1 Čerstvé bylinky definují chuť a charakter jídla
Každá kuchyně používá své bylinky a jejich přidáním můžete vychýlit pomyslnou chuťovou ručičku na tu či onu stranu. Zelený koriandr nás vezme na výlet do Mexika, perilla a klasnatka s citronovou vůní sluší vietnamské kuchyni. Vůně rozmarýnu, dobromysli a levandule v nás vyvolává obrazy slunného Středomoří. Bazalka v jakékoliv variantě zase hraje na italskou notu. Zato polévkový libeček, štiplavá pažitka a zelená petrželková nať jsou jednoznačnými hvězdami české kuchyně stejně jako nať celeru a medvědí česnek.
2 Čerstvé bylinky oživí barvu
Tohoto efektu mistrně využívá italská kuchyně. Závěrečný posyp čerstvě nasekanými bylinkami nejenže podpoří chuť jídla, ale dodá mu i hezkou barvu. Tento efekt využijete nejen u „bílých“ jídel, jako jsou různé smetanové omáčky. Pomyslnou závěrečnou tečku vytvoří také na omáčkách rajčatových nebo jídlech typu „minimalismus v pěti surovinách“.
3 Čerstvé bylinky nahrazují sůl
Jak pravil nemoudrý pohádkový král: „Vařit bez soli, to je umění!“ Sůl pro naši kuchyni představuje základ, bez ní se nám jídlo zdá doslova „nemastné, neslané“. Pokud však potřebujete z nějakého důvodu ubrat soli ve svých pokrmech, poohlédněte se po bylinkách. Čerstvě nasekané lístky vylepší chuť, vzhled i vůni jídla. Přidávejte je do už hotových pokrmů, tepelnou úpravou se z nich vytrácí to nejlepší.
4 Čerstvé bylinky mají pozitivní vliv na zdraví
Většina bylinek se používá jak pro kulinářské, tak léčivé účely. I když nás zajímá především chuť, jejich konzumací můžete přispět k prevenci srdečních chorob, rakoviny a cukrovky. Některé mají také protizánětlivé a protinádorové vlastnosti. Výzkumy ukazují, že mnoho bylinek pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a jsou užitečné pro lidi s mírně zvýšeným krevním tlakem. Čerstvé zelené bylinky obsahují vitaminy a minerály, mívají také vyšší hladinu antioxidantů ve srovnání se zpracovanými nebo sušenými bylinkami, které jsou zase skvělé v čajích a různých nápojích.
Bylinkové know-how
Abyste z čerstvých bylinek dostali opravdu to nejlepší, nasekejte je těsně předtím, než je budete chtít použít, a do jídla je přidávejte ideálně po dokončení tepelné úpravy nebo jimi jídlo posypte rovnou na talíři. To platí především pro jemné bylinky, jako jsou bazalka, pažitka nebo kopr. Ty obsahují těkavé silice, které zahříváním rychle vyprchají. Přidáním těsně před podáváním si zachovají svou skvělou vůni, chuť i svěží barvu.
To neplatí u bylinek s výraznou chutí a vůní, kterými oplývají například libeček, fenykl, estragon nebo celerová nať. Ty můžete do jídla přidat v kterémkoliv okamžiku vaření. Například zmiňovaný libeček či celerová nať jsou skvělé hlavně ve vývarech nebo s vařenou zeleninou, když mají dostatek času se prohřát a uvolnit aromatické látky.
Bylinky vybírejte podle druhu pokrmu, který připravujete. Kopr sluší rybám, bazalka těstovinám, pažitka pomazánkám a taková petrželová nať je pro nás královna čerstvých bylinek. Hodí se do obrovského množství pokrmů, od polévek přes maso, ryby až po zeleninové saláty.
Nápady na svěží bylinková jídla najdete v následujících receptech.