Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vdolečky s lískovou náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 17
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5246 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 717 g
Tuky 200 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladký návrat do dětství...

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
mléko 280 ml
vlažné
vejce 1 ks
změklé
z bio citronu
olej
nebo sádlo na smažení
Na náplň a dokončení
lískové oříšky 150 g
med 50 g
na obalení vdolečků
jemný
med 1 ČL
nebo moučkový cukr
sůl ½ ČL

Postup

1

Smíchejte droždí, cukr, trochu vlažného mléka a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Vejce vyšlehejte se změklým máslem, cukrem a citronovou kůrou. Směs přimíchejte k mouce prosáté se solí, přidejte vzešlý kvásek a postupně přilévejte mléko tak, abyste získali vláčné, nelepivé těsto. Nechte ho kynout přikryté utěrkou, aby zdvojnásobilo objem. Na pomoučněném vále pak těsto ještě propracujte, vyválejte z něj plát o síle asi 1,5 cm a tvořítkem vykrojte kolečka o průměru 4 až 6 cm.

2

Nechte je asi 20 minut kynout a pak násadou vařečky udělejte ve středu každého vdolku důlek. Vdolky vkládejte do vysoké vrstvy rozpáleného oleje (musí v něm plavat) důlkem dolů, potom je obraťte a osmažte i z druhé strany dozlatova, celkem to tvá asi 8 minut. Tuk při smažení udržujte rozpálený na střední teplotu (asi 160 °C), jinak se vdolky na povrchu spálí a uvnitř nebudou propečené. Osmažené vdolky pokládejte na papírové ubrousky, aby odsály přebytečný tuk, a ještě horké je obalujte ve vanilkovém cukru.

3

Na náplň opražte v troubě na plechu jádra oříšků a ještě horká je promněte v dlaních a odstraňte z nich hnědé slupičky. Potom jádra povařte 10–15 minut v oslazené vodě (na 0,5 l vody stačí asi 2 lžíce cukru). Uvařené ořechy pomelte nebo utřete v hmoždíři dohladka s máslem a medem. Vzniklou pastou naplňte cukrářský sáček se širší trubičkou, naplňte jí vdolky a ještě je ozdobte oslazeným tvarohem vyšlehaným se zakysanou smetanou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín