Voňavý souboj: čerstvé vs. sušené bylinky

Voňavý souboj: čerstvé vs. sušené bylinky
sdílet:
Pokud mluvíme o aromatických bylinkách, čerstvé nemusí vždy znamenat to nejlepší. Kdy použít čerstvé a kdy sušené bylinky?

Z mnoha receptů a televizních show kuchařských profesionálů snadno získáte dojem, že dobrý kuchař používá pouze čerstvé bylinky. Ty jsou nenahraditelné při závěrečné fázi vaření a kdykoliv chcete jídlu dodat příjemnou lehkost a svěžest. Mnohé pokrmy si bez nich ani nedokážeme představit, ale určitě by neměly a ani nemusí být automatickou volbou pro každé jídlo, které doma připravujete. Některá jídla totiž chutnají mnohem lépe se sušenými bylinkami. Namátkou jsou to nejrůznější druhy dušeného masa a všechna pomalu vařená jídla.

Kdy použít čerstvé bylinky

Čerstvé bylinky rovná se čerstvé jídlo. Určitě je nevynechejte, pokud připravujete saláty ze syrové zeleniny, různé studené omáčky a zálivky. Bez čerstvých bylinek si také neumíme představit pesto, italské těstovinové saláty a aromatická jídla vietnamské kuchyně. Čerstvé bylinky jsou zkrátka dokonalým nositelem svěží chuti a sluší i tradičním českým jídlům. Co by byl vývar bez nasekané petrželky na talíři nebo tvarohová pomazánka bez pažitky?  

Některým bylinkám sušení nesluší. Jejich chuť se zcela změní nebo dokonce zkazí. Autorka textu by takto zakázala například sušenou petržel, estragon nebo bazalku. A dokážete si představit guacamole se sušenou koriandrovou natí místo čerstvě nasekané?

Kdy použít sušené bylinky

Na druhé straně hřiště stojí bylinky, jejichž chuť sušením naopak vynikne. Mezi ně patří třeba dobromysl, majoránka, tymián, rozmarýn a bobkový list. Využijete je do všech jídel, která bublají na sporáku či se pečou v troubě déle než pár minut. Vývar, guláš, masové ragú, pečené maso a pečená zelenina... Z voňavých bylinek si můžete uvařit také čaj. Medovou chuť má v nápoji rozmarýn, levandule, dobromysl, majoránka, tymián a meduňka zase zklidňují. Hravě si namícháte vlastní směs.

Sušené bylinky mají omezenou životnost (i když je pravda, že i tak vydrží výrazně déle než bylinky čerstvé). Skladujte je v dobře uzavřené nádobě, nejlépe skleněné se šroubovacím víčkem, v suchém a temném prostředí. Každou sezonu si připravte bylinky čerstvé a ty staré raději vyhoďte. Ztrácí své jedinečné aroma. Sušit je můžete esteticky zavěšené ve svazečcích nebo rozložené na sítu. Správně usušené bylinky po rozemnutí v prstech šustí. Před uložením do dózy je najemno rozmělněte. Tvrdší stonky a lístky, jako má rozmarýn, pořádně nasekejte. 

Jak s nimi vařit

Jednoduché pravidlo nejspíš už znáte, ale opakování je matkou moudrosti. Čerstvé bylinky přidávejte ke konci vaření nebo po uvaření při servírování. Sušené bylinky naopak potřebují delší pobyt v tekutině, aby se plně rozvinula jejich chuť. Proto je přidávejte hned v úvodu přípravy

Spoustu inspirace pro voňavé bylinkové vaření najdete v následujících receptech.

Související články

Jak pěstovat čerstvé bylinky i v zimě?
  • Tipy a triky

Jak pěstovat čerstvé bylinky i v zimě?

V létě najdeme čerstvé bylinky na každém kroku, máme jich plné balkóny a zahrádky. V zimě je všemu jinak. Většinou se musíme spolehnout na ty balené z obchodu a rychle je spotřebovat, než uvadnou. Proč je tedy nezkusit vypěstovat doma?...
5 věcí, které jste nevěděli o koření
  • Tipy a triky

5 věcí, které jste nevěděli o koření

1 V celém arabském světě se jako koření používají sušená růžová poupata.Použít dekorativní květy k ochucování pokrmů by u nás napadlo asi málokoho. V Indii se však plátky růží běžně přidávají do masových marinád.2 Muškátový oříšek a...
Jak uchovat bylinky v té správné kondici
  • Zajímavosti

Jak uchovat bylinky v té správné kondici

Chcete, aby vaše úroda vydržela co nejdéle? Pak se věnujte tomu, jak ji uskladníte. Každá bylinka si žádá jiný přístup, a přitom variant existuje nespočet. Takže jak na věc? ...
Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát
  • Zajímavosti

Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát

Určitě už jste se někdy spálili o kopřivu. Prozradíme vá, proč byste si měli vzít rukavice a jít kopřivě vstříc, i za cenu popálení. Tato bojovná bylina je lahodná a ještě má blahodárné zdravotní účinky. Jaké, kdy a kde kopřivy...
4 důvody, proč používat čerstvé bylinky
  • Tipy a triky

4 důvody, proč používat čerstvé bylinky

1 Čerstvé bylinky definují chuť a charakter jídlaKaždá kuchyně používá své bylinky a jejich přidáním můžete vychýlit pomyslnou chuťovou ručičku na tu či onu stranu. Zelený koriandr nás vezme na výlet do Mexika, perilla a klasnatka s...

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit