Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Voňavý souboj: čerstvé vs. sušené bylinky

Pokud mluvíme o aromatických bylinkách, čerstvé nemusí vždy znamenat to nejlepší. Kdy použít čerstvé a kdy sušené bylinky?
2. 3. 2021 | Autor: Jana Kopřivová

Z mnoha receptů a televizních show kuchařských profesionálů snadno získáte dojem, že dobrý kuchař používá pouze čerstvé bylinky. Ty jsou nenahraditelné při závěrečné fázi vaření a kdykoliv chcete jídlu dodat příjemnou lehkost a svěžest. Mnohé pokrmy si bez nich ani nedokážeme představit, ale určitě by neměly a ani nemusí být automatickou volbou pro každé jídlo, které doma připravujete. Některá jídla totiž chutnají mnohem lépe se sušenými bylinkami. Namátkou jsou to nejrůznější druhy dušeného masa a všechna pomalu vařená jídla.

Kdy použít čerstvé bylinky

Čerstvé bylinky rovná se čerstvé jídlo. Určitě je nevynechejte, pokud připravujete saláty ze syrové zeleniny, různé studené omáčky a zálivky. Bez čerstvých bylinek si také neumíme představit pesto, italské těstovinové saláty a aromatická jídla vietnamské kuchyně. Čerstvé bylinky jsou zkrátka dokonalým nositelem svěží chuti a sluší i tradičním českým jídlům. Co by byl vývar bez nasekané petrželky na talíři nebo tvarohová pomazánka bez pažitky?  

10x tvarohová pomazánka

Pomazánky z tvarohu jsou rychlé, zdravé a prostě báječné. Nabízíme vám varianty inspirované tradicí pro všední den i...

Některým bylinkám sušení nesluší. Jejich chuť se zcela změní nebo dokonce zkazí. Autorka textu by takto zakázala například sušenou petržel, estragon nebo bazalku. A dokážete si představit guacamole se sušenou koriandrovou natí místo čerstvě nasekané?

Kdy použít sušené bylinky

Na druhé straně hřiště stojí bylinky, jejichž chuť sušením naopak vynikne. Mezi ně patří třeba dobromysl, majoránka, tymián, rozmarýn a bobkový list. Využijete je do všech jídel, která bublají na sporáku či se pečou v troubě déle než pár minut. Vývar, guláš, masové ragú, pečené maso a pečená zelenina... Z voňavých bylinek si můžete uvařit také čaj. Medovou chuť má v nápoji rozmarýn, levandule, dobromysl, majoránka, tymián a meduňka zase zklidňují. Hravě si namícháte vlastní směs.

Bylinky a koření, které vás zahřejí

Leden s sebou přinesl pořádnou zimu, teplota často klesá pod bod mrazu a většina území je zahalena do sněhového závoje...

Sušené bylinky mají omezenou životnost (i když je pravda, že i tak vydrží výrazně déle než bylinky čerstvé). Skladujte je v dobře uzavřené nádobě, nejlépe skleněné se šroubovacím víčkem, v suchém a temném prostředí. Každou sezonu si připravte bylinky čerstvé a ty staré raději vyhoďte. Ztrácí své jedinečné aroma. Sušit je můžete esteticky zavěšené ve svazečcích nebo rozložené na sítu. Správně usušené bylinky po rozemnutí v prstech šustí. Před uložením do dózy je najemno rozmělněte. Tvrdší stonky a lístky, jako má rozmarýn, pořádně nasekejte. 

Jak s nimi vařit

Jednoduché pravidlo nejspíš už znáte, ale opakování je matkou moudrosti. Čerstvé bylinky přidávejte ke konci vaření nebo po uvaření při servírování. Sušené bylinky naopak potřebují delší pobyt v tekutině, aby se plně rozvinula jejich chuť. Proto je přidávejte hned v úvodu přípravy

Spoustu inspirace pro voňavé bylinkové vaření najdete v následujících receptech.

Související

Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem

Spoutejte všechnu sílu bylinek do malého svazečku s poetickým názvem bouquet garni, který dodá polévkám,...

Losos v papilotě

Pečení v papírovém balíčku, tedy v papilotě, má samá pozitiva – je zdravé, neušpiníte při něm...

Zelenina pečená v troubě

Ratatouille, slavný zeleninový pokrm s olivovým olejem a s provensálskými bylinkami máme nejradši pečený na...

Česnekovo-pažitkové máslo

Ochucené máslo můžete mít v mrazáku v pohotovosti – hodí se na steaky i na brambory...

5 jarních jídel s pažitkou

Svěží posel jara na talíři

Jak pěstovat čerstvé bylinky i v zimě?

V létě najdeme čerstvé bylinky na každém kroku, máme jich plné balkóny a zahrádky. V zimě je všemu jinak. Většinou se...

5 věcí, které jste nevěděli o koření

Ochutí, dobarví, zlepší vůni i texturu – koření umí s jídlem divy! Zjistili jsme o něm však i pár dost překvapivých...

Jak uchovat bylinky v té správné kondici

Chcete, aby vaše úroda vydržela co nejdéle? Pak se věnujte tomu, jak ji uskladníte. Každá bylinka si žádá jiný přístup...

Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát

Určitě už jste se někdy spálili o kopřivu. To je pravděpodobně také důvod, proč tuhle bylinu nemáte příliš v oblibě a...

4 důvody, proč používat čerstvé bylinky

Čerstvé bylinky jsou prvními posly jara. Rozzáří každé jídlo, oživí jeho vůni a podpoří chuť. Existuje mnoho důvodů,...

Prvosenka neboli petrklíč: zatočí s kašlem a nakopne metabolismus

Prvními jarními květy, které vidíme na loukách, bývají petrklíče. Oznamují příchod jara a jsou jedním z mnoha symbolů...

Bylinky – svěží poslové jara

Jaro už nesměle ťuká na dveře a s ním ruku v ruce přichází i chuť na vše čerstvé, zelené a svěží. Čím bleskově...

Přidat komentář