Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak na dokonalý griliáš

Bez griliáše, tedy hmoty sestávající ze zlatavého karamelu a oříšků, se neobejde žádný cukrář. Je totiž nedílnou součástí řady klasických dezertů, jako jsou laskonky či dobošův dort. S našimi radami ho snadno zvládnete připravit doma.
23. 10. 2020 | Autor: Martina Zajícová

Jakmile jednou ovládnete přípravu griliáše, ručíme vám za to, že jím nebudete šetřit. Kombinace karamelu a oříšků, nejčastěji těch lískových, je totiž prudce návyková. Griliáš pozvedne každý dezert na úplně jinou úroveň. Přidá totiž nejen nový chuťový rozměr, ale také další element – křupavost. A je to právě spojení a vyvážení chutí, vůní a textur, které utvoří celkový požitek z dezertu. K přípravě griliáše přitom stačí jenom dvě suroviny, tedy krupicový cukr a zvolené ořechy, pánev s těžkým dnem a trochu trpělivosti. Ještě je potřeba uvést, že náš článek pojednává o tvrdém griliáši, který se následně mele či drtí a používá se do krémů či na posypky. 

Všestranné ořechy. Odkud pocházejí, čím nám prospívají a co s nimi v kuchyni?

Malé plody skrývají spoustu barev, chuti i zdraví. Seznamte se s ořechy a oříšky, s nimiž se v kuchyni setkáte...

Zvolené ořechy je nutné nejdříve zbavit skořápek a slupek. Jak na loupání lískových oříšků se můžete podívat v našem videu. 

Domácí griliáš

Na pánvi nebo v troubě při 140°C nasucho opražte 80 g lískových oříšků dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly oříšky v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte.

Jaké ořechy použít na griliáš?

Tradiční volbou jsou lískové oříšky či mandle, ovšem griliáš je skvělý i z pistácií, piniových oříšků a pekanových či vlašských ořechů.

Do čeho se griliáš hodí?

Griliáš je neodmyslitelnou součástí laskonek či slavného Dobošova dortu. Ovšem v luxusní záležitost promění každý pokrm, který jím vylepšíte. Zkuste jím příště posypat třeba ovesnou kaši nebo odpalované ovocné knedlíky

Související

Dort se šlehačkou a mandlovým griliášem

Nadýchané, jemné a vláčné piškotové těsto je dobré samo o sobě. Se šlehačkou a griliášem vás však vynese do oblak.

Laskonky s griliášovým krémem

Po jemném křupnutí výbuch absolutní slasti!

Dobošův dort

Ano, tenhle klasický kousek rakousko-uherské cukrářské školy je trochu složitější. Ale pomyslete na ty ovace!

Ovesná kaše s karamelizovanými jablky a griliášem

Hříšná úprava zdravé ovesné kaše... Svůdný karamel posune zcela obyčejnou snídani o několik úrovní dál!

Odpalované meruňkové knedlíky s griliášem

Knedlíky jako z cukrárny! Griliáš je osladí a dodá karamelovou chuť, nemusíte proto ani sladit šlehačku!

Laskonkový pohár

Laskonka v novém kabátku... Skleněném!

Jaké ořechy nesmí chybět ve zdravém jídelníčku?

Označují se jako „brainfoods“, vynikají vysokým obsahem minerálních látek a jsou důležitým zdrojem omega-3 mastných...

Skladování ořechů tak, aby co nejdéle vydržely

Máte doma košíky plné nasbíraných vlašských ořechů a zajímá vás, jak se efektivně vybavit dlouhodobými zásobami?...

Jak správně upražit ořechy?

Ořechy s oblibou přidáváme do dortů, buchet nebo vánočního cukroví. Pražením získají ještě lepší chuť a neodolatelné...

Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?

Používají se v kosmetice i v kuchyni. Vynikají vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek i antioxidantů. Navíc jsou...

Chcete mlsat zdravěji? Vyrobte si ořechové máslo

Arašídové, mandlové, lískooříškové nebo kešú máslo. Taky už jste jim přišli na chuť? Trend ořechových másel se k nám...

Přidat komentář