0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víkendové úsporné pečení: Sladké recepty jako od našich babiček aneb Pečte s láskou, ale za pár korun!

Linecké řezy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Suroviny zdražily a někdo by si mohl říct, jestli má vůbec domácí pečení ještě cenu. Věřte, že má – když se budete řídit tím, jak se peklo dříve. Základem je používat sezónní a místní suroviny. Máslo můžete nahradit z poloviny olejem, který pečivu dodá vláčnost. Jdeme na to?

Linecké jablečné řezy 

Možná máte v mrazáku ještě zbytek lineckého těsta, které jste nespotřebovali na cukroví. A pokud ne, jistě máte v jeho výrobě praxi z Vánoc.

Předpis na linecké těsto si krasopisně napsala na zadní stranu kuchařky od Sandtnerové prababička manžela naší redaktory Katky. Jde o úplnou klasiku, možná přesně takhle jablečné řezy (třeba pod názvem jablečné pité) dělala i vaše babička… 

  • Do lineckého se sice máslo patří, ale když suroviny rozpočítáte, dezert pořád vychází za mnohem příznivější cenu než kupované kousky! Navíc z něj budete mít větší radost, bude lépe chutnat a náplně můžete dát tolik, kolik chcete!

Tip: Místo jablek můžete použít i hrušky. Vyzkoušejte do náplně trochu rumu, pokud ho máte doma! 

Bábovka s vlašskými ořechy 

Bábovka je královnou českých nedělních odpolední. Na bábovku existují tisíce receptu, ale tahle je díky pořádné dávce ořechů nejen chuťově bohatá, ale také krásně vláčná. Opravdová klasika!  

  • Pokud nemusíte kupovat ořechy a máte je doma, vychází tenhle recept cenově snad úplně nejlepe!  

Tip: Pokud ořechy nemáte a chcete upéct bábovku trochu jinak než podle klasického receptu na mramorovanou, vyzkoušejte naši tvarohovo-citronovou. Je neodolatelná!

Skořicová buchta s čokoládou a oříšky 

Skořice k zimě patří, dokáže krásně prohřát a díky její přirozeně výrazné chuti nemusíte použít tolik bílého cukru. Buchty na plech jsou navíc rychlovkou, kterou můžete připravit i v ten samý den, kdy se dozvíte, že přijde návštěva! 

  • Co se týká litých buchet, můžete do nich směle uplatnit rostlinný olej (řepkový nebo slunečnicový). Do tekutého těsta se hodí lépe než máslo a buchta bude vláčnější.
  • Toužíte-li po vůni másla, připravte z něj navrch drobenku.

Tip: Pokud nemáte ořechy, buchta bude dobrá i bez nich. Vyzkoušejte přidat třeba rozinky!

Kde můžete při pečení ušetřit?

Následující rady neplatí univerzálně pro každé pečení, většinou však s nimi obstojíte (a ušetříte). Mějte vždy na paměti, že existují různé druhy těst, ve kterých hrají rozličné suroviny své technologické role. Některé nahradit nebo vynechat lze, u jiných to může být problém. Například tam, kam patří vyšlehaný sníh z bílků, není radno nahrazovat vejce. Tekutiny nelze vyměnit za pevné suroviny a obráceně.  

  • Uberte na cukru o čtvrtinu až polovinu, zvlášť, pokud do receptu patří další sladké suroviny, jako jsou například rozinky, jiné sušené ovoce, kousky čokolády, banány, jablka a pod.
  • Máslo je drahou a cennou surovinou, můžete ho proto částečně nahradit olejem. Ano, ani olej není nejlevnější, ale v porovnání s máslem pořád vede.
  • Nepečte z polotovarů. Smíchat mouku s cukrem a práškem do pečiva zvládnete, není potřeba je kupovat namixované v krabici.
  • V mnoha receptech můžete vynechat vajíčka nebo vejce nahradit jinou surovinou (banán, jablečné pyré).
  • Místo zakysané smetany poslouží stejně dobře tučný bílý jogurt. Jogurt můžete použít, i když vám v lednici chybí mléko, nezapomeňte ho však doplnit vodou do potřebného objemu. 

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Jarmila Černá

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč