Salát pocházející z italské Florencie se právem proslavil po celém světě. Chléb v salátu krásně nasákne všechny chutě.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C.
Na plech dejte papriky a vedle v dostatečné vzdálenosti chleba natrhaný na kousky. Chleba pokapejte olejem. Pečte za občasného obracení, až se na paprice udělají hnědé puchýře a chleba zezlátne; trvá to 20–25 minut (chleba možná budete muset vyndat dřív).
Papriky dejte do plastového sáčku a nechte je zapařit. Pak je oloupejte a zbavte semeníku. Nakrájejte je nahrubo.
Mezitím smíchejte rajčata a cukr ve velké míse, osolte a nechte 25–30 minut odpočinout, až pustí šťávu.
Přidejte chleba, olivový olej, vinný ocet, cibuli a česnek. Promíchejte a nechte stát dalších 30 minut.
Přidejte pečenou papriku a bazalku a zlehka promíchejte, případně dochuťte, ozdobte sardelkami a podávejte.
Jak ještě chleba využít…
Bylinkové krutony
Zbylou bagetu, bílý nebo obyčejný tmavý chleba nakrájejte na kostky. Dejte na plech, osolte, pokropte olivovým olejem, přidejte nasekanou petrželku a drcený česnek. Promíchejte a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10–15 minut dozlatova. Krutony lze i zamrazit a podle potřeby přidávat do polévky.