Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to?
Linecké jablečné řezy
Možná máte v mrazáku ještě zbytek lineckého těsta, které jste nespotřebovali na cukroví. A pokud ne, jistě máte v jeho výrobě praxi z Vánoc.
Předpis na linecké těsto si krasopisně napsala na zadní stranu kuchařky od Sandtnerové prababička manžela naší redaktory Katky. Jde o úplnou klasiku, možná přesně takhle jablečné řezy (třeba pod názvem jablečné pité) dělala i vaše babička…
- Do lineckého se sice máslo patří, ale když suroviny rozpočítáte, dezert pořád vychází za mnohem příznivější cenu než kupované kousky! Navíc z něj budete mít větší radost, bude lépe chutnat a náplně můžete dát tolik, kolik chcete!
Tip: Místo jablek můžete použít i hrušky. Vyzkoušejte do náplně trochu rumu, pokud ho máte doma!
Bábovka s vlašskými ořechy
Bábovka je královnou českých nedělních odpolední. Na bábovku existují tisíce receptu, ale tahle je díky pořádné dávce ořechů nejen chuťově bohatá, ale také krásně vláčná. Opravdová klasika!
- Pokud nemusíte kupovat ořechy a máte je doma, vychází tenhle recept cenově snad úplně nejlepe!
Tip: Pokud ořechy nemáte a chcete upéct bábovku trochu jinak než podle klasického receptu na mramorovanou, vyzkoušejte naši tvarohovo-citronovou. Je neodolatelná!
Skořicová buchta s čokoládou a oříšky
Skořice k zimě patří, dokáže krásně prohřát a díky její přirozeně výrazné chuti nemusíte použít tolik bílého cukru. Buchty na plech jsou navíc rychlovkou, kterou můžete připravit i v ten samý den, kdy se dozvíte, že přijde návštěva!
- Co se týká litých buchet, můžete do nich směle uplatnit rostlinný olej (řepkový nebo slunečnicový). Do tekutého těsta se hodí lépe než máslo a buchta bude vláčnější.
- Toužíte-li po vůni másla, připravte z něj navrch drobenku.
Tip: Pokud nemáte ořechy, buchta bude dobrá i bez nich. Vyzkoušejte přidat třeba rozinky!
Kde můžete při pečení ušetřit?
Následující rady neplatí univerzálně pro každé pečení, většinou však s nimi obstojíte (a ušetříte). Mějte vždy na paměti, že existují různé druhy těst, ve kterých hrají rozličné suroviny své technologické role. Některé nahradit nebo vynechat lze, u jiných to může být problém. Například tam, kam patří vyšlehaný sníh z bílků, není radno nahrazovat vejce. Tekutiny nelze vyměnit za pevné suroviny a obráceně.
- Uberte na cukru o čtvrtinu až polovinu, zvlášť, pokud do receptu patří další sladké suroviny, jako jsou například rozinky, jiné sušené ovoce, kousky čokolády, banány, jablka a pod.
- Máslo je drahou a cennou surovinou, můžete ho proto částečně nahradit olejem. Ano, ani olej není nejlevnější, ale v porovnání s máslem pořád vede.
- Nepečte z polotovarů. Smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva zvládnete, není potřeba je kupovat namixované v krabici.
- V mnoha receptech můžete vynechat vajíčka nebo vejce nahradit jinou surovinou (banán, jablečné pyré).
- Místo zakysané smetany poslouží stejně dobře tučný bílý jogurt. Jogurt můžete použít, i když vám v lednici chybí mléko, nezapomeňte ho však doplnit vodou do potřebného objemu.
Zdroj: Apetit