Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Jak vykostit lososa

Chystáte se podávat ryby dětem? Nebo si chcete doma připravit tatarák z lososa? Vykostěné filety vám usnadní práci.
11. 3. 2010 | Autor: redakce Apetitu

Vykostit můžete v podstatě jakýkoli rybí filet, opravdu výborně to funguje u lososa. Má totiž velké kosti, které jsou dobře vidět a snadno se vyndávají.

Po povrchu masa přejíždějte prsty, lehce přitom přitlačte. Když narazíte na kost, vytáhněte ji pinzetou nebo malými kleštičkami.

Syrová, vykostěná a na plátky nakrájená ryba je základem pro přípravu japonského sushi.

Jak na domácí sushi?

Za výborným sushi nemusíte cestovat do Japonska ani do vyhlášených sushi restaurací v Česku. Pokud si k ruce vezmete...

Necháte-li lososapřes noc marinovat, zvýrazníte jeho chuť můžete si vytvořit vynikající havajské poke bowl, které ovládly celý svět svou barevnou škálou ingrediencí i výživovými hodnotami, které tělu dodají všechny potřebné látky.

Poke bowl: zdravá, vynikající a skvěle vypadající miska chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud...

9 důvodů, proč lososa zařadit na jídelníček

  1. Je chutným zdrojem bílkovin. Těch bychom měli denně zkonzumovat 20-30 gramů. V běžné porci lososa najdeme 22 až 25 gramů vysoce kvalitních bílkovin.
  2. Obsahuje velké množství vitaminů skupiny B. Pomáhá tak zajišťovat fungování mozku i centrální nervové soustavy.
  3. Snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.
  4. Najdeme v něm omega-3 mastné kyseliny. Tyto esenciální tuky si naše tělo neumí vyrobit, dodáním tak snížíme krevní tlak, zmírníme záněty a snížíme riziko rakoviny.
  5. Dodá tělu selen pomáhající udržet zdravé kosti a správný chod štítné žlázy.
  6. Získáme antioxidant astaxantin, který blahodárně působí na celkové zdraví a dodává lososímu masu typickou naoranžovělou barvu.
  7. Má protizánětlivé účinky.
  8. Doplníme zásoby draslíku. Volně žijící losos obsahuje 18 procent doporučené denní dávky draslíku, losos pěstovaný na farmách v sobě má 11 procent.
  9. Napomáhá při hubnutí, cítíme se dostatečně sytí a zrychluje metabolismus.

 

Pokud si lososa také filetujete, rozhodně nepotřebné kousky nevyhazujte. Kůže, odřezky i hlava se perfektně hodí na pořádný rybí vývar.

Související

Pečený losos v sezamu

Lilkový kaviár baba ghannouj z kuchyně Středního východu podávám v Mozaice často už kvůli milému překladu –...

Losos v papilotě

Pečení v papírovém balíčku, tedy v papilotě, má samá pozitiva – je zdravé, neušpiníte při něm...

Losos v ořechové krustě

Lososa milujeme ve všech možných úpravách, ale podzimní kabátek z vlašských ořechů mu obzvlášť sluší...

Bleskově marinovaný losos

Zkombinovali jsme to nejlepší z japonského suši a švédského gravadlaxu. Salátek s krátce marinovaným čerstvým lososem...

Nakládaný losos po švédsku

Při domácím naložení zůstanou zachovány všechny důležité látky a také báječná chuť, podobná uzenému lososu. Užijte si...

Grilovaný losos po thajsku

Exotická specialita s opravdu bleskovou přípravou

Losos s datlovým sirupem

Večeře inspirovaná Asií snadno a rychle!

Losos & krémové zapečené brambory

Brambory řádně osolte, jinak budou bez chuti, a do pekáčku je naskládejte v ne příliš vysoké vrstvě, aby se...

Přidat komentář