Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salát panzanella
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 39
Do 45 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3031 kcal
Bílkoviny 237 g
Sacharidy 63 g
Tuky 196 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát pocházející z italské Florencie se právem proslavil po celém světě. Chléb v salátu krásně nasákne všechny chutě. Rajčatové saláty jsou hitem léta a tento recept je ten pravý, který stojí zrovna teď za to vyzkoušet.

Suroviny

italský, den starý
olivový olej panenský 100 ml
+ na pokapání chleba
rajčata cherry 650 g
přepůlená
velká, masitá, nejlépe býčí srdce, nakrájená nahrubo
vinný ocet červený 60 ml
na plátky
česnek 1 stroužek
nadrobno
ančovičky (konzerva) 8 ks
bazalka 2 hrst

Postup

1

Troubu předehřejte na 200 °C.

2

Na plech dejte papriky a vedle v dostatečné vzdálenosti chleba natrhaný na kousky. Chleba pokapejte olejem. Pečte za občasného obracení, až se na paprice udělají hnědé puchýře a chleba zezlátne; trvá to 20–25 minut (chleba možná budete muset vyndat dřív).

3

Papriky dejte do plastového sáčku a nechte je zapařit. Pak je oloupejte a zbavte semeníku. Nakrájejte je nahrubo. 

4

Mezitím smíchejte rajčata a cukr ve velké míse, osolte a nechte 25–30 minut odpočinout, až pustí šťávu.

5

Přidejte chleba, olivový olej, vinný ocet, cibuli a česnek. Promíchejte a nechte stát dalších 30 minut.

6

Přidejte pečenou papriku a bazalku a zlehka promíchejte, případně dochuťte, ozdobte sardelkami a podávejte.

Jak ještě chleba využít…

Bylinkové krutony
Zbylou bagetu, bílý nebo obyčejný tmavý chleba nakrájejte na kostky. Dejte na plech, osolte, pokropte olivovým olejem, přidejte nasekanou petrželku a drcený česnek. Promíchejte a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10–15 minut dozlatova. Krutony lze i zamrazit a podle potřeby přidávat do polévky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Apetit magazín