Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?

Používají se v kosmetice i v kuchyni. Vynikají vysokým obsahem vitamínů, minerálních látek i antioxidantů. Navíc jsou chuťově výborné, a tak dodají pokrmu skvělou tečku. Řeč je o ořechových olejích, přírodním zázraku, kterému se zatím nedostává tolik pozornosti, kolik by si zasloužil.
22.10.2020 | Autor: Dytrychová Alžběta

Když se řekne olej z ořechů, většina z nás si vybaví kokosový olej. Přitom je velká škoda, že naše spíže a poličky neobývají oleje z vlašských, lískových nebo makadamových ořechů. Pokud se tedy chcete stravovat v duchu zdravého životního stylu, rozhodně dejte šanci i těmto olejům. Uvidíte, že nezklamou vás ani vaše chuťové pohárky.

Olej z vlašských ořechů

Za studena lisovaný olej z vlašských ořechů patří k olejům, se kterými byste bez pochyby měli pravidelně pracovat. Nejenže obsahuje vitamíny B, C, E a F, omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, ale především je to silný antioxidant, které naše tělo potřebuje jako sůl. Díky bohatému složení je olej z vlašských ořechů ideální pro všechny, kteří chtějí podpořit imunitní systém, snížit hladinu špatného cholesterolu, zlepšit krvetvorbu, a také podpořit činnost nervové soustavy. Pokud se rozhodnete olej používat při přípravě pokrmů, myslete na to, že při tepelné úpravě ztrácí vitamíny. Mnohem lepší bude, když ho použijete například do zeleninových salátů.

Mandlový olej

Mnoho žen zná mandlový olej především ve spojitosti s kosmetikou. Není divu, vždyť mandlový olej zkrotí roztřepené konečky vlasů, zjemňuje drobné jizvičky, a také slouží jako skvělé odličovadlo. Pokud tedy mandlový olej máte ve své kosmetické skříňce, bez problému ho přeneste i na kuchyňskou linku. Mandlový olej, na rozdíl od oleje z para ořechů, lze užívat i vnitřně. Kromě vitamínu A, E a F obsahuje navíc minerály, jako je draslík, vápník, hořčík nebo fosfor. Mandlový olej si také dokáže poradit se špatným cholesterolem, zmírňuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, navíc se pyšní obsahem silných antioxidantů. V ideálním případě ho používejte při přípravě studené kuchyně.

20 nejlepších ořechových moučníků

Ořechy jsou nejčastěji spojovány s vánočním cukrovím. Skoro každá rodina má oblíbený alespoň jeden druh, ve kterém...

Lískový olej

Pokud patříte k milovníkům lískových oříšků, pak byste neměli přehlédnout lískový olej. Kromě jemné vůně a lískové chuti vás olej překvapí svým skvělým složením. Vitamín B, C a H, draslík, hořčík, chrom, brom a nenasycené mastné kyseliny jsou zárukou toho, že lískový olej je hotovým přírodním zázrakem. Zároveň lískový olej chrání váš kardiovaskulární systém, podporuje nervovou soustavu a snižuje hladinu špatného cholesterolu. I v případě lískového oleje platí, že ho můžete aplikovat vnitřním i vnějším způsobem. Opět se hodí především do studené kuchyně, tedy zeleninových salátů nebo raw pokrmů.

Makadamový olej

Makadamový olej rovněž patří k vyhledávaným olejům. Jeho největším benefitem je obsah nenasycené kyseliny palmitoolejové, která dokáže oddálit stárnutí buněk pokožky a vlasů. Dále se v makadamovém oleji nachází vitamíny A, B a E, minerální látky a rostlinné fytosteroly, které jsou důležité pro tvorbu buněčné membrány. Makadamový olej také pozitivně působí na kardiovaskulární systém, špatný cholesterol a dokonce posiluje paměť. Dobrou zprávou je, že má vyšší kouřový bod než olivový olej, a tak ho můžete bez problému použít ke smažení. Zároveň můžete olej přidat do salátů či polévek.

Jaké ořechy nesmí chybět ve zdravém jídelníčku?

Označují se jako „brainfoods“, vynikají vysokým obsahem minerálních látek a jsou důležitým zdrojem omega-3 mastných...

Kokosový olej

Není to tak dávno, co byl kokosový olej označován za super potravinu a jeho vlastnosti vyzdvihovali lékaři i nutriční specialisté. Vše se změnilo v srpnu 2018, kdy profesorka Karin Michelsová pronesla na Univerzitě ve Freiburgu a na Univerzitě v Harvardu přednášku zaměřenou právě na kokosový olej. Profesorka tehdy namítala, že kokosový olej je nutriční chyba, neboť obsahuje nasycené mastné kyseliny, které mohou ucpat koronární tepny. Od té chvíle se ke konzumaci kokosového oleje přistupuje obezřetněji a s rozvahou. Nutriční specialisté se ale shodují na tom, že občasné použití kokosového oleje v kuchyni vaše zdraví neohrozí. Pokud tedy chcete čas od času zpestřit obsah zdravých tuků ve vašem jídelníčku, pak se kokosovému oleji nemusíte zcela vyhýbat. 

Související

Skladování ořechů tak, aby co nejdéle vydržely

Máte doma košíky plné nasbíraných vlašských ořechů a zajímá vás, jak se efektivně vybavit dlouhodobými zásobami?...

Všestranné ořechy. Odkud pocházejí, čím nám prospívají a co s nimi v kuchyni?

Malé plody skrývají spoustu barev, chuti i zdraví. Seznamte se s ořechy a oříšky, s nimiž se v kuchyni setkáte...

Oblíbené polevy a jak na ně

Ačkoliv by se mohlo zdát, že poleva už je jen drobný nedůležitý dodatek k moučníku, na kterém vlastně tolik nezáleží,...
5x křupavé vlašské ořechy

5x křupavé vlašské ořechy

Vlašské ořechy povznesou chuť moučníků i masa do labužnického nebe. Vyberte si některý z našich receptů. Ořechy totiž...
Jak snadno oloupat lískové oříšky

Jak snadno oloupat lískové oříšky

Zaujal vás recept, v němž hrají prim lískové oříšky, ale nevíte, jak je snadno a rychle zbavit suchých slupek? Máme pro...
Jak otevřít kokosový ořech

Jak otevřít kokosový ořech

Koupili jste si ‚kokosák‘ a nevíte, jak do něj?

Jak na dokonalý griliáš

Bez griliáše, tedy hmoty sestávající ze zlatavého karamelu a oříšků, se neobejde žádný cukrář. Je totiž nedílnou...

Přidat komentář