Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkendové úsporné pečení díl 11.: Skořicová bábovka, karamelovo-banánová buchta a babiččin mazanec

Karamelovo-banánová buchta pro dospělé
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to?

Skořicová bábovka s brusinkami a ořechovou drobenkou 

Na bábovky máme spoustu receptů a kdyby nám někdo řekl, ať vybereme ten nejlepší, bylo by to těžké. Strašně nám ale chutná skořicová s brusinkami. Dokonalý moučník nejen na neděli! 

  • Brusinky můžete nahradit levnějšími rozinkami 
  • Máslo nahraďte olejem v poměru 1:1, nic se ale nestane, když celé máslo vyměníte za olej.  
  • Místo javorového syrupu použijte med.
  • Třtinový cukr klidně nahraďte klasickým 

Karamelovo-banánová buchta pro dospělé 

Některé recepty vypadají na první pohled trochu podezřele, ale dávají skvělé výsledky. Tohle je jeden z nich! Tady budeme také trochu nahrazovat, ale věřte, že to buchtě neublíží.  

  • Třtinový cukr muscovado vyměňte za hnědý cukr.  
  • Zlatý sirup nahraďte medem.
  • Místo brandy použijte rum.

Babiččin mazanec 

Trénování na Velikonoce je tady! Recept na klasický máslový mazanec babičky Lenky Čápové, kamarádky naší redaktorky Katky, jsme vylepšili přidáním koření mixed spice, a byli jsme nadšení!

Kde můžete při pečení ušetřit?

Následující rady neplatí univerzálně pro každé pečení, většinou však s nimi obstojíte (a ušetříte). Mějte vždy na paměti, že existují různé druhy těst, ve kterých hrají rozličné suroviny své technologické role. Některé nahradit nebo vynechat lze, u jiných to může být problém. Například tam, kam patří vyšlehaný sníh z bílků, není radno nahrazovat vejce. Tekutiny nelze vyměnit za pevné suroviny a obráceně.   

  • Uberte na cukru o čtvrtinu až polovinu, zvlášť, pokud do receptu patří další sladké suroviny, jako jsou například rozinky, jiné sušené ovoce, kousky čokolády, banány, jablka a pod. 

  • Máslo je drahou a cennou surovinou, můžete ho proto částečně nahradit olejem. Ano, ani olej není nejlevnější, ale v porovnání s máslem pořád vede. 

  • Nepečte z polotovarů. Smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva zvládnete, není potřeba je kupovat namixované v krabici. 

  • V mnoha receptech můžete vynechat vajíčka nebo vejce nahradit jinou surovinou (banán, jablečné pyré). 

  • Místo zakysané smetany poslouží stejně dobře tučný bílý jogurt. Jogurt můžete použít, i když vám v lednici chybí mléko, nezapomeňte ho však doplnit vodou do potřebného objemu.  

Zdroj: Apetit 

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...