Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 (21)
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3103 kcal
Bílkoviny 237 g
Sacharidy 63 g
Tuky 196 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát pocházející z italské Florencie se právem proslavil po celém světě. Chléb v salátu krásně nasákne všechny chutě.

Suroviny

paprika červená 3 ks
chleba bílý 300 g
italský, den starý
olivový olej 100 ml
+ na pokapání chleba
rajčata cherry 650 g
přepůlená
rajčata 2 ks
velká, masitá, nejlépe býčí srdce, nakrájená nahrubo
krupicový cukr 0.5 ČL
vinný ocet červený 60 ml
cibule červená 0.5 ks
na plátky
česnek 1 stroužek
nadrobno
ančovičky (konzerva) 8 ks
bazalka 2 hrst

1 Troubu předehřejte na 200°C. Na plech dejte papriky a vedle v dostatečné vzdálenosti chleba natrhaný na kousky. Chleba pokapejte olejem. Pečte za občasného obracení, až se na paprice udělají hnědé puchýře a chleba zezlátne; trvá to 20–25 minut (chleba možná budete muset vyndat dřív). Papriky dejte do plastového sáčku a nechte je zapařit. Pak je oloupejte a zbavte semeníku. Nakrájejte je nahrubo. 

2 Mezitím smíchejte rajčata a cukr ve velké míse, osolte a nechte 25–30 minut odpočinout, až pustí šťávu. Přidejte chleba, olivový olej, vinný ocet, cibuli a česnek. Promíchejte a nechte stát dalších 30 minut. Přidejte pečenou papriku a bazalku a zlehka promíchejte, případně dochuťte, ozdobte sardelkami a podávejte.

Jak ještě chleba využít…

Bylinkové krutony
Zbylou bagetu, bílý nebo obyčejný tmavý chleba nakrájejte na kostky. Dejte na plech, osolte, pokropte olivovým olejem, přidejte nasekanou petrželku a drcený česnek. Promíchejte a pečte  v troubě předehřáté na 200 °C asi 10–15 minut dozlatova. Krutony lze i zamrazit a podle potřeby přidávat do polévky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit