0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salát panzanella
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 32
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3103 kcal
Bílkoviny 237 g
Sacharidy 63 g
Tuky 196 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Salát pocházející z italské Florencie se právem proslavil po celém světě. Chléb v salátu krásně nasákne všechny chutě.

Suroviny

paprika červená 3 ks
chleba bílý 300 g
italský, den starý
olivový olej 100 ml
+ na pokapání chleba
rajčata cherry 650 g
přepůlená
velká, masitá, nejlépe býčí srdce, nakrájená nahrubo
krupicový cukr ½ ČL
vinný ocet červený 60 ml
cibule červená ½ ks
na plátky
česnek 1 stroužek
nadrobno
ančovičky (konzerva) 8 ks
bazalka 2 hrst

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C.

2

Na plech dejte papriky a vedle v dostatečné vzdálenosti chleba natrhaný na kousky. Chleba pokapejte olejem. Pečte za občasného obracení, až se na paprice udělají hnědé puchýře a chleba zezlátne; trvá to 20–25 minut (chleba možná budete muset vyndat dřív).

3

Papriky dejte do plastového sáčku a nechte je zapařit. Pak je oloupejte a zbavte semeníku. Nakrájejte je nahrubo. 

4

Mezitím smíchejte rajčata a cukr ve velké míse, osolte a nechte 25–30 minut odpočinout, až pustí šťávu.

5

Přidejte chleba, olivový olej, vinný ocet, cibuli a česnek. Promíchejte a nechte stát dalších 30 minut.

6

Přidejte pečenou papriku a bazalku a zlehka promíchejte, případně dochuťte, ozdobte sardelkami a podávejte.

Jak ještě chleba využít…

Bylinkové krutony
Zbylou bagetu, bílý nebo obyčejný tmavý chleba nakrájejte na kostky. Dejte na plech, osolte, pokropte olivovým olejem, přidejte nasekanou petrželku a drcený česnek. Promíchejte a pečte  v troubě předehřáté na 200 °C asi 10–15 minut dozlatova. Krutony lze i zamrazit a podle potřeby přidávat do polévky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/8

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč