0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vdolečky s lískovou náplní

Vdolečky s lískovou náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vdolečky s lískovou náplní

4.6 / 5. Počet hodnocení: 13
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5246 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 717 g
Tuky 200 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladký návrat do dětství...

Suroviny

droždí čerstvé 30 g
krupicový cukr 2 PL
mléko 280 ml
vlažné
mouka pšeničná polohrubá 500 g
vejce 1 ks
máslo 1 PL
změklé
krupicový cukr 1 PL
citronová kůra 1 PL
z bio citronu
olej
nebo sádlo na smažení
Na náplň a dokončení
lískové oříšky 150 g
máslo 50 g
med 50 g
vanilkový cukr 2 bal
na obalení vdolečků
zakysaná smetana 200 ml
tvaroh měkký 200 g
jemný
med 1 ČL
nebo moučkový cukr
sůl 0.5 ČL

1 Smíchejte droždí, cukr, trochu vlažného mléka a lžíci mouky a nechte vzejít kvásek. Vejce vyšlehejte se změklým máslem, cukrem a citronovou kůrou. Směs přimíchejte k mouce prosáté se solí, přidejte vzešlý kvásek a postupně přilévejte mléko tak, abyste získali vláčné, nelepivé těsto. Nechte ho kynout přikryté utěrkou, aby zdvojnásobilo objem. Na pomoučněném vále pak těsto ještě propracujte, vyválejte z něj plát o síle asi 1,5 cm a tvořítkem vykrojte kolečka o průměru 4 až 6 cm.

2 Nechte je asi 20 minut kynout a pak násadou vařečky udělejte ve středu každého vdolku důlek. Vdolky vkládejte do vysoké vrstvy rozpáleného oleje (musí v něm plavat) důlkem dolů, potom je obraťte a osmažte i z druhé strany dozlatova, celkem to tvá asi 8 minut. Tuk při smažení udržujte rozpálený na střední teplotu (asi 160 °C), jinak se vdolky na povrchu spálí a uvnitř nebudou propečené. Osmažené vdolky pokládejte na papírové ubrousky, aby odsály přebytečný tuk, a ještě horké je obalujte ve vanilkovém cukru.

3 Na náplň opražte v troubě na plechu jádra oříšků a ještě horká je promněte v dlaních a odstraňte z nich hnědé slupičky. Potom jádra povařte 10–15 minut v oslazené vodě (na 0,5 l vody stačí asi 2 lžíce cukru). Uvařené ořechy pomelte nebo utřete v hmoždíři dohladka s máslem a medem. Vzniklou pastou naplňte cukrářský sáček se širší trubičkou, naplňte jí vdolky a ještě je ozdobte oslazeným tvarohem vyšlehaným se zakysanou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/10

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit