Vdolečky s lískovou náplní

Vdolečky s lískovou náplní

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4228 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 701 g
Tuky 106 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladký návrat do dětství...

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
krupicový cukr 2 PL
mléko 250 ml
vlažné
mouka pšeničná polohrubá 500 g
plus špetka soli
vejce 1 ks
máslo 1 PL
změklé
krupicový cukr 1 PL
citronová kůra 1 PL
z bio citronu
olej
nebo sádlo na smažení
Na náplň a dokončení
150 g
lískové ořechy
máslo 50 g
med 50 g
vanilkový cukr 2
na obal vdolečků
zakysaná smetana 200 ml
tvaroh měkký 200 g
jemný
med 1 ČL
nebo moučkový cukr

1 Smíchejte droždí, cukr, trochu vlažného mléka a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Vejce vyšlehejte se změklým máslem, cukrem a citronovou kůrou. Směs přimíchejte k mouce prosáté se solí, přidejte vzešlý kvásek a postupně přilévejte mléko tak, abyste získali vláčné, nelepivé těsto. Nechte ho kynout přikryté utěrkou, aby zdvojnásobilo objem. Na pomoučněném vále pak těsto ještě propracujte, vyválejte z něj plát o síle asi 1,5 cm a tvořítkem vykrojte kolečka o průměru 4 až 6 cm.

Nechte je asi 20 minut kynout a pak násadou vařečky udělejte ve středu každého vdolku důlek. Vdolky vkládejte do vysoké vrstvy rozpáleného oleje (musí v něm plavat) důlkem dolů, potom je obraťte a osmažte i z druhé strany dozlatova, celkem to tvá asi 8 minut. Tuk při smažení udržujte rozpálený na střední teplotu (asi 160 °C), jinak se vdolky na povrchu spálí a uvnitř nebudou propečené. Osmažené vdolky pokládejte na papírové ubrousky, aby odsály přebytečný tuk, a ještě horké je obalujte ve vanilkovém cukru.

Na náplň opražte v troubě na plechu jádra oříšků a ještě horká je promněte v dlaních a odstraňte z nich hnědé slupičky. Potom jádra povařte 10–15 minut v oslazené vodě (na 0,5 l vody stačí asi 2 lžíce cukru). Uvařené ořechy pomelte nebo utřete v hmoždíři dohladka s máslem a medem. Vzniklou pastou naplňte cukrářský sáček se širší trubičkou, naplňte jí vdolky a ještě je ozdobte oslazeným tvarohem vyšlehaným se zakysanou smetanou.

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit