Je jaro, příroda se probouzí k životu a my s ní. Dny se stávají delšími a teplejšími, což nás přirozeně láká k tomu, abychom trávili více času venku. Abychom si mohli tyto chvíle užívat naplno, je důležité najít způsoby, jak zjednodušit a zrychlit domácí práce – včetně přípravy jídel. Jak tedy strávit méně času v kuchyni a více času venku?
Tipy pro rychlé a jednoduché vaření
Plánování jídel
Pokud si pravidelně každý týden najdete chvíli na plánováni, ušetří vám to po zbylé dny kupu času i peněz. Vyberte si recepty, které jsou rychlé a nekomplikované, zkontrolujte stav spíže a lednice a vytvořte potřebný nákupní seznam. Zajistíte tak, že budete mít všechny potřebné suroviny připravené, a nebudete plýtvat. A že vám někdy chybí inspirace? Spoustu tipů najdete na novém webu VařímeRychle.cz. Recepty z celého světa připravíte do 30 minut a jen z několika surovin.
Příprava surovin
I většinu surovin si můžete připravit předem. Inspirujte se u profesionálních kuchařů, kteří svou práci zahajují přípravou – všechnu zeleninu mají nakrájenou, maso naložené a těstoviny předvařené. Nemusíte svou kuchyni měnit na závodní jídelnu, ale mít udělanou přípravu klidně na několik vaření předem znamená ve finále nemalou úsporu času.
Využití čerstvých surovin
Jarní sezona nabízí bohatství čerstvých surovin, které nevyžadují složitou úpravu. Saláty, studené polévky nebo lehké pokrmy z čerstvé zeleniny jsou ideální volbou pro rychlý a zdravý oběd či večeři.
Jaké recepty se hodí pro jarní sezonu?
Zaměřili jsme na takové, které připravíte opravdu bleskově a jen z několika surovin. Hlavní slovo jsme dali surovinám, které jarem přímo dýchají.
V hlavní roli špenát
Špenát je sice na pultech obchodů k dostání celoročně, ale díky své nádherné zelené barvě vyslověně volá po zařazení do jarního jídelníčku. Máme pro vás hned tři tipy, jak si špenát nejlépe vychutnat.
-
Bistro salát s baby špenátem se hodí jako samostané jídlo i jako skvělá zeleninová příloha k masu.
-
Rychlé lasagne s houbami a špenátem – jednoduchá vegetariánská večeře, která navíc neprovětrá peněženku.
-
Salát se špenátem a zelenými fazolkami je senzační přílohou k rybám, pečeným masům i podávaný jen tak s čerstvým bílým pečivem.
Medvědí česnek ve třech podobách
Medvědí česnek je typicky jarní bylinka, kterou si musíte poctivě nasbírat v přírodě. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou – svému tělu dopřejete zdravou procházku na čerstvém vzduchu a současně můžete naplánovat skvělou večeři.
Abyste nemuseli dlouze přemýšlet, máme pro vás hned tři skvělé nápady, jak tuhle říznou bylinku využít.
-
Pomazánka z medvědího česneku je díky citronové šťávě lehká a svěží.
-
Svěží jarní polévka z kopřiv a medvědího česneku – nasbírejte v přírodě kromě medvědího česneku, také mladé kopřivy a uvařte si tuhle svěží a zdravou zelenou polévku.
-
Zapečené nové brambory s medvědím česnekem se výborně hodí k masu a rybám, ale vychutnáte si je i samotné, třeba s dipem z bílého jogurtu a nasekaných bylinek.
Sladký hrášek pod drobnohledem
Čerstvý hrášek si na svou chvíli ješte nějaký čas počká, ale sladké zelené kuličky se do jarního jídelníčku hodí výborně. Kde je najdete? V mrazáku! Pokrmům dodají nejen krásnou barvu, ale i svěžest a lehkou sladkost. Pokud si na hrášek také potrpíte, vsaďte na některý z našich rychlých a jednoduchých receptů:
-
Rychlý dušený hrášek se salátem – tenhle recept vás přesvědčí, že dobré jídlo opravdu nemusí být složité.
-
Krémové těstoviny s hráškem a řeřichou jsou jednoznačnou volbou, pokud máte velký hlad, málo času a jen omezené množství surovin.
-
Salát ze sladkého hrášku můžete jíst jako předrm nebo jako křupavou přílohu.