li do hry sýr paneer, kokosové mléko a voňavé koření vzniknou tyto fantastické zapečené brambory se sýrem paneer a kokosovým mlékem.
Suroviny
Postup
Sýr opečte na pánvi na lžíci oleje dozlatova. Vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou.
Do pánve vsypte cibuli (v případě potřeby přidejte trochu oleje) a zvolna 8–10 minut opékejte, aby změkla a zezlátla. Přidejte zázvor, česnek, krátce opečte, přisypte koření a nechte rozvonět. Přilijte kokosové mléko a vše zvolna 10 minut provařte. Vsypte paneer, fazolky, chřest a hrášek, promíchejte a přesuňte do zapékací misky.
Troubu předehřejte na 220 °C. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte a vařečkou, lžící nebo paličkou na maso pomačkejte. Každou poté ještě roztrhněte napůl. Brambory vsypte do mísy, přilijte máslo, přisypte koření, promíchejte a rozložte na směs sýra, kokosového mléka a zeleniny. Dejte do trouby a pečte 20–25 minut dozlatova.
NĚCO NAVÍC
V sezoně použijte fazolky čerstvé, odkrájejte konce a krátce (stačí 30 sekund) je zblanšírujte – tedy povařte ve vroucí vodě. To samé můžete udělat i se zeleným chřestem. Mimo sezonu použijte fazolky mražené.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.